Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imala ih 5: Hrvatica mačkama ostavila skoro tri milijuna kuna

None Foto: Dreamstime

Đurđevčanka Marija Horvatek, koja je živjela u Americi, novac je dala na raspolaganje svojoj prijateljici da tim novce skrbi o njezinih pet mačaka sve do njihove smrti...

Prije nekoliko dana zvali su nas iz našeg konzulata i rekli da nam pripada 30.000 dolara (195.000 kuna), rekao nam je Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca.

Vrijednu donaciju gradu je ostavila Đurđevčanka Marija Horvatek, koja je krajem 2016. godine preminula u američkom Chicagu.

Gradonačelnik dodaje kako u početku nije u to vjerovao, ali nakon što je novac sjeo u gradsku blagajnu, shvatio je kako nije riječ o šali. Novac su dobili uz uvjet da se iskoristi za dobrobit djece.

- Odlučili smo dobivenim novcem kupiti glazbene instrumente za djecu kako bismo iz ovog lijepog iskustva u dugotrajnoj budućnosti stvarali sreću i veselje kod najmlađih – rekao je Janči, a prvi prenio prigorski.hr.

Foto: prigorski.hr Na taj način ispunit će Marijinu posljednju želju. No najveći dio nasljedstva, čak 430.000 dolara (2,7 milijuna kuna), Horvatek je dala na raspolaganje svojoj prijateljici da tim novce skrbi o njezinih pet mačaka sve do njihove smrti.

Naime, nakon Marijina odlaska u SAD, u rodnoj kući u Đurđevcu ostala je živjeti njezina majka Katica Legradi, koja je umrla krajem srpnja 1989. godine. Nakon majčine smrti imovinu je temeljem Ugovora o doživotnom uzdržavanju naslijedila žena koja se o njoj brinula.

Marija Horvatek je imala petero braće i sestara, koji su ranije preminuli. Navodno je još prije nekoliko desetljeća obećala da će svu svoju imovina naslijediti oni koji će se skrbiti o njezinoj majci Katici, ali je ipak u oporuci postupila drugačije.

 

Tema: Hrvatska

Komentari (36)
  • i bolje mačkama nego ikakvim gradovima i općinama u ovoj šugi. moš si mislit kak će ovi za te pare kupit instrumente, pokupit će s hrelića prastare koji su za staro željezo, malo ih obrisat i dat klincima a pare u džep lagano.

    8. 11. 2018,   22:24
  • Njezin novac njezina stvar. Sigurno neće ostaviti nekom parazitskom urbanom intelektualcu koji silno treba tuđe novce jer sam ne zna raditi i zaraditi. Više su joj sreće pružile te mace nego svi urbani intelektualci zajedno.

    9. 11. 2018,   02:02
  • Ajmeee Gara! Ova maca na prvoj slici je prelijepa, skoro pa da je lijepa kao tvoja purgerica sto si je onomad spasila iz onog kanala ispod one shute.

    8. 11. 2018,   22:36