Obavijesti

News

Komentari 34

'Iako sam hendikepiran, hodam u SAD, bježim od siromaštva'

'Iako sam hendikepiran, hodam u SAD, bježim od siromaštva'
1

'Morate barem pokušati, to je ono što se računa. Ako ništa drugo, imat ću što ispričati svojim nećacima. Usprkos hendikepu, ipak sam uspio napraviti cijeli ovaj put', objasnio je Isaac Peralta...

VIDEO

Američki predsjednik svim se silama trudi spriječiti ulazak ilegalnih migranata u Sjedinjene Američke Države, pa je tako donio odluku da se migranti za azil ne mogu prijaviti nigdje drugdje osim u mjestu do kojeg su stigli.

Kao opravdanje odluke, Bijela kuća počela je pratiti karavanu migranata Centralne Amerike koja je putovala na sjever, kroz Meksiko do SAD-a.

Ta mjera, koje će inicijativom građanskih udruga biti predmet rasprave na sudu, samo komplicira situaciju za migrante u karavani, jer mnogi od njih kažu da bježe od siromaštva i nasilja. Jedan od njih je invalid Isaac Peralta iz Hondurasa, čije dugačko putovanje traje još duže zbog njegovog hendikepa.

- Boli me cijelo tijelo. Danas nismo uspjeli pronaći prijevoz, pa smo cijelim putem hodali - objašnjava Peralta, koji ne zna točnu dijagnozu zbog koje ne može normalno hodati jer mu točna dijagnoza nikad nije ni postavljena. 

- U našoj zemlji nema ničeg dobrog. Samo bogati tamo mogu dobro živjeti. Siromašni i hendikepirani poput mene ne mogu ništa. Nitko nas ne želi zaposliti. Izopćeni smo - objasnio je za BBC.

Peralta je objasnio da ih je država ostavila na cjedilu. Nemaju što raditi, pa samim time ne mogu kupiti ništa za jelo, odjeću ili obuću. 

- Kako možeš platiti za sve te stvari ako nemaš što raditi - pita se Isaac, koji je na putu već posljednjih mjesec dana. 

Ipak, unatoč svim zaprekama, Isaac je odlučan. 

- Borimo se. Napustili smo svoje domove s ciljem da stignemo do Sjedinjenih Država. To nam je cilj. Dolazimo do njega, korak po korak. Teško je, ali nitko nije rekao da će biti lagano - ističe Isaac.

Karavana ljudi s kojom putuje je već prešla 1,500 kilometara. Do američke granice dijeli ih stotine kilometara. Isaac se nada da će uspjeti stići do nećakinje, koja živi u New Yorku.

- Sve riskiramo zbog sna. Ali uz malo Božje volje, uspjet ćemo. Nastavit ćemo. Moramo završiti to što smo počeli - izjavio je Isaac.

Isaac je bio odvojen od svojih prijatelja, s kojima se ponovno našao gradu Meksiku. 

- Morate barem pokušati, to je ono što se računa. Ako ništa drugo, imat ću što ispričati svojim nećacima. Usprkos hendikepu, ipak sam uspio napraviti cijeli ovaj put - zaključuje.

Pentagon je poslao na tisuće vojnika kako bi zaustavili karavanu s mnoštvom muškaraca, žena i djece na granici. Bez obzira na to, Isaac je i dalje odlučan i ostaje pri namjeri da će ići na sjever sve dok ne uđe u Sjedinjene Američke Države. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji