Obavijesti

News

Komentari 23

Iako ste uplaćivali, posmrtnu pripomoć ne možete dići ranije

Iako ste uplaćivali, posmrtnu pripomoć ne možete dići ranije
1

Do prije dvije godine moglo se tražiti isplatu iznosa uplaćene članarine, no promijenili su statut i novac može samo čekati. Nakon četiri godine stječu se puna prava, no članstvo se mora plaćati i dalje, najdulje 20 god.

VIDEO

Suprug je bolestan i treba nam novac za liječenje pa smo htjeli podići ono što smo uplaćivali Posmrtnoj pripomoći, no ne žele nam to isplatiti, požalila nam se čitateljica.

- Uplaćivali smo 20 godina i tih mojih i suprugovih po pet tisuća kuna dobro bi nam došlo jer imamo stvarno male mirovine - dodala je 75-godišnja čitateljica.

Tvrdi da je zahtjev za isplatu poslala još lani.

- Na odgovor smo čekali šest mjeseci i, iako sam poslala svu suprugovu dokumentaciju o bolesti, nisu nam odobrili isplatu - razočarana je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obrazloženje smo potražili u udruzi Posmrtna pripomoć u Zagrebu.

- Prije otprilike dvije godine Statutom je promijenjen način ispisa iz udruge. Od tada se uplaćena članarina može koristiti samo namjenski za pogrebne troškove. Prije toga je isplata bila moguća - rekli su nam u Posmrtnoj pripomoći.

Dodali su da udruga djeluje 86 godina i da se nekoliko puta promijenio način ispisa iz udruge. Do prije dvadesetak godina prilikom ispisa član nije imao pravo na povrat uplaćene članarine. Potom su članovi pri ispisu iz udruge imali pravo na povrat uplaćene članarine umanjen za određeni postotak. Posljednje dvije godine opet nema isplate uplaćene članarine.

- Puni naziv naše udruge je Posmrtna pripomoć, udruga za solidarnu posmrtnu pripomoć. Iz samog naziva je vidljivo da je temeljni princip našeg rada solidarnost među članstvom. To znači da član nakon četiri godine redovitog plaćanja članarine ima ista prava kao i onaj koji je plaćao članarinu 20 godina - objašnjavaju te dodaju da član, premine li nakon dvije godine redovitog plaćanja članarine, ima pravo na 50 posto vrijednosti pogrebnog standarda, nakon tri godine na 75 posto, a na 100 posto nakon četiri godine. Uvjet za ostvarivanje prava, odnosno pokriće troškova pogreba redovito je plaćanje članarine.

- Nakon proteka četiri godine, ako je živ, član mora nastaviti plaćati članarinu želi li zadržati puni iznos pokrića troškova pogreba. Budući smo dobrovoljna udruga, može se bilo kad odustati od plaćanja, no u slučaju smrti nemaju pravo na plaćanje cijelog pogreba, nego samo na nominalni iznos uplaćene članarine. Ispisanom članu izdajemo potvrdu o tom iznosu - napominju iz Posmrtne pripomoći.

Pri upisu članovi mogu odabrati pogrebni standard, za osnovni je mjesečna članarina 39, a za posebni 50 kuna.

- Članarina se plaća najdulje 20 godina, a nakon proteka 20 godina ovjerava se u članskim knjižicama prestanak obveze plaćanja članarine. Po potrebi se šalje dopis o prestanku plaćanja članarine, obvezama udruge u trenutku smrti tog člana i načinu ostvarivanja članskih prava - pojasnili su nam iz Posmrtne pripomoći.

Oni koji članarinu nisu platili više od dvije godine postaju pasivni članovi i neće imati sva prava. No žele li nastaviti plaćati članarinu, mogu to bez plaćanja zaostataka. Obitelji ljudi koji su iskoristili pomoć, hvale dobivenu uslugu i dostojanstven odnos prema pokojnicima.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu