Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Igraju se kao djeca: Petrov ima aduta, ali ne zna kako odigrati

None Foto: Pixsell/24sata 5

Iz HDZ-ovih kuloara čuje se da je HDZ spreman ponuditi mjesto predsjednika Vlade neovisnom stručnjaku. Spominju se tri imena: Švaljek, Lovrinčević i Vedriš

Samo slijepac ne vidi da je Božo Petrov za HDZ, kaže nam izvor blizak Mostu, no dodaje da Petrov u ovom trenutku ima osam ili devet zastupnika na svojoj strani.

To nije dovoljno. Božo Petrov je dakle - ako je ova procjena točna - možda i manjina unutar Mosta, a pitanje je može li Nacionalno vijeće, u kojemu nisu samo zastupnici, uvjeriti ostatak liste da se priključi jednoj strani - HDZ-u.

Iz HDZ-ovih kuloara čuje se da je HDZ spreman ponuditi mjesto predsjednika vlade neovisnom stručnjaku koji bi dolazio iz stranačke orbite. Vrte se tri imena: Sandra Švaljek, Željko Lovrinčević i Mladen Vedriš. Prvo dvoje bili su savjetnici Jadranke Kosor, dok je Vedriš početkom 90-ih bio ministar i potpredsjednik vlade. Ljudi iz Mosta navodno razgovaraju s njima.

Kako je Božo Petrov kod javnog bilježnika deponirao potpis na tekst kojim jamči da će, u slučaju da Most omogući većinu SDP-u ili HDZ-u, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Mosta, a svoj saborski mandat staviti na raspolaganje Mostu, to bi bilo prihvatljivije jer bi bila riječ o križancu “vlade stručnjaka”, odnosno “reformske vlade” sa stranačkom. Na taj način bi se izbjeglo sramoćenje Bože Petrova vađenjem one izjave iz blagajne javnog bilježnika. Tomislav Karamarko zadovoljio bi se mjestom potpredsjednika vlade zaduženog za “domovinsku sigurnost” (vojska, policija, službe) pa bi dobio resor u kojemu se osjeća kao doma a ostao bi i predsjednik stranke. Kod takvog bi raspleta bilo neizvjesno kakva sudbina čeka Milijana Brkića, Josipu Rimac i neke druge pripadnike HDZ-a koji trenutačno nisu dobri s Karamarkom. No ne treba smetnuti s uma da su i Šuker, Kalmeta te mnogi drugi HDZ-ovci svojedobno bili pašalićevci, pa su se ipak priklonili Sanaderu, kasnije i Kosorici - a ide im dobro i s Karamarkom. Kad se jednom zasjedne u vladu, sve ide puno lakše jer su tada na raspolaganju svi resursi države, a ne samo stranke.

Tomislav Karamarko preokrenuo je trend čudnovatim slučajem Mirka Raškovića, zastupnika SDSS-a, koji se danima nije čuo s Pupovcem i Stanimirovićem, ali se čuo s predsjednicom, koja ga je primila u posjet odvojeno od Pupovca i time pomogla bivšoj stranci. Predsjednica je HDZ-u pomogla i brzim sazivanjem Sabora, što smanjuje mogućnost prijevremenih izbora koji ne bi bili dobri po HDZ. Tomislav Karamarko je nekoliko puta govorio da je vlada HDZ-a sa SDSS-om bila sramotna pa mu je zato Rašković iskrsnuo kao neočekivan saveznik. Čini se, međutim, da savezništvo ima dublje korijene. Rašković je, kao krajiški vojnik, dobio visoku vojnu mirovinu koju mu je, navodno, potpisao Tomislav Karamarko, pa se sad svi pitaju je li Rašković bio lažni branitelj ili pravi obavještajac za hrvatsku stranu. Stipe Petrina je na svojem profilu na “fejsu” objavio i dodatno tumačenje prema kojemu je Rašković na lokalne izbore dovozio autobuse pune Srba koji su glasali za HDZ i SDSS. Za to je, navodno, dobivao veliki novac. Čini se da je Karamarko nekoliko dana ranije znao da je Rašković lojalniji njemu nego Pupovcu, koji je Raškovićevom vratolomijom bio vidno iznenađen. Rašković Karamarku nije donio potpis, ali je, uz predstavnicu albanske i nekih drugih manjina, oduzeo dva Milanoviću, koji je na Pantovčak planirao otići sa 70 potpisa, pa je zato bio onako ljut.

Je li Karamarko bliži sastavljanju vlade? Svakako nešto bliži nego početkom tjedna. Na njegovu bi stranu mogla prijeći još nekoliko zastupnika manjina (još jedan SDSS-ov, po jedan Talijan i Mađar), dva Bandićeva zastupnika te nepoznat broj mostovaca. Moguća je i opcija manjinske vlade, pri čemu bi Most, izvan koalicije, podržavao HDZ ili SDP opciju prema programu reformi koje bi trebali objaviti idućeg tjedna. Na taj način izbjeći će blamažu i prijevremene izbore. Ta bi opcija dala jako slabu vladu, podložnu ucjenama, no kupila bi vrijeme. Mogućnost da se Most nastavi cijepati brzim je sazivanjem Sabora smanjena. No kako je sve krenulo čudno, kao nikad dosad, sve su opcije otvorene - Petrov kao premijer, Most na strani jedne ili druge stranke, prijevremeni izbori...

Karamarko čuva stolicu u stranci

Karamarko bi lakše pristao na manjinsku vladu koju bi Most podržavao iz Sabora. Na taj način kupuje vrijeme i ostaje šef HDZ-a.

Komentari (262)
  • ajmo ovako...rezimski mediji se igraju i navijaju odredeni za hdz drugi za sdp...njima ionako odgovara bilo tko od dvopartijasa, racunaju Most ce se pojest kad koalira se nekima....njima ne odgovara da imamo trecu novu zdravu opciju na koju cemo moci racunati...znam kako im je jer im poslovi i uhljebljena mjesta ovise i zato napadaju MOST neprestalno...no sto se mene tice ajmo nove izbore...Most je rekao reforme i rad ako oni ne prihvacaju sami su izazvali nove izbore ne Most i tocka, zalosno je i dalje davati glas dvopartijskom sistemu jer ocigledno sve cvjeta nitko od njih nije kriv za ovakvo stanje u Hrvatskoj!

    29. 11. 2015,   12:15
  • više mi vas je pun k.....

    29. 11. 2015,   11:21
  • Toliko prljavog veša može biti samo u HDZ-u i nažalost u Hrvatskoj.

    29. 11. 2015,   11:37