Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Novi predsjednik Europskog parlamenta je David Sassoli

None Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Najviše glasova u drugom krugu dobio je talijanski socijaldemokrat David Sassoli s 345 glasova, a slijedi zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR), Čeh Jan Zahradil, sa 160 glasa

U drugom krugu glasanja u Strasbourgu izabran je novi predsjednik Europskog parlamenta - talijanski socijaldemokrat David Sassoli. Dobio je 345 glasova, zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR) Čeh Jan Zahradil je dobio 160, zastupnica Zelenih Ska Keller 119, a Španjolka Sira Rego, kandidatkinja Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL) dobila je 43 glasa

U prvom krugu nitko nije imao natpolovičnu većinu 

Niti jedan od četvero kandidata za predsjednika Europskog parlamenta (EP) nije u srijedu u prvom krugu glasovanja uspio ostvariti natpolovičnu većinu te će se ići u drugi krug, objavio je predsjednik EP-a na odlasku Antonio Tajani.

Najviše glasova u prvom krugu dobio je talijanski socijaldemokrat David Sassoli s 325 glasova, a slijedi zastupnik iz redova konzervativaca i reformista (ECR), Čeh Jan Zahradil, sa 162 glasa.

Treće mjesto drži zastupnica Zelenih Ska Keller sa 133 glasa, a posljednja je Španjolka Sira Rego, kandidatkinja Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL).

U prvom krugu glasalo je 735 zastupnika. Broj valjanih glasova iznosio je 662 te je za apsolutnu većinu i pobjedu trebalo osvojiti 332 glasa. Broj nevaljanih glasova iznosio je 73.

ŠTIĆENICA ANGELE MERKEL Tko je Ursula von der Leyen - Prva žena na čelu EU komisije

Kandidate za funkciju predsjednika EP-a  predlažu klubovi zastupnika ili skupina od 38 zastupnika (pet posto ukupnog broja zastupnika). Na tajnom glasanju, kandidat za pobjedu treba osvojiti većinu glasova, a odabiru mogu prethoditi i do četiri kruga glasanja.

U prva tri kruga se glasa na način da kandidat mora osigurati apsolutnu većinu, 50 posto plus jedan glas izraženih glasova.

Ako nakon tri kruga glasovanja niti jedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu izraženih glasova, u četvrtom krugu sudjeluju samo dva zastupnika koja su ostvarila najveći broj glasova u trećem krugu.

 

Komentari (4)