Obavijesti

News

Komentari 7

IDS-ovci su zabrinuti zbog moguće privatizacije voda

IDS-ovci su zabrinuti zbog moguće privatizacije voda
1

Kratki rokovi za donošenje Zakona i kratki rokovi za provođenje postupka objedinjavanja, uz stvarnu nadležnost Vlade za odlučivanje u daljnjim procesima, otvara dodatnu sumnju, zaključio je saborski zastupnik IDS-a

VIDEO

IDS-ovi saborski zastupnici Tulio Demetlika i Emil Daus osvrnuli su se u ponedjeljak na nedavno završen postupak e-savjetovanja na prijedlog Zakona o vodnim uslugama te su izrazili sumnju da vladajući namjeravaju privatizirati vodne resurse, vodoopskrbnu infrastrukturu i samu vodnu uslugu u Hrvatskoj, a vladu su pozvali da se jednoznačno izjasni o tom pitanju.

Daus je na konferenciji za novinare podsjetio kako je nedavno završen postupak e-savjetovanja po prijedlogu Zakona o vodnim uslugama te je kazao da je, nakon analize zakona i odgovora na dane komentare i primjedbe, jasno vidljivo kako se predlagatelj isključivo ograničio na formalistički pristup, bez ozbiljne analize učinka zakona. Tim prijedlogom, dodao je, predviđeno je da Vlada ima stvarnu nadležnost za odlučivanje o obavljanju ove djelatnosti a uloga jedinica lokalne samouprave  umanjena je u cijelosti čime će, smatra Daus, država dobiti potpunu kontrolu nad sustavom. 

"Zbog toga ali i zbog dosadašnjeg iskustva državnog upravljanja javnim i općim dobrom iskazujemo zabrinutost jer taj centralistički pristup upravljanja mogao bi dovesti do pokušaja privatizacije voda", upozorio je saborski zastupnik Daus. Osvrnuo se i na ulogu lokalne samouprave koja je, po njegovim riječima, u cijelosti umanjena jer je  prijedlogom zakona predviđeno da Vlada ima stvarnu nadležnost za odlučivanje o obavljanju te djelatnosti.

"Na taj način država će dobiti potpunu kontrolu nad sustavom" ocijenio je Daus.

Napomenuo je i kako je HDZ-ova Vlada u mandatu 2007.- 2011. već pokušala privatizirati vode, ali je odustala tek nakon snažne reakcije i protivljenja Hrvatske biskupske konferencije.

"Zabrinuti smo da taj centralistički pristup upravljanja ne bi ponovno doveo do pokušaja privatizacije voda", istaknuo je Daus dodajući da tome u prilog ide činjenica da su dani zaista kratki rokovi za provođenje postupka objedinjavanja od samo tri mjeseca što je u praksi neprovedivo.

Kratki rokovi za donošenje Zakona i kratki rokovi za provođenje postupka objedinjavanja, uz stvarnu nadležnost Vlade za odlučivanje u daljnjim procesima, otvara dodatnu sumnju, zaključio je saborski zastupnik IDS-a.

Apelirajući na Vladu da se konačno i nedvojbeno izjasni planira li privatizirati vodne resurse, vodoopskrbnu infrastrukturu i vodne usluge, saborski zastupnik Tulio Demetlika istaknuo je kako  nije provedena nikakva analiza učinka zakona na projekte koji su u tijeku i u pripremi.  

"Ono što dodatno potvrđuje naše pretpostavke o namjerama ove Vade jest i nedavno u Saboru izglasan Zakon o komunalnom gospodarstvu kojim su se djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje izuzele iz komunalnih djelatnosti" poručio je saborski zastupnik Demetlika izražavajući zabrinutost činjenicom da se, kako je rekao, "sutra ono što smo sami izgradili nekome proda ili preda u koncesiju".   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21