Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Đikićev tim otkrio je gen koji uzrokuje tumor jetre kod djece

None Foto: Petar Glebov / PIXSELL

Istraživanje je vodio ugledni znanstvenik Ivan Đikić, koji je istaknuo kako je riječ o mutaciji koja se nasljeđuje od oba roditelja. Otkriće otvara put za pronalazak lijeka

Mutaciju na genu koja je povezana s pojavom tumora jetre kod djece otkrio je međunarodni tim među kojima su i hrvatski znanstvenici. 

Istraživanje je vodio ugledni znanstvenik Ivan Đikić, koji je istaknuo kako je riječ o mutaciji koja se nasljeđuje od oba roditelja, piše Jutarnji list. 

Ovo važno otkriće prvi put ukazuje na povezanost raka jetre s genetskim naslijeđem i stvara uvjete za pronalaženje lijeka, navodi Đikić. Istraživanje je započeto prije sedam godina na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Novo otkriće hrvatskih znanstvenika već je spasilo život jednom mladiću u Australiji kojem je rak otkriven u ranom stadiju te mu je transplantirana jetra, javlja RTL. 

Komentari (61)
  • Proljetos sam vidjela Đikića u Zg, bio je s klincima (mali su, ako osnovna škola, a možda još i ne), stajali su pored kipa Nikole Tesle i on je djeci objašnjavao tko je Tesla i zašto je značajan...e, pa kada tako lijepo rano krene djecu učiti pravim vrijednostima, onda takva djeca i postanu netko i nešto. Btw - bila je subota, a ostali roditelji koji su ispuzali sa djecom, sjedili su u birtijama po kavicama.

    29. 9. 2014,   10:48
  • Ovi ljudi su ponos Hrvatske a ne oni što uspješno nabijaju lopte i loptice i za to dobivaju milijune...

    29. 9. 2014,   09:09
  • Konacno dobra vijest na ekranu, tog covjeka treba cijeniti jer je dio nas. Zalosno je sto ga cijene vise vani nego u Hrvatskoj. Valjda zato jer je covjek pametan, u Hrvatskoj moras biti sto gluplji, lazljiviji i dobro krasti onda osvajas sve naslovnice u Hrvstskoj. Dikic ponos Hrvatske!

    29. 9. 2014,   09:22