Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Iseljenik je napao Plenkovića: 'Ljudi vam odlaze iz zemlje...'

None Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL 5

Plenković je rekao da je iskoristio prigodu kako bi francuskom predsjedniku objasnio što se dogodilo na općim izborima u Bosni i Hercegovini...

Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je iznimno veliko zadovoljstvo rezultatima sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u utorak u Parizu.

"Odličan sastanak s predsjednikom Macronom. Temeljito smo prošli bilateralne odnose, izrazili zadovoljstvo trgovinskom razmjenom, političkim dijalogom, provedbom strateškog partnerstva, usuglašavanjem stavova o međunarodnim pitanjima i onih koji se tiču jugoistoka Europe", izjavio je Plenković nakon razgovora s Macronom.

Također je pozdravio najavu francuskog predsjednika da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku.

Macron je uoči razgovora kazao novinarima kako će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku. "Europa se ne gradi samo u Bruxellesu nego u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati vašem pozivu da tijekom sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom", rekao je Macron u izjavi novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom.

Zagreb: Sjednica Vlade počela prijedlogom Zakona o zaÅ¡titi prijavitelja nepravilnosti RADNI POSJET Premijer Plenković putuje u Pariz: Sastaje se s Macronom

Plenković je rekao da je iskoristio prigodu kako bi francuskom predsjedniku objasnio što se dogodilo na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

"Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana predsjedništva. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Daytonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova predsjedništva", rekao je Plenković.

Na pitanje na kakav je prijem kod Macrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je rekao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem.

French President Emmanuel Macron welcomes Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic at the Elysee Palace in Paris | Autor: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: PASCAL ROSSIGNOL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

"Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina nego i šira međunarodna zajednica", rekao je Plenković.

On, međutim, nije potvrdio da je Macron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsjednik "pokazao razumijevanje".

Plenković je rekao da je s Macronom razgovarao o svim temama koje su na dnevnom redu summita EU-a koji se u srijedu i četvrtak održava u Bruxellesu, Brexitu, eurozoni, migracijama i pitanju sigurnosti.

Dodao je da se razgovaralo i o hrvatskim pripremama za Schengen za što bi Hrvatska trebala biti spremna do prve polovice 2020. kada predsjedava Vijećem EU-a.

Također je bilo riječi i o hrvatskoj namjeri da za vrijeme svoga predsjedanja organizira novi summit EU-a sa zemljama jugoistoka Europe.

"Mislim da je dobro da za vrijeme našeg predsjedanja na jedan realističan način vidimo što se može napraviti u četiri do pet godina od tada. Imamo tri skupine zemalja - Srbiju i Crnu Goru koje su uznapredovale u pregovorima, zatim Makedoniju i Albaniju koje čekaju otvaranje pregovora nakon europskih izbora te BiH i Kosovo koji su u kasnijoj fazi. Naš je cilj dogovoriti strukturirani pristup za svih šest zemalja i da kao zainteresirana strana i najbliža susjeda podržimo taj proces", rekao je Plenković.

Iseljenik napao Plenkovića

Na predavanju na sveučilištu La Sorbonne, Plenković je dobio pohvalu za "iznimno proeuropski govor", a među pitanjima iz publike bilo je i ono hrvatskog iseljenika Ante Glibote: 

– Kako objasniti činjenicu da je 10 posto Hrvata napustilo Hrvatsku od kada ste premijer – pitao je Glibota, javlja Večernji list.

 – To je fenomen koji se pojavio u cijeloj istočnoj i srednjoj Europi kad su države postale članice EU-a. Čovjek može sjesti u auto i otići, primjerice, iz Rijeke u Lyon tražiti posao bez ikakvih problema. Treba podići razvijenost nekih naših regija kako bismo što prije dostigli i približili se razvijenosti europskih regija. Tek nakon dva sedmogodišnja proračuna EU-a moći ćemo reći koliko je Hrvatskoj pomoglo članstvo – odgovorio je Plenković.

Na izlasku iz dvorane, Ante Glibota nije bio zadovoljan odgovorom premijera na svoje pitanje i komentirao je prolaznicima:

– Premijer tu francuskoj publici objašnjava Hrvatsku u ružičastim tonovima, a 10 posto Hrvata je pobjeglo zbog loše ekonomske politike njegove vlade – rekao je ta Imoćanin s pariškom adresom.

Komentari (184)
  • Hrvatska je svedena na razinu austrougarske provincije, a premijer nam je samo bečki, pardon, briselski namjesnik koji u ime gazde upravlja provincijom i podnosi izvješća gazdama.

    16. 10. 2018,   17:28
  • Ante Glibota, za vrijeme cije Vlade si otisao TI?

    16. 10. 2018,   18:15
  • Malokrvni dezerteru , europski fenomen je i to da sve zemlje napreduju a samo ova koju vodi tvoj kradeze nazaduje po svim parametrima , zadnji smo u Europi i nikada se nećemo oporaviti .

    16. 10. 2018,   17:51