Obavijesti

News

Komentari 123

Imaju potencijala: Ovi su izbori puni usamljenih i alternativaca

Imaju potencijala: Ovi su izbori puni usamljenih i alternativaca
7

Mandatar nove vlade će se morati jako potruditi da osigura naklonost ovih ljudi. Oni mogu biti izuzetno važni ili posve propasti. Trgovina mandatima bit će vrlo žestoka

VIDEO

Božo Petrov je sa svojim Mostom najveći "mali igrač". Taj mladić poštena lica, vrijedna milijun dolara, stvorio je pokret poznat i respektiran u cijeloj Hrvatskoj.

Temelji Mosta su više 'desni' nego 'lijevi' - Petrov je bivši franjevac, konzervativac koji ne gleda u retrovizor nego hvata korak s vremenom, pa je umjesto saveza sa Željkom Markić - od koje nije idejno jako udaljen - ipak izabrao svjetovniju opciju približavanja Dragi Prgometu, koji je napustio HDZ. Donedavno se šuškalo kako je Most rezervna vojska HDZ-a, ali nakon što se tom savezu regionalnih solista pridružio Stipe Petrina, postalo je očito da HDZ ne može bezuvjetno računati na njihove mandate nakon izbora, a oni bi mogli biti vrlo važni, ako ne i presudni. 

Tino Jurić/Pixsell

Ako je Petrov i sklon koaliranju s HDZ-om, Petrina i Prgomet sigurno neće podržati tu opciju. To znači da će u Mostu biti vrlo burno ako baš oni budu morali presuditi hoće li Hrvatska imati vladu lijevog ili vladu desnog centra. Zasad se drže ekvidistance - Petrov smatra da su i SDP i HDZ opcije koje ne zaslužuju novu šansu za vođenje države.

U HDZ-u su, očito, nakon tih promjena Most počeli doživljavati kao konkurentsku silu, pa su počeli bočne udare na Božu Petrova.

Most je naime iznimno jak suparnik u izbornim jedinicama koje su do sad predstavljale neosvojive tvrđave HDZ-a. U njima, i naročito u njima, ne smije se dopustiti rasipanje glasova. Željka Markić nije u toj poziciji. Nije jasno je li glas za Božu Petrova, u krajnjoj liniji, glas za Milanovića ili Karamarka, ali on svakako uzima glasače HDZ-u. 

Čačić opet želi u vladu

S druge strane glas za Željku Markić je svakako glas protiv Milanovića, jer se ona sigurno neće naći ni u kojoj kombinaciji s lijevom ili “lijevom” vladom.

Ivo Josipović, Radimir Čačić i Jadranka Kosor čudan su orkestar koji sada proizvodi koliko-toliko skladan zvuk, ali nakon izbora bi mogli proizvoditi samo kakofoniju. Dobije li HDZ većinu mandata, što je gotovo izvjesno, Jadranka Kosor sigurno se neće podvijena repa prikloniti predsjedniku stranke koji ju je izbacio iz HDZ-a u koji ga je primila upravo ona. Radimir Čačić pak drži matematički jednaku distancu prema Milanoviću i Karamarku. 

Marko Jurinec/PIXSELL

Kosor neće Karamarka

Zamisliv je - ako bude imao s čim trgovati - kao ministar u Karamarkovoj vladi, ali, možda, i u Milanovićevoj. Sa Zoranom Milanovićem ima solidne odnose, nije bio “na nož”, pa bi veće prepreke njegovu povratku postavila Vesna Pusić. On sam u Vesni Pusić ne vidi zapreku ulasku u Milanovićevu vladu. Čačić je mnogo puta govorio da je politika samo posao i sigurno to misli. 

Proteklih je godina govorio da s HDZ-ovcima ne bi ulazio ni u tramvaj, Jadranku Kosor je kao premijerku opisao kao ženu koja ništa ne zna, pa ju je svejedno ukrcao u svoju kompoziciju. Ivo Josipović, čini se, ipak nema nikakve namjere podržavati Tomislava Karamarka, a ako uđe u Sabor, nije nezamislivo da podrži Zorana Milanovića, iako s njim ima dugu “povijest odnosa”. Jadranka Kosor sigurno neće podržati Tomislava Karamarka, a veliko je pitanje - uđe li u Sabor - hoće li podržavati Zorana Milanovića. Mirela Holy, gotovo je sigurno, nakon izbora će se prikloniti Zoranu Milanoviću, na ovaj ili onaj način - ulaskom u njegovu (potencijalnu) vladu ili glasačkom podrškom iz Sabora.

Marko Lukunić/PIXSELL

Nepredvidljivi Milan Bandić

Sve su to predvidljive varijable. Nepredvidljivo je na čiju bi se stranu mogao prikloniti Milan Bandić, koji predstavlja cijelu svoju vladu. To je, dakako, marketinški štos, ali je dobar štos, jer je Bandić sličnu senzaciju već izazvao u Gradu, predstavljanjem svoje ženske kvote. To su jaki potezi, koji protivnike tjeraju na reakciju ili prokazuju kao manje vrijedne. Bandić može predstaviti svoju vladu, a Milanović i Karamarko ne mogu? Bandić birače navodi na taj tip razmišljanja.

Čini se da ga HDZ doživljava kao opasnog protivnika jer će sudbina izbora u Zagrebu, odnosno izbornim okruzima koji obuhvaćaju glavni grad, biti važni, ako ne i presudni, a Bandić neće uzimati glasove Milanoviću, nego HDZ-u. Iz HDZ-a su zasuli Bandića verbalnom vatrom, a SDP šuti - čini se da bi Milanović, i prema njemu i prema Glavašu, mogao malo spustiti visoko postavljenu letvicu. Bolje to, nego da skida gaće...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.