Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Igrač koji ne poštuje himnu je kuč*** sin i treba ga otpustiti'

None Foto: AARON P. BERNSTEIN

Bivši igrač San Francisca Colin Kaepernick izazvao je podijeljene reakcije 2016. kada nije ustao na himnu, nego je umjesto toga kleknuo u znak prosvjeda protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima

Američki predsjednik Donald Trump i sportski svijet žestoko su se sukobili su subotu nakon što je Trump pozvao američku nogometnu ligu (NFL) da otpusti igrače koji ne poštuju američku himnu i povukao poziv poznatom košarkašu u Bijelu kuću.

Odgovarajući na Trumpove napade na igrače američkog nogometa koji su za intoniranja himne prosvjedovali zbog policijskog nasilja nad crncima, povjerenik NFL-a Roger Goodle rekao je da njegovi tweetovi pokazuju "nedostatak poštovanja" prema NFL-u i igračima.

Goodle je to izjavio dan nakon što je Trump rekao da je svaki igrač koji ne poštuje himnu "kučkin sin" i da bi ga trebalo "najuriti".

"Ne bi li vlasnici klubova trebali, kada netko ne poštuje našu zastavu, reći: 'Mičite tog kučkinog sina s terena...Otpušten si!', rekao je Trump u subotu na republikanskom skupu u Alabami.

Poslije je na Tweeteru napisao da bi igrači, žele li velike plaće, trebali "ustati dok se izvodi himna. Ako ne, OTPUŠTEN SI. Nađi si neki drugi posao".

 

Bivši igrač San Francisca Colin Kaepernick izazvao je podijeljene reakcije 2016. kada nije ustao na himnu, nego je umjesto toga kleknuo u znak prosvjeda protiv policijskog nasilja nad Afroamerikancima. Isto je prije svojih utakmica učinilo još nekoliko igrača.

Trump povukao poziv Curryju u Bijelu kuću

Trump je u ranojutarnjem tweetu u subotu povukao poziv u Bijelu kuću košarkaškoj zvijezdi Stephenu Curryju koji je rekao da bi "glasao" protiv planiranog posjeta šampiona NBA-a Golden State Warriorsa.

"Posjet Bijeloj kući velika je čast za pobjednički tim. Stephen Curry se nećka, prema tome poziv više ne vrijedi", napisao je Trump.

Curry je na konferenciji za novinare u Oaklandu rekao: "To je ispod razine jednog predsjednika. To čelnici ne rade".

LeBron Trumpu: Posjet Bijeloj kući bila je velika čast dok se ti nisi pojavio

Slavni košarkaš LeBron James stao je u Curryjevu obranu, odbacujući Trumpovu izjavu da je posjet Bijeloj kući velika čast. "To je bila velika čast dok se ti nisi pojavio", napisao je na Tweeteru James koji je u predsjedničkoj kampanji 2016. snažno podupirao Hillary Clinton.

Po uzoru na Kaepernicka i ostale sportaše, i slavni pjevač Stevie Wonder kleknuo je u subotu navečer na pozornici na koncertu u New Yorku.

"Večeras klečim za Ameriku", rekao je Wonder kojemu je pomogao sin Kwame. "Klečim na oba koljena za naš planet, našu budućnost, naše vođe i cijeli svijet", dodao je.

Komentari (113)
  • Trump je priča za sebe, ne bih ga uopće komentirao. No, ovakvo ponašanje na nacionalnu himnu je za svaku osudu. Kakve to ima veze s bilo čime? Nacionalna himna je himna i bijelaca i crnaca i azijata i svih ostalih građana Amerike i ovakvim postupkom lik je uvrijedio sve njih, pa i svoju braću po rasi. Također, činjenica je da je u SAD zadnjih godina crnački rasizam u velikom porastu. Svaka normalna osoba bi, ako već protestira protiv policijskog nasilja, protestirala protiv policijskog nasilja općenito, jer ono ne bira ljude po rasi i žrtve su ljudi svih rasa u SAD. Nedavno se u Salt Lake Cityju dogodio cirkus kad je policija upala u bolnicu i kad im medicinska sestra nije pristala udovoljiti protuzakonitim zahtjevima nasrnuli su fizički na nju, vezali ju lisicama i maltretirali. Sestra je inače bjelkinja. Policijsko nasilje nema nikakve veze s rasom, već isključivo s bolesnicima u odorama koji misle da zbog značke su iznad ostalih i mogu maltretirati druge, kako bi zadovoljili svoj bolesni ego.

    24. 9. 2017,   09:28
  • Podrška Trumpu!

    24. 9. 2017,   09:23
  • Kao loš quarterback Kaepernick je najodgovorniji za loše rezultate San Francisca zadnje tri godine. Ovako je spriječio da ga najure zbog toga. Kako ga nitko od boljih momčadi neće angažirati, može reći da je to zbog politike. Patetični muljator. Američki ljevičari, tkz. " demokrate" napadaju Trumpa, a kada je prije 50 g. Joan Baez nakon sexa sa Dylanom brisala onu stvar sa američkom zastavom njihovi roditelji su je dizali u nebesa. Licemjeri.

    24. 9. 2017,   09:38