Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imala je 12 godina: Uginula je Luxa, potražni pas HGSS-a

None Foto: HGSS

Njena vlasnica je Nataša Dančulović, jedna od spašavateljica sa najdužim stažem u Komisiji za potrage i lavine HGSS-a i koja je uz Luxu obučila još dva svoja potražna psa

U nedjelju je uginuo potražni pas riječke stanice HGSS-a, Luxa, u svojoj 12 godini. Luxa je bila operativan pas sve do 11 godine, a svoju zadnju godinu provela je u mirovini, međutim nikako ne mirujući.

Bila je aktivna do zadnjega dana družeći se na raznim turama, pa čak i treninzima sa ostalim potražnim psima, javio je HGSS.

Njena vlasnica je Nataša Dančulović, jedna od spašavateljica sa najdužim stažem u Komisiji za potrage i lavine HGSS-a i koja je uz Luxu obučila još dva svoja potražna psa koji su položili sve potrebne licence. 

Luxa je najaktivnija bila u treninzima i potragama sa Hrvatskom  gorskom službom spašavanja u šumama i lavinama, ali ona je i jedan od rijetkih hrvatskih pasa koja je putem Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa sa svojom vlasnicom položila najveći i najteži međunarodni ispit traganja u ruševinama koju organizira International Rescuedog Organization, i to sa najboljim rezultatom, odnosno sa stopostotnim učinkom. 

Tema: Hrvatska

Komentari (10)
  • Kratko žive, a uz čovjeka su. Samo respekt!

    19. 2. 2019,   10:00
  • Svemu dođe kraj, pa tako i bićima koja su nas zadužila. Bilo da su iz ljudskog ili životinjskog svijeta.

    19. 2. 2019,   09:35
  • Prirodno ali jako tužno. Jako, jako tužno ...........

    19. 2. 2019,   11:38