Obavijesti

News

Komentari 197

Imala jedinice iz tri predmeta: 'Tatina kći' mora proći razred

Imala jedinice iz tri predmeta: 'Tatina kći' mora proći razred
1

Učenica zagrebačke Gornjogradske gimnazije je zbog jedinica iz tri predmeta trebala pasti razred, ali je do dana današnjeg roditelji pomoću ispričnica pokušavaju ‘spasiti’

VIDEO

Pohađa zagrebačku Gornjogradsku gimnaziju, a samo je lani imala više od 700 opravdanih izostanaka s nastave. Učenici su mogli zaključiti samo dvije ocjene, ostalih 13 nisu. Tri je predmeta ‘pala’, pa je išla na popravni, dva je prošla, ali nije treći.

- Ne znam više što da radim - kaže Josip Tičić, profesor povijesti u zagrebačkoj Gornjogradskoj gimnaziji. Njega smo kontaktirali nakon što smo saznali kako je njegova učenica već nekoliko puta izostajala sa zakazanog popravnog ispita.

Učenica (podaci poznati redakciji) prošle je godine imala više od 700 opravdanih sati, zbog čega su joj profesori na kraju godine zaključili samo dvije ocjene. Kako u tijeku školske godine nije sakupila dovoljno ocjena, ostalih 13 predmeta polagala je pred povjerenstvom. Dio je uspjela položiti u ljetnom, dio u jesenskom roku, a tri predmeta je pala. Roditelji su tek naknadno, izvan predviđenog roka, tražili preispitivanje tih ocjena.

Nije donijela ni ispričnicu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prosvjetna inspektorica je nakon toga ustvrdila da je škola krivo postupila jer im nije objasnila njihova prava. Školi je naredila da učenici omoguće ponovno polaganje predmeta. I tad su počeli problemi.
- Sve upućuje na zaključak kako je rješenje Službe prosvjetne inspekcije nezakonito - piše tridesetak nastavnika Gornjogradske gimnazije ministrici Divjak. U dopisu, do kojeg su 24sata uspjela doći, ministrici znanosti i obrazovanja kažu kako je takvim postupanjem poslana izrazito negativna poruka svim učenicima Gornjogradske gimnazije.

- Ispada da se nepoželjno ponašanje i nikakvo znanje nagrađuju posebnim povlasticama - smatraju nastavnici. Svrha takvog rješenja je, ističu, bila neutemeljena i bez ikakvog uporišta favorizirati jednog roditelja i jednu učenicu te je tako njihov rad diskreditiran.

Škola je učenici ipak dopustila ponovno polaganje ispita i dopunsku nastavu prije samog ispita. No učenica nije pristupila svim dodatnim satima. Otac bi joj donio ispričnice. Druga dva predmeta uspjela je položiti, a ostala joj je povijest. Nakon što je završila dopunsku nastavu iz povijesti, na kojoj nije dobila prolaznu ocjenu, nastavničko je vijeće pet puta sazivalo ispit, na koji učenica najčešće ne bi izlazila. Posljednji put je ispit bio zakazan danas.

Inspekcija bez kontrole?

- Mi, članovi povjerenstva, stajali smo izvan učionice, a tata i učenica su prošli kraj nas i ušli u administraciju. Tata je rekao da se ispit neće održati jer mu je kći bolesna te da će ispričnicu donijeti naknadno. Mi smo ispali budale - kaže profesor. Ravnatelj je, prepričalo nam je nekoliko članova Nastavničkog vijeća, na sjednici rekao kako mu je inspektorica rekla da se dotičnoj učenici ispit može odgađati koliko god puta treba.

Naravno, kao ni u slučaju učenika Treće ekonomske škole u Zagrebu, nitko ne zna koja je učenica razred. Jer, prvi nije završila, ali ni drugi.
I njezin kolega iz Treće ekonomske danas je trebao pristupiti popravnom ispitu, no ni on se nije pojavio. Profesori nam pričaju kako više ne znaju što učiniti. Učenikove roditelje smo nekoliko puta kontaktirali, no na naša pitanja nisu imali komentara.

Komentirati slučaj učenice nije željela ni Služba prosvjetne inspekcije.

- S obzirom na to da inspekcijski postupak o kojem je riječ u Vašem upitu nije završen, ne možemo prejudicirati događaje niti o istom iznositi podatke - kažu. Naglašavaju da se protiv rješenja prosvjetnog inspektora može izjaviti žalba Ministarstvu znanosti i obrazovanja u roku od 15 dana od dana dostave rješenja.

U ministarstvu, pak, objašnjavaju da je škola učeniku koji zbog bolesti ili drugog opravdanog razloga ne pristupi popravnom ili predmetnom, odnosno razrednom ispitu u propisanim rokovima dužna omogućiti polaganje ispita nakon prestanka razloga zbog kojeg nije pristupio ispitu. Koliko puta učenik može odgađati ispit, ne odgovaraju.

Ne odgovaraju ni na pitanje tko kontrolira rad prosvjetne inspekcije.

Pitali smo ih i hoće li učenik i učenica, ako naknadno polože predmete koje moraju, moći upisati sljedeće razrede. Dobili smo samo generički odgovor.
- Svaki učenik koji s prolaznim ocjenama položi sve ispite jednog razreda upisuje se u sljedeći razred - objašnjavaju.

Papir je očito važniji od realne situacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 197
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS