Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ikona Imotskog dobit će svoj spomenik: 'On će biti najljepši!'

None Foto: 13

U središtu Imotskog okupit će se preko 30 domaćih oldtimera, a u goste stiže 14 vozila direktno iz Stuttgarta, iz Mercedesovog muzeja. Sve će ih čuvati policija jer su jako rijetki i neprocjenjivi

Tko u nedjelju u Imotskom bude vozio neki drugi auto osim Mercedesa, skupit ćemo novce da malo pomognemo, kaže nam Ivan Topić, predsjednik Oldtimer kluba Imotski, najavljujući festival milijunski vrijednih vozila s trokrakom zvijezdom na nosu.

U središtu Imotskog naime, povodom predstavljanja projekta spomenika Mercedesu, kao marki i automobilu, okupit će se preko 30 domaćih oldtimera, a u goste stiže 14 vozila direktno iz Stuttgarta, iz Mercedesovog muzeja, neki od njih toliko raritetni i zapravo neprocjenjivi da će ih čuvati policija.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivan Topić- Nota (54), kao glazbena nota, jer niti jednu notu ne može pogoditi pa je nadimak, naravno ostao – trenutno ima 13 Mercedesa. Ima vjerojatno najstariju G-klasu cabrio na svijetu, a najnovija akvizicija mu je 170S iz 1937. godine koji planira restaurirati. Na razgovor je stigao u 50 godina starom modelu W115 “minika”, model koji je izabran za spomenik, kao pravi primjer kako je Mercedes “motorizirao” imotsku krajinu. Jer više od pola automobila registriranih na ovom području su mercedesi, kaže Nota, što je uvijek prigoda za “prepucavanje” s vlasnicima ostalih marki. Tko u Imotskom ima Fiata, njega se šalje na pregled, a vlasnici VW-a se mogu sramiti.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

- U ovom autu sam začeo sina, 1994. - pokazuje Ivan na svoj Mercedes, a inače ima troje djece. U Oldtimer klubu skupljaju sredstva, a iz Grada Imotskog su najavili da će pratiti iznos koji skupe, za osnivanje Fonda za školovanje mladih ljudi koji bi živjeli ovdje.

- Prijatelju, 19 godina sam radio u Njemačkoj, vratio se ima 20 godina, i iako mi je dala financijsku sigurnost, volio bih da nikad nisam otišao - ovdje ostaviš prijatelje, rodbinu, rodnu grudu... - kaže Nota.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na njega se nadovezao Mirko Perkušić, ključan član organizacije u Imotskom, koji kaže da je Nota rekao zetu da mu ne dolazi dom kćeri ako ne bude kupio Mercedes. Što se tiče muzeja Mercedesa, za taj projekt imaju podršku iz Njemačke. Topić Nota nam kaže i kako će gosti imati što vidjeti, samo najbolje automobile će propustiti u središte Imotskog - “pontone”, Pagode, 108-ice, 109-ke, te čak i jedan kabriolet iz 1924. godine.

Tema: Hrvatska

Komentari (83)
  • Hercegovac kupio najnoviji Mercedes i u Zagrebu, na semaforu pored njega se zaustavi Yugo. Otvara prozor zagorec iz Yuga i pita ga: "Imaš li ti TV u tom Mercedesu?" "Imam, imam." "A GPS?" "Imam i to." "A krevet?" "Krevet? Nemam krevet." "E vidiš, ja imam!" Hercegovac se iznervira što nema krevet u autu i naruči da specijalno za njega naprave krevet. Napraviše mu krevet i on sav sretan ide po gradu tražeći zagorca u Yugu da mu se pohvali kako i on sad ima krevet. Napokon ugleda Yugo na nekom parkingu, a na njemu svi prozori zamagljeni. Lupa on zagorcu na prozor, lupa, lupa i na kraju zagorec otvara: "Kaj lupaš, kaj je bilo?" "Imam i ja sad krevet u autu." "E budalo jedna, izvukal si me ispod tuša samo da bi mi to rekel!"

    15. 5. 2019,   20:11
  • Cinjenica je da je taj auto vremenski i mehanicki duze trajao od nekog pi*kastog peugeota, fiata punta, clia, golfa, pola, dacija, A klase, B klase i takvih poluautomobila tj poluproizvoda

    15. 5. 2019,   20:22
  • ne mogu imoćani bez mercedesa ,,jako lijepi oldtimeri

    15. 5. 2019,   20:05