Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Identifikacija žrtava iz Etiopije mogla bi trajati 5-6 mjeseci

None Foto: REUTERS 3

Rezultati analize DNK bit će objavljeni oko 5 do 6 mjeseci nakon uzimanja uzoraka, navela je kompanija u dokumentu poslanom obiteljima žrtava

Identifikacija posmrtnih ostataka 157 žrtava poginulih pri padu zrakoplova Boeing 737 MAX 8 u nedjelju u Etiopiji mogla bi trajati 6 mjeseci, objavila je zrakoplovna kompanija Ethiopian Airlines u dokumentu kojim poziva obitelji da predaju sve uzorke DNK-a.

Rezultati analize DNK bit će objavljeni oko 5 do 6 mjeseci nakon uzimanja uzoraka, navela je kompanija u dokumentu poslanom obiteljima žrtava.

Tijekom identifikacije će se DNK ostataka žrtava prikupljenih na mjestu nesreće, oko 60 km istočno od Addis Abebe usporediti s uzorcima DNK koje predaju obitelji.

Obitelji mogu predati DNK uzorke u Addis Abebi ili bilo kojem uredu Ethiopian Airlinesa, stoji u dokumentu i navodi se da će osobni predmeti pronađeni na mjestu nesreće biti predani obiteljima za oko 2 mjeseca.

Osoba koja je poslala taj dokument agenciji France Presse navela je da je njezin rođak židovske vjeroispovijesti i da se pogreb ne može obaviti bez ostataka. Rok od 6 mjeseci obitelji teško mogu prihvatiti, kazao je taj izvor.

U padu zrakoplova u nedjelju poginulo je 157 osoba 35 državljanstava, a riječ je o drugoj takvoj nesreći u manje od pet mjeseci modela Boeing 737 MAX 8. Ovaj su tjedna zbog toga brojne zemlje prizemljile taj model, a među njima i Sjedinjene Države koje ga proizvode.

U sličnim okolnostima zrakoplov istog tipa indonezijske kompanije Lion Air pao je u more u listopadu pokraj Indonezije kada je poginulo 189 osoba.

Crne kutije Ethiopian Airlinesa poslane su u Francusku gdje će ih analizirati francuski Ured za istrage i analize (BEA). 

I etiopska ministrica prijevoza Dagmawit Moges je rekla da će istraga o uzrocima pada tog zrakoplova dugo potrajati.

"Istraga zahtijeva preciznu analizu i znatno vrijeme za donošenje konkretnih zaključaka", rekla je ministrica na konferenciji  za novinare u Addis Abebi.

Komentari (19)
  • A čuj ovoga kojemu je rok od 6 mjeseci neprihvatljiv zato jer je židovske vjeroispovjesti. Da ne povjeruješ... I u tragediji i smrti toliko ljudi on zbog vjere očekuje protekciju? A kaj da su pali u more? Onda bi se žalil direktno Posejdonu? Počivali u miru svi skupa...

    16. 3. 2019,   21:31