Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ima čak četiri bubrega, ali samo jedan koji dobro radi

None Foto: 24sata/ilustracija

Katrini Thornton (29) od malena otiču i otkazuju bubrezi. Sada ima čak četiri, no samo jedan radi. Nakon transplantacije sprema se za vjenčanje

Katrina Thornton (29) iz Velike Britanije prije mjesec dana počela se jako razbolijevati. Njena mlađa sestra Julia (24) dala joj je bubreg i spasila joj život. Prije osam godina, zbog rijetke krvne bolesti zbog koje Katrini otiču i otkazuju bubrezi, isto je učinio i njen otac Peter (55). Nakon toga rodila je dva sina i uživala u životu bez dijalize. Prošle godine liječnici su joj objasnili kako očev bubreg više ne funkcionira. Uskočila je sestra, a liječnici su Katrini u tijelu ostavili i bubrege koji su joj otkazali, tako da sada ima četiri bubrega, ali samo jedan koji radi.
- Sad je malo gužva unutra s tatinim i sestrinim bubregom - šali se samohrana majka i dodaje kako se nada da će sestrin bubreg izdržati jer joj ponestaje opcija. Od 18. godine morala je svakodnevno na dijalizu, sve dok joj bubreg nije dao tata. Prošlog svibnja slomila se nakon što je i taj organ otkazao. Inače, transplantirani bubreg može funkcionirati do 20 godina, no zbog porođaja se taj vijek skratio.
- Zapravo moj tata nam je dao tri života: jedan meni i po jedan mojim sinovima. Poslije toga, bila sam spremna na dijalize cijeloga života - kaže Katrina. Otkrivši da je odgovarajući donor, sestra Julia nije uopće razmišljala. Odmah je pristala dati desni bubreg. S obzirom da će Julia i Katrina sljedećeg mjeseca biti djeveruše na vjenčanju treće sestre Louise (28), liječnici su ubrzali transplantaciju. Obje se dobro oporavljaju.

Komentari (1)
  • Možda je malo \"off topic\" al moja je baka doživjela 97 god i nikad nije bila bolesna osim žući.Gledajući danas na ove boleštine i gadosti koje nas snalaze svakodnevno pitam se gdje je i kako funkcionira ta evolucija?????Mora da se netko gadno za**bo.

    29. 4. 2009,   11:19