Obavijesti

News

Komentari 40

'Imam razumijevanja prema njima, ali Hrvatska nije kriva'

'Imam razumijevanja prema njima, ali Hrvatska nije kriva'
1

Branimir Bunjac iz Živog zida istaknuo je pak kako se Vlada, koja je prihvatila mjerodavnost Haškog suda kao nadležnog, onda mora suočiti i s određenim posljedicama...

VIDEO

Logoraši BiH najavili su tužbu protiv Hrvatske nakon presude bosanskohercegovačkoj šestorki, a po tom pitanju konzultirali su već i odvjetnike, među ostalima i Antu Nobila.

SDP-ov Predrag Matić, bivši ministar branitelja, poručio je da Hrvatska nije osuđena da je kriva.

- Ja kao bivši logoraš imam puno razumijevanje prema njima. Ali ukoliko se misle obratiti Zagrebu, moram reći da Hrvatska nije osuđena da je kriva i da se moraju obratiti Sarajevu - rekao je Matić. 

HSS-ov Krešo Beljak kaže kako bi volio, ako se doista želi napraviti trajni mir na prostorima bivše Jugoslavije, da vrijede ista pravila za sve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Branimir Bunjac iz Živog zida istaknuo je kako se Vlada, koja je prihvatila mjerodavnost Haškog suda kao nadležnog, onda mora suočiti i s određenim posljedicama.

- Mi sada možemo postavljati pitanje kako je uopće do toga došlo, zašto se uopće išlo na prihvaćanje Haškog suda. Možda je dobro što je Hrvatska rekla da ne priznaje te presude kao pravedne i da nisu ušle u meritum stvari, pa će, ukoliko doista dođe do tužbi, moći dokazati koji to dijelovi nisu dobri i revidirati sam sadržaj presude. Haški sud je sudio pojedincima, ne može pisati hrvatsku povijest i u konačnici je dobro da je završio s radom - istaknuo je Bunjac.

SDP-ov Orsat Miljenić, bivši ministar pravosuđa, uvjeren je da Hrvatska nije odgovorna i ne treba ništa platiti.

- To je moj stav kao političara i građanina ove zemlje. Naravno, svatko ima pravo pred sudom tražiti i potraživati ono što mu ide, a sud će na kraju odlučiti - poručio je.

Medved: Nema osnova za tužbu protiv Hrvatske

Ministar branitelja Tomo Medved je ustvrdio kako nema osnove za tužbe logoraša iz logora HVO-a protiv Hrvatske, ponovivši stajalište hrvatske Vlade da haškom presudom šestorici Hrvata iz BiH nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj.

Medved je na svečanosti dodjele stanova hrvatskim ratnim vojnim invalidima komentirao izjave odvjetnika Ante Nobila o mogućnosti da zastupa logoraše iz BiH u tužbi protiv Hrvatske.

Nobilo se proteklih dana sastao s logorašima iz HVO-ovih logora koji najavljuju moguće tužbe i zahtjeve za odštetom od Hrvatske.

"U demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno moramo proučiti presudu i vidjeti da tu nema nikakve osnove za tužbu protiv Hrvatske", rekao je Medved. 

Istaknuo je kako su Vlada, predsjednik Vlade i ministarstvo pravosuđa u nekoliko navrata vrlo jasno protumačili da haškom presudom nije izrečena presuda Hrvatskoj.

Odgovarajući na upit o raspisivanju poziva za savjetnika koji će pomoći Vladi pri otkupu dionica Ine od mađarskog Mola, poručio je braniteljima da Ministarstvo vodi računa od održivosti Fonda branitelja, iz kojega se financiraju Zaklada hrvatskih branitelja i Fond za stipendiranje.

Medved je komentirao i dovršetak kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA), te podizanje kaznenih prijava protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske, visokopozicioniranih pripadnika nekadašnjeg Ratnog zrakoplovstva i obavještajnih službi JNA.

"Tu se radilo o činu usmjerenom na rušenje ustavno-pravnog poretka Hrvatske, izravnom raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike. Očekujem da će počinitelji u konačnici biti privedeni pravdi i odgovarati za čin koji su počinili", rekao je Medved te istaknuo kako nikada nije kasno pokrenuti utvrđivanje odgovornosti za čin koji je označio početak Domovinskog rata.

Dodaje kako mu je žao što institucije taj proces nisu odradile ranije, te da jednako postupanje očekuje i prema drugim počiniteljima zločina nad civilima i braniteljima.

"Gotovo na tjednoj razini otkrivamo masovne grobnice u Hrvatskoj. Za ta su zlodjela odgovorni konkretni počinitelji. Očekujem da će DORH i za te slučajeve podići optužne prijedloge  i postupiti na sličan način kao u slučaju raketiranja Banskih dvora", rekao je ministar.

Bačić: Presuda "šestorki" ne može biti temelj za odštetu

 Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u četvrtak je komentirao najavljenu tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske, istaknuvši da presuda "šestorki" u Haagu ne može biti pravni temelj za traženje odštete zatočenika logora ili bilo kojih drugih žrtava s bilo koje strane u BiH.

Haški sud ne sudi državama ili narodima, on je osnovan isključivo da se utvrdi odgovornost pojedinaca za najteža kaznena djela počinjena u ratu na prostoru bivše države, te da doprinese pomirbi naroda na tom području, rekao je Bačić.

"Presude državama, koje bi bile temelj pojedincima ili udrugama da traže naknadu štete za zločine za koje su odgovorne države, moguće su jedino na temelju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu. Na temelju presude 'šestorki' nije moguće tražiti odgovornost niti naknadu štete od Hrvatske", smatra Bačić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag