Obavijesti

News

Komentari 11

Imala je kraću nogu: Tri puta dnevno kćeri (4) lomila kosti

Elsie Moravek (4) iz Michigana rođena je s kraćom lijevom nogom. Roditelji su se odlučili za postupak produživanja noge. Curici je ugrađen vanjski fiksator s vijcima

VIDEO

Elsie Moravek (4) iz Michigana pati od proksimalne femoralne fokalne deficijencije zbog čega joj je lijeva noga deformirana i puno kraća od desne. Njezini roditelji, Jackie i Matt morali su donijeti tešku odluku - dopustiti liječnicima da amputiraju nogu njihove kćeri ili joj dati izraditi protezu. 

Na kraju su se, po savjetu nekolicine liječnika, odlučili za produživanje noge zbog čega su kroz četiri mjeseca djevojčici lomili nogu skoro 300 puta, u prosjeku tri puta dnevno.

- Nekoliko liječnika predložilo je amputaciju. Ozbiljno smo o tome razmišljali jer je proces produživanja noge iznimno težak i bolan. Pitali smo se je li previše okrutno od nas da kćer podvrgnemo takvoj patnji i hoće li se u konačnici isplatiti. No ipak smo se odlučili za treću opciju - kazala je majka Jackie, a prenosi Daily Mail.

 

Djevojčici se kuk, noga i gležanj nisu pravilno formirali. Nakon šestosatne operacije rekonstrukcije tih dijelova tijela, Elsie je s nepune dvije godine napokon mogla hodati. Dobila je prostetsko pomagalo odnosno povišenje uz koje je njena lijeva noga bila iste duljine kao i desna. 

Kad je napunila tri godine, Elsie s s majkom preselila u Baltimore. Tijekom nove operacije, Elsiein femur i tibija su kirurški razdvojeni te su joj u nogu ugradili vanjski fiksator. Tri puta dnevno majka je morala majka okretati vijke na uređaju kako bi razdvojila femur i tibiju, te tako spriječavala da kosti zacijele. Kroz sljedećih nekoliko mjeseci izrasla je nova kost, mišići i koža, a djevojčici su nogu produljili za više od 10 centimetara. Kroz cijeli taj proces djevojčica je bila u velikim bolovima i stalno pod lijekovima.

- Jako sam zadovoljna rezulatatom, ali osjećala sam se bespomoćno dok sam je gledala kako pati. Morala sam misliti na krajnji rezultat - govori majka.

Čeka je još jedna operacija

Kad dostigne punu visinu, djevojčica će morati na novu operaciju kako bi joj produžili nogu za još nekoliko centimetara. 

- Željeli smo joj pružiti bolji život i zaključili smo da je ovo najbolja opcija. Morali smo mnogo toga žrtvovati, ali vrijedilo je - zaključuje majka.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina