Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imaju i ligu, a gađaju kao od šale: Slijepi, a igraju pikado

None Foto: Mihael Hnatyšyn/24sata

Zoran Drinovac (46) iz Požege je prije pet godina s kolegama osnovao pikado klub te ligu za slijepe i slabovidne, u kojoj je pet klubova. U početku je, kaže, bilo teško

Ne vidim od 17. godine. Glaukom mi je jedno oko ‘pojeo’ u cijelosti, a na drugo oko vidim samo dva posto. Pikado igram deset godina i bez problema mogu pogoditi brojeve koji mi trebaju kako bih došao do nule.

Priča to Zoran Drinovac (46) iz Požege, koji je prije pet godina s kolegama osnovao pikado klub te ligu za slijepe i slabovidne, u kojoj je pet klubova - iz Požege, Osijeka, Sl. Broda, Vinkovaca i Virovitice.

- U početku je bilo teško, ali najvažnije je imati mirnu ruku te da nema nepotrebnih zvukova sa strane koji nam mogu poremetiti koncentraciju. Ostala osjetila su mi puno više istančanija – objasnio nam je Zoran. S njim u ekipi obično igraju još dva kolege i tri kolegice, s kojima putuje na turnire. Kao predsjednik Udruge slijepih i slabovidnih, kaže da je među 93 člana udruge veliko zanimanje za pikado.

- Ali nitko ne voli gubiti i često se oklade tko će pobijediti - smije se Zlatko. A da su u tome zaista dobri, kaže i Ivana Štefanec, njihova pratiteljica, koja pomaže slabovidnima u kućanstvu u okviru programa Ministarstva socijalne politike i mladih.

- Mnogi bi se iznenadili kad bi ih vidjeli kako igraju - kaže Ivana Štefanec. 

Komentari (13)
  • Svaka cast decki, ali ne mogu ne spomenuti ekipu Hefest Skiljo koja isto ima ekipu vec dugi niz godina u Pikado Savezu Grada Zagreba...i igraju treceligasko natjecanje a isto su slijepi i slabovidni svi u ekipi...pokude onom koji je pisao clanak a nije malo bolje istrazio jer se ne bavi pikadom ocigledno...

    12. 11. 2015,   00:16
  • Jesam ja jedini kojemu ovaj na slici liči na Karamarka?

    11. 11. 2015,   22:00
  • kad ovako nešto čovik ubere tek onda cijeni vid koji uzimamo kao nešto normalno i zato se iden malo sramit u kut:-)

    11. 11. 2015,   22:56