Obavijesti

News

Komentari 170

Murter je u karanteni: Na cesti postavljene trake sa šiljcima...

Murter je u karanteni: Na cesti postavljene trake sa šiljcima...
10

S obzirom da se čak osam od 15 zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji nalazi na otoku Murteru, za mjesta Murter i Betina proglašena je karantena

VIDEO

Na otoku Murteru osam je potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a još 30 osoba ima povišenu temperaturu te su mjesta Murter i Betina, postali prvi hrvatski gradovi u kojima je uvedena karantena. Mjesta Murter i Betina, koje inače dijeli samo administrativna granica, crvena su zona radi sprječavanja potencijalnog širenja.

To konkretno znači da se iz tih mjesta više ne može izaći, ali ni ući u njih, čak ni uz dopuštenja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Murter je od 8.45 sati u potpunosti zatvoren, građani ne mogu ni ući na Murter ni otići s njega, čak ni s propusnicom, javlja N1.

Na cesti se nalazi i traka za bušenje automobilskih guma, ukoliko netko odluči prekršiti mjeru zabrane napuštanja otoka.

- Od jučer nema novooboljelih od virusa COVID 19 u Šibensko-kninskoj županiji. Od ukupno 15 oboljelih, četvero ih se nalazi na Odjelu infektologije, a jedan pacijent je premješten u KBC Split, dok se ostali nalaze u kućnoj izolaciji. Bitno je naglasiti da je od ukupnog broja oboljelih osam s otoka Murtera, izjavio je jutros župan Goran Pauk te naglasio da postoji sumnja na lokalnu transmisiju bolesti. 

I dalje izvozimo plazmu koja se potom vani prerađuje u lijekove
I dalje izvozimo plazmu koja se potom vani prerađuje u lijekove

- U takvoj situaciji najučinkovitija mjera je stavljanje ugroženog prostora pod mjere karantene. Stožer Šibensko-kninske županije napravio je sve moguće predradnje, konzultacije i radnje kako bi se otok Murter, a to se prvenstveno odnosi na naselja Murter i Betina, od jutros stavili pod mjere karantene, sve u cilju zaštite zdravlja stanovnika otoka Murtera. Prema tome, u naselja Murter i Betina se neće moći ući, kao ni izaći iz njih, osim hitnih slučajeva i hitnih službi, rekao je župan Pauk.

- Po saznaju o prvom sumnjivom pacijentu u Murteru, krenuli smo u anketiranje svake osobe s kojom je bio u kontaktu i stavljanje u izolaciju tih osoba. Saznali smo za još čitavu mrežu ljudi, radi se o jako velikom broju te smo, dok se situacija ne poboljša i ne dođe do mogućnosti da se svi testiraju, odlučili da se mjesto stavi pod karantenu kako bi se spriječilo širenje zaraze i kako bi se njima pružila adekvatna zdravstvena skrb. Do jučer smo napravili sve pripremne radnje kako bi od danas došlo do karantene, rekla je pak epidemiologinja Ankica Parat Baljkas na današnjoj press konferenciji.

Šoltani u panici, na otok dolaze građevinski radnici odasvud...
Šoltani u panici, na otok dolaze građevinski radnici odasvud...

Strože mjere, kao što smo naveli i ranije, od danas poduzima i policija. 

- Jutros u 8.45 sati postavljen je punkt policije na predjelu Lovišća u smislu da nema ulaza i izlaza iz tih naselja i da se poštuju upute Epidemiološke službe. Uputili smo i brod sv. Jakov na područje murterskog akvatorija kako bi kontrolirali izlaz i ulaz brodova u Murter odnosno Betinu. Propuštamo samo hitne službe i hitne medicinske slučajeve koje ćemo provjeravati dodatno. Opskrba ide redovno, ali pod većim nadzorom, izjavio je načelnik šibenske policije Ivica Kostanić te naglasio da je dosad bilo 145 dojava o kršenju samoizolacije, a za 21 čovjeka je utvrđeno da su prekršili mjere.

- Niti jedan od tih slučajeva nije na Murteru. Za tamo smo imali dojavu o nekakvom grupiranju i to istražujemo, rekao je Kostanić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:43
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 170
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, SDP najavio konferenciju, čeka se i odgovor Zorana Milanovića

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1