Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

IDS daje povjerenje Milanoviću za sastavljanje nove vlade

None Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Miletić je izjavio kako je sa SDP-om potpisan i Sporazum o decentralizaciji, a shodno tome Predsjedništvo IDS-a je odlučilo da daju povjerenje Milanoviću

Predsjednik IDS-a Boris Miletić izvijestio je u utorak kako njegova stranka, odnosno troje njezinih izabranih saborskih zastupnika, daje povjerenje predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću za sastavljanje nove vlade, nakon što je sa SDP-om usuglašena platforma za decentralizaciju Hrvatske i realizaciju ključnih projekata u Istri i Primorju.

Miletić je na konferenciji za novinare u Puli izjavio kako je sa SDP-om potpisan i Sporazum o decentralizaciji, a shodno tome Predsjedništvo IDS-a je na sjednici u ponedjeljak navečer odlučilo da IDS-ovi izabrani zastupnici u Hrvatski sabor daju povjerenje Milanoviću za sastavljanje vlade. 

"Decentralizacija je za nas ključ razvoja Hrvatske i polazna osnova za daljnje djelovanje, a ta je platforma o decentralizaciji i ključnim projektima u Istri i Primorju prvi korak i ključni preduvjet u postizanju konačnog postizbornog dogovora između SDP-a i IDS-a", istaknuo je.

Dodao je kako će se, prije postizanja konačnog dogovora i formiranja vlade, točke iz platforme do kraja konkretizirati. Platforma sadrži tri cjeline - od položaja Istre kao samostalne, odnosno zasebne regije i konkretnih mjera decentralizacije, do realizacije ključnih projekata u Istri i Primorju. 

Kao konkretne mjere decentralizacije Miletić je izdvojio dogovor da se prihodi i obaveze jedinica lokalne i regionalne samouprave povećaju sa sadašnjeg udjela od 10 posto na 25 posto ukupnog fiskalnog kapaciteta RH u iduće dvije godine, odnosno do proračuna za 2017. godinu.

 Istaknuo je i prenošenje ovlasti s državne na regionalnu i lokalnu razinu, od kojih je posebno izdvojio nekoliko ključnih zakona koji se namjeravaju izglasati u prvoj godini idućeg mandata, a odnose se na gospodarenje državnim poljoprivrednim, šumskim i turističkim zemljištem. Naglasio je stav IDS-a da regionalna i lokalna razina trebaju imati mogućnost upravljanja i gospodarenja spomenutom imovinom, a da država zadrži kontrolni mehanizam i vrši nadzor nad zakonitim postupanjem. Osim toga, besperspektivna državna imovina, posebice vojne zone, trebala bi se također spustiti na regionalnu i lokalnu razinu kako bi moglo pripremati gospodarske programe. 

Miletić je ustvrdio kako IDS zanimaju samo konkretne mjere i potezi, koji će davati novi zamah gospodarstvu u cijeloj zemlji i osigurati brzi razvoj Istre. 

"Ovime počinjemo ostvarivati pravo na svoje, a cijelo vrijeme ćemo pratiti kako napredak, tako i realizaciju budućeg operativnog plana za decentralizaciju zemlje", poručio je. 

Kao ključne projekte u Istri i Primorju naveo je dovršetak istarskog ipsilona u punom profilu od Rogovića do Matulja, dovršetak gradnje pulske Opće bolnice i njeno opremanje, te nastavak izgradnje sveučilišnog kampusa Jurja Dobrile u Puli. 

Miletić je napomenuo i kako su se u dosadašnjim pregovorima o sastavljanju vlade i čelnici Mosta pozitivno izjasnili o decentralizaciji zemlje. 

"Što se regionalnog ustroja tiče, bitno je usuglasiti kriterije temeljem kojih će se formirati buduće regije. Mi inzistiramo na više kriterija od ekonomskog do povijesnih i kulturoloških kriterija. Istra ima izuzetno jak izražen regionalni identitet i vjerujem da niti jedna odgovorna vlada neće ići protiv svoga naroda i svojih regija", zaključio je Miletić. Dodao je kako Istra ostvaruje suficit s obzirom da uplaćuje 800 milijuna kuna godišnje više u državni proračun nego što joj se vraća, te ne ovisi o državnom proračunu i njegovim poticajima.      

Komentari (62)
  • Bilo bi korektno da objavite koliko će vaše povjerenje Milanoviću koštati građane Hrvatske .

    17. 11. 2015,   20:20
  • Ovaj put će oporba biti jaka i ujedinjena kao nikad do sada, svaka čast...

    17. 11. 2015,   12:48
  • Ti bi za fotelju iša u koaliciju i sa crnim vragom

    17. 11. 2015,   12:45