Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iako miljama daleko, zajedno smo uz internet i mobitel

None Foto: Obitelj Aleksić 3

Nove tehnologije život peteročlane obitelji Aleksić iz Požege čine mnogo ljepšim. Iako razasuti po svijetu, uz pomoć interneta i mobitela zajedno su kad god požele, zahvaljujući najboljoj HT mreži

Zamisliti dan bez mobitela, interneta, skypa, boravka na društvenim mrežama, peteročlanoj obitelji Aleksić gotovo je nezamislivo. Mama Emica i tata Vaso žive u Požegi, a njihove tri kćeri u inozemstvu. Uz nove tehnologije, kako kažu, udaljenost gotovo ne osjećaju jer se mogu i vidjeti i čuti kad god požele. - Dan mi nije ispunjen ako se s kćerima, od kojih su dvije u Engleskoj, a jedna u Austriji, ne čujem i po nekoliko puta.

Uz kompjuter i mobitel i čujemo i vidimo kad god poželimo! I više od toga, nerijetko putem neke od društvenih mreža, zajedno sa kćerima kuham ručak ili pravimo neki kolač. Volim čuti i vidjeti kako one napreduju u tome, i nerijetko od njih saznam neke novine koje primijenim. One me nazovu ako im nešto ne uspije i mi to vrlo brzo riješimo. U svakom trenutku znam kako su, ne moramo biti kod kuće da bi se čuli, jer pokretne mreže nam omogućuju da se čujemo i vidimo u bilo koje vrijeme  - pripovijeda Emica Aleksić iz Požege koja ističe da bi joj život bez novih tehnologija bio mnogo kompliciraniji.

Koristeći sve blagodati interneta i mobitela njezina je obitelj, naglašava ona, blizu, iako kilometrima daleko. -Naša kćerka Gordana ove je godine bila u Brazilu, i nije bio nikakav problem da se vidimo i saznamo kako joj je ondje. Zbog vremenske zone bilo je potrebno da uskladimo vrijeme, da nama ne bude prekasno, a njima prerano i stalno smo bili u kontaktu. Najbliža nam je kćerka Nada, ona je u Austriji tako da ponekad imam dojam da nije niti otišla, jer kada nas dvije razgovaramo čini mi se kao da je u susjednoj ulici.

Moji unuci Leonardo i Sara uvijek prije polaska za Hrvatsku putem interneta naruče jelo koje vole da im pripremim dok stignu - govori gospođa Emica. Slično govori i njezina kćer Ana. - Meni ovo puno znači jer u Engleskoj puno radimo i nemamo baš vremena za pisanje i odlazak na poštu. Ovo je predivno, jer sa svojim roditeljima mogu čuti i vidjeti kada god poželim, dok sam kod kuće, u kupovini ili na radnom mjestu.– rekla je Ana koja živi u Engleskoj. 

Foto: Obitelj Aleksić
Nove tehnologije osim komunikacije s djecom koja su u dalekom svijetu dobro dođe i u komunikaciji sa ostalom rodbinom i prijateljima u svijetu. – Imam dvije nećakinje u Australiji, prijatelje na Floridi, kumove u Švedskoj, sa svima njima se čujem i vidim, razgovaramo o svemu, vremenu, poslovima, bivšim vremenima, jer da nije ove tehnologije neke od njih sigurno više nikada u životu ne bi niti vidio, jer nas ima u cijelom bijelom svijetu – rekao je Vaso Aleksić, dodavši da je internetu i suvremenim komunikacijama vičnija njegova supruga Emica.  

Ona napominje da je presretna zbog WI-FI-ja, superbrzog interneta i mogućnosti koje im pruža. Još se sjeća prvih internet veza s modemima i putovanja fotografija po pola sata, a danas sve "leti" u trenu. Hrvatski Telekom ulaže više od milijardu kuna godišnje u razvoj fiksnog i mobilnog širokopojasnog pristupa internetu, što njihovim korisnicima omogućava surfanje po velikim brzinama i neometanu komunikaciju, kod kuće ili u pokretu.