Obavijesti

News

Komentari 297

Sve će ovisiti o ponudi SAD-a: 'Najbliži smo američkim F-16'

Sve će ovisiti o ponudi SAD-a: 'Najbliži smo američkim F-16'
5

Novi F-16 iz SAD-a najbliža su opcija za Hrvatsku. 'Očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj preda ponudu koju sigurno nećemo odbiti', kazao je ministar

VIDEO

Vlada je na sjednici u ponedjeljak poništila Odluku Vlade Republike Hrvatske o nabavi višenamjenskoga borbenog aviona.

- Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Proveden je transparentan natječaj. Sve smo napravili ispravno i za ovu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane niti je Hrvatska mogla na to utjecati - rekao je ministar obrane Damir Krstičević.

- Mi ćemo napraviti analizu svih razloga zbog čega je došlo do određenih problema u realizaciji ovog projekta. Nakon analize ćemo donositi daljnje procjene i odluke, te kako definirati novi model - rekao je Plenković i dodao: 'Sve daljnje aktivnosti dogovarat ćemo naknadno'.

- Tražit će se novi model - rekao je Krstičević novinarima nakon sjednice Vlade. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ako pitate mene osobno koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da to budu novi zrakoplovi, da to bude manje komada, no moramo imati odgovornost za novac poreznih obveznika - rekao je Krstičević, a prenosi N1.

Naveo je kako će prije svega sustavno pogledati sve moguće opcije.

- Vjerujem da će i naš partner SAD učiniti sve da Hrvatskoj da najbolju ponudu. Prije svega, analizirat ćemo dobro cijeli proces. Imamo odgovornost za sigurnost Hrvatske, za sigurnost zračnog prostora. Vjerujemo da ćemo doći do aviona koji je dobar za Hrvatsku i koji si građani mogu priuštiti - kazao je ministar i napomenuo: 'Znate da svi, i ja, radimo sa stalnim pritiskom jer je stanje sa zrakoplovstvom takvo, to je pritisak koji nas tjera na brzinu, na neki način i na preuzimanje rizika'. 

Za Krstičevića bi, nakon svega što se dogodilo, novi zrakoplovi bili najbolji. Kazao je da razgovara i s kolegama ministrima obrana država koje su nedavno kupile američke zrakoplove.

Na pitanje koliko bi novih američkih zrakoplova Hrvatska kupila, ministar je kazao da je teško špekulirati. 

- Moramo dobiti najbolji omjer cijene i kvalitete. Kroz ovaj proces, kroz ovu ponudu imamo kontrolne točke, imamo nešto za usporedbu. Znamo sada cijene - kazao je.

Naveo je kako su novi F-16 iz SAD-a jedna od opcija kojoj je Hrvatska najbliže.

- Ali očekujemo i od SAD-a da svom strateškom partneru Hrvatskoj preda ponudu koju sigurno nećemo odbiti - kazao je ministar te rezolutno odbio mogućnost da je u prijašnjem procesu bilo nekih skrivenih ponuda, odnosno da se nudilo nešto 'ispod stola'.  

- Kod mene toga nema - rekao je Krstičević.

Izrazili sućut obiteljima poginulih u Dubrovniku: 'U tijeku je istraga...'

Na početku sjednice u ime cijele Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obiteljima Davora Pozniaka, Ivice Zvrka i Mate Maškarića, djelatnika Hrvatske elektroprivrede koji su stradali tijekom požara u Hidrolektrani Dubrovnik.

- U tijeku je istraga o svim uzrocima ove nesreće koja je odnijela ova tri života. Nama je izrazito žao da se to dogodilo i naša sućut ide i njihovim obiteljima i cijeloj Hrvatskoj elektroprivredi ali isto tako i Dubrovačko-neretvanskoj županiji - kazao je Plenković.

Također je zahvalio svim službama koje su sudjelovale u gašenju požara, te potrazi za radnicima.

Vijeće za obranu: Vlada treba definirati novi model nabave aviona

Prije sjednice Vlade sastalo se Vijeće za obranu. Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva - priopćeno je iz Ureda predsjednice nakon sjednice. 

- Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH - stoji u priopćenju. 

Predsjednica Grabar-Kitarović zatražila je od načelnika Glavnog stožera Mirka Šundova da na sjednici podnese detaljno izvješće o trenutačnom stanju borbenog zrakoplovstva.

Ministar Krstičević ponovio je još jednom da je sve bilo transparentno, a da je odgovornost zbog nemogućnosti isporuke isključivo na Izraelu. Dodao je da će se propala nabava aviona transparentno zatvoriti na sjednici Vlade te je najavio novi, kako kaže, najbolji proces nabave aviona.

Zagreb: Na sjednici Vijeća za obranu predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona

- S ovim znanjem krećemo u novi proces, koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski avion i da dobije nadzor svog zračnog prostora. Vlada će učiniti sve da se to i dogodi - poručio je Krstičević.


Ministar obrane Damir Krstičević sastao se ranije u ponedjeljak s ministrom obrane Poljske Mariusa Błaszczaka, a nakon sastanka opet je odgovarao na pitanja o propaloj nabavi borbenih aviona F-16 Barak. Vlada će danas poništiti taj natječaj, a ministar je najavio da se kreće u novi proces koji će, kazao je, biti najbolji. 

- Imamo sjednicu Vijeća za obranu, imamo i sjednicu Vlade, zatvorit ćemo taj proces, transparentno, i sa svim ovim iskustvom i dodatnim znanjem krenut ćemo u novi proces, koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski avion koji je nam potreban za obranu svojeg zračnog prostora - kazao je Krstičević, prenosi portal Vijesti.hr.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:13

Prema njegovim riječima, krivnju za propali posao snosi Izrael. 

'Trebamo brzo rješenje': Kupit ćemo rabljene F-16 od SAD-a?
'Trebamo brzo rješenje': Kupit  ćemo rabljene F-16 od SAD-a?

- Međunarodni natječaj je bio transparentan, Hrvatska je izabrala ponudu Izraela, i činjenica je da su imali predodobrenje od SAD-a i trebali su kao prodavatelj na osnovu toga dobiti konačno odobrenje za proizvod s kojim su se javili na natječaj.  Država Izrael došla je u ministarstvo i rekli su da ono što su trebali nisu osigurali, da je to isključivo njihova odgovornost te da je proces bio profesionalan, otvoren i da su ljudi u Hrvatskoj bili vrlo profesionalni te da smo postavili sva potrebna pitanja - podsjetio je Krstičević dodajući da je SAD davao potpuno potporu hrvatskoj akviziciji.

Divjak: Voljela bih da nova nabava bude skromna 

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kratko je komentirala propalu nabavu aviona F-16. Istaknula je da je to kompliciran i dugotrajan proces. Na pitanje što misli o nabavi drugih aviona i koliko su oni potrebni Hrvatskoj, rekla je: 

- Kao netko iz resora znanosti i obrazovanja u kojem uvijek nedostaje novaca, voljela bih da to sve bude skromno, kako bismo mogli provesti sve procese koji su važni za znanost i obrazovanje. 

Å ibenik: Dolazak uzvanika na konferecniju "Dani regionalnog razvoja i EU fondova"

Horvat: Kolege iz Izraela su vam već sve rekle

- Neću komentirati stvari koje su rađene u drugim resorima, ali svoj osobni stav uvijek mogu reći:  Riječima generalnog direktora ministarstva obrane Izraela u kojem čovjek sam apostrofira da nema odgovornosti blo koje institucije što se same Hrvatske tiče, mislim da su vam kolege iz Izraela na sva pitanja odgovorile - kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 297
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje