Obavijesti

News

Komentari 1

Iako je sinoć teško poražena, May vjerojatno ostaje na vlasti

Iako je sinoć teško poražena, May vjerojatno ostaje na vlasti
1

Ostane li May na vlasti, do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije

VIDEO

Zastupnici u britanskom parlamentu večeras će glasati o povjerenju premijerki Theresi May, ali ona će vjerojatno ostati na vlasti, unatoč tome što je u utorak navečer njezin plan za Brexit pretrpio povijesni poraz. 

Nakon što je parlament odbacio sporazum sa 432 glasa protiv i 202 za, što je najteži poraz neke vlade u povijesti, oporbeni laburistički čelnik Jeremy Corbin podnio je zahtjev za izglasavanje nepovjerenja vladi. 

Plan za Brexit je - propao: Evo što bi se sada moglo dogoditi...
Plan za Brexit je - propao: Evo što bi se sada moglo dogoditi...

Malo je vjerojatno, međutim, da će njegov zahtjev uspjeti. Konzervativna sjevernoirska unionistička stranka DUP, koja podržava manjinsku vladu Therese May, nije glasala za plan za Brexit, ali svejedno nema nikakvu želju da na vlast zasjednu laburisti.  

Već u utorak navečer čelnici DUP-a najavili su da će podržati vladu, a jednako razmišlja i većina 'otpadnika' Konzervativne stranke koji su na pitanju plana za Brexit glasali protiv premijerke.

Novi pregovori s Bruxellesom: Brexit se odgađa do prosinca?
Novi pregovori s Bruxellesom: Brexit se odgađa do prosinca?

Britanski tisak danas ne štedi teške riječi o onome što se sinoć dogodilo u parlamentu. 

"Potpuno poniženje", naslov je Telegraphu dok Guardian piše o "povijesnom porazu". Američki Washington Post smatra da Britanija ide u potpunu katastrofu. "Niti u vladi niti u oporbi nema čelnika koji bi nam pomogli izaći iz ovog košmara", piše britanski dopisnik Matthew Perry. 

Potopili May: Odbili sporazum o Brexitu, a 'visi' joj i fotelja
Potopili May: Odbili sporazum o Brexitu, a 'visi' joj i fotelja

Glasanje o povjerenju vladi trebalo bi početi u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu. Ako vlada padne, nova mora biti sastavljena u roku od 14 dana ili slijede izbori. 

Ostane li May na vlasti, do ponedjeljka ima rok da parlamentu predstavi "plan B". Na raspolaganju ima nekoliko opcija, od Brexita bez dogovora do odgode datuma britanskog izlaska iz Unije. 

Bivši britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da rezultat sinoćnjeg glasanja u parlamentu Theresi May daje "golem mandat" da se vrati u Bruxelles i ponovo pregovara o sporazumu. 

U Bruxellesu, međutim, teško da će za to imati previše sluha.

Barnier: Rizik od Brexita bez sporazuma nikada nije bio veći

Rizik da Britanija izađe iz Europske unije bez izlaznog sporazuma sve je veći, rekao je glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier jutro nakon što je britanski parlament odbio sporazum s Bruxellesom.

"Dijeli nas samo 10 tjedana od kraja ožujka, odnosno do trenutka koji je britanska vlada izabrala da postane trećem zemljom", rekao je Barnier europskim zastupnicima u francuskom gradu Strasbourgu.

"Danas, kad nam je ostalo još 10 tjedana, rizik od izlaska bez sporazuma nikada se nije činio većim", dodao je.

"Na britanskoj je vladi da razjasni kako Ujedinjeno Kraljevstvo sada želi nastaviti s organizacijom urednog povlačenja iz EU kako su i zatražili", rekao je Barnier.

Kasno u utorak, britanski su zastupnici zadali najveći poraz britanskoj vladi u zadnjih nekoliko desetljeća odbivši prijedlog sporazuma premijerke Therese May i Bruxellesa s 432 glasa protiv i 202 za. 

Britanija bi trebala napustiti Europsku uniju 29. ožujka. Bez sporazuma, pravila EU bi u Velikoj Britaniji trebala preko noći prestati biti na snazi.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca