Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iako riječ 'istrebljenje' nisu ni spomenuli, sve je bilo jasno...

None Foto: Profimedia

Holokaust je isplaniran na sastanku u raskošnoj vili na jezeru u otmjenom berlinskom predgrađu Wannsee. Svi sudionici dobili su pozivnicu na kojoj je pisalo 'Poziv za Dogovor sa doručkom'

Adolf Hitler na sastanku poznatom pod imenom 'Konferencija u Wannseeu', održanom na današnji dan 1942. nije bio prisutan iako se on održao po njegovu naređenju. Htio je židovsko pitanje riješiti 'jednom za sva vremena'

Glavnu riječ vodio je 'zli genij' Reinhard Heydrich, šef zloglasnog Glavnog ureda za sigurnost Rajha (RSHA) poznat pod nadimkom 'Plava zvijer', beskrupulozni nacist ledenog pogleda i silne ambicije.

Foto: Calimero Sport

Uz njega na sastanku bilo je još petnaest predstavnika različitih institucija nacističke Njemačke, uključujući i visoke službenike iz ministarstva vanjskih poslova i ministarstva prometa. Sve mladi, visoko obrazovani i ambiciozni ljudi.

Germany: Reinhard Heydrich (1904-1942), leading Nazi and Deputy Protector of Bohemia and Moravia, c. 1940 FüHRER MU SE DIVIO 'Plava zvijer': Za Hitlera je bio idealan - krvoločan i efikasan

Svi prisutni na sastanku dobili su pozivnice na kojima je pisalo 'Poziv za Dogovor sa doručkom'. Mjesto sastanka bilo je prelijepo, raskošno zdanje u otmjenoj berlinskoj četvrti Wannsee, uz istoimeno jezero. Oni su se skupili kako bi organizirali masovnu likvidaciju cijelog jednog naroda. Odnosno sastali su se kako bi detaljno dogovorilli, organizirali tj. 'tehnički' riješili 'židovsko pitanje'.

A general view of the Wansee Conference Villa. | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Konačno rješenje židovskog pitanja

Naime, trebalo je koordinirati planirane deportacije i masovna ubojstva. Na sastanku je odlučeno da se sve stavi pod Heydrichovu odgovornost. To se vidi i po prvoj rečenici zapisnika: "Imenovanje za povjerenika za pripremu konačnog rješenja židovskog pitanja u Europi".

Iako je masovno ubijanje Židova već bilo počelo, dotad je već ubijeno pola milijuna Židova, stručnjak za holokaust i povjesničar Michael Wildt sastanak u Wannseeu smatra prekretnicom u politici progona Židova. Tada su planovi za 'oslobađanje' Reicha od Židova postajali su još monstruozniji, gigantskiji.

The Decent One (2014) - filmstill HEINRICH HIMMLER 'Židovi su kao uši, moramo ih se riješiti: To je pitanje čistoće'

Jedini pisani dokument o toj konferenciji su bilješke koje je vodio Adolf Eichmann, voditelj Središnjeg ureda za iseljavanje Židova u centrali policije Reicha.  Birokrat smrti, vječno poslušan i fanatičan, uvijek je vršio svoju dužnost kad bi se to od njega očekivalo. Besprijekorno.
Njegove bilješke su pronađene gotovo slučajno među dokumentima Ministarstva vanjskih poslova za vrijeme suđenja nacistima u Nürnbergu. U dokumentu se izbjegava izraz likvidacija ili istrebljenje, nego se tek govori o "evakuaciji na istok". Ipak vrlo se konkretno govori o tjeranju židova u konc-logore, o mogućim načinima da ih se otjera u inozemstvo, u ograđene getoe i zapravo, o istrebljenju.

Himmler And other SS officials are visiting the infamous  Mauthausen concentration camp in 1941 
Heinrich Luitpold Himmler 7 October 1900 – 23 May 1945) | Autor: Profimedia Foto: Profimedia

Nakon što je usvojen način najdjelotvornijeg masovnog uništenja Židova, odmah se počelo sa radom na pretvaranju koncentracijskih logora u logore za istrebljenje, uz korištenje otrovnog plina. Vlakovi puni židovskih muškaraca, žena i djece neprekidno su pristizale iz svih država Europe u Auschwitz i ostale logore za istrebljenje u okupiranoj Poljskoj.

O konferenciji u Wannseeu snimljen je 2001. film Zavjera (The Conspiracy). 

Tema: History

Komentari (64)
  • Od ovih i ovakvih nacista i fašista ima još i gorih, a to su njihove sluge i kvislinzi u držvicam koje su okupirali, a to su oni koji su u ime ovih ubijali svoj narod te prodavali svoju državu drugima, kod nas Pavelići i njegove ustaše, ali na sreću doživjeli su poraz, a njihovi nasljednici ih danas rehabilitiraju pa čak i na vlasdt postavljaju !

    20. 1. 2019,   07:46
  • I opet židovi vladaju svijetom...

    20. 1. 2019,   08:57
  • kad vidis kaj danas rade zidovi u svijetu pa recimo kaj radi kod nas zidov vlasnik jednog trgovackog lanca nekak pocinjem drugacije gledati na Hicoja

    20. 1. 2019,   09:52