Obavijesti

News

Komentari 49

Imamo i nemamo: Vlada nema pojma što s vilama i stanovima

Imamo i nemamo: Vlada nema pojma što s vilama i stanovima
8

Nesposobni bogataši: Prvi put su objavili registar državne imovine. Imamo tisuće nekretnina, zemljišta, pašnjaka, livada i šuma, ali i gomile kamenja i jaraka

VIDEO

Gomila kamenja kod svete Katarine, tim je riječima u novom registru državne imovine opisana nekretnina na Hvaru koju koristi tijelo državne uprave.

Na stranici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) se može vidjeti popis 382.628 nekretnina kojima raspolaže država. Od toga je u čistom vlasništvu Hrvatske njih 348.840. Za sve ili većinu tih nekretnina u registru se može vidjeti kolika je njihova površina, u kojem se gradu, mjestu ili selu nalaze, vodi li se oko nekretnine ikakav spor...

U tom velikom broju najveći dio otpada na šume i šumska zemljišta. Tu su još tisuće stanova i poslovnih prostora te građevinskih i poljoprivrednih zemljišta. Nekretnina koje koriste tijela državne uprave je 940, a onih koje se koriste za potrebe očuvanja suverenosti, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske 630. 

Hrvatska ima 24 rezidencije i vile. Veći dio ih je u Zagrebu - na Pantovčaku, u Jurjevskoj, Voćarskoj, Visokoj i Opatičkoj. Tu su i vile na Brijunima, Vila Lapad u Dubrovniku, Vila Kovač na Hvaru, kuća s dvorom i zgradom u Virovitici te lovačka kuća u Bulincu.

Što se stanova tiče, država ih ima 27.790. Najveći dio ih je u Zagrebu - 2970. U Zadru ih je 559, u Rijeci 431... U Obrovcu država ima 94 stana, devet više nego u Puli, a u Šašu kraj Sunje 101...

Predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović, koji je u srijedu s ministrom Rankom Ostojićem predstavio registar, rekao je kako je tek 430 stanova prazno. Ipak, zbog sigurnosti nije precizirao njihove adrese.

- U prosincu smo to predali Ministarstvu graditeljstva. Znate da se ide u realizaciju iznajmljivanja. Dio stanova je u lošem stanju. Neće se moći iznajmljivati. Ti bi morali u prodaju - objasnio je Pejnović te dodao kako su neki stanovi predani ministarstvima. Tako je Ministarstvo obrane vlasnik 3478 stanova, a braniteljski resor ima ih 2407.

Inače, upravo je Ministarstvo obrane rekorder među ministarstvima po broju nekretnina. Raspolaže s njih 6704.

Ministarstvo poljoprivrede je vinograd i oranicu u Borovu prijavilo kao građevinsko zemljište, a nije prijavilo niti jedno poljoprivredno zemljište, ali Ministarstvo unutarnjih poslova ima šumu, livadu i pašnjak.

Ured predsjednika posjeduje 51 nekretninu. Osim dviju rezidencija na Pantovčaku, predsjednik na istoj adresi ima stan, poslovne prostore, livade, pašnjake i voćnjake, a čak 13 nekretnina ured je prijavio u Samoboru, na adresi Giznik, gdje je, uz stanove, poslovne prostore, livade i voćnjake, i vinograd.

Ministarstvo pravosuđa vlasnik je jarka u Požegi, za koji u registru piše da se njime koristi tijelo državne uprave.

Nakon objave ovog registra sad je potpuno jasno kojom imovinom raspolaže država, ali pravi posao Državnog ureda za državnu imovinu tek trebamo vidjeti.

Oni nisu tu samo da popisuju nego da imovinom i upravljaju. Unatoč tome što je Hrvatska po broju nekretnina jedna od vodećih zemalja Europske unije, često one nisu u potpunosti iskorištene. Mnoge državne ustanove unajmljuju prostore te dodatno opterećuju porezne obveznike.

- Apsolutni cilj je da se vrijedna imovina stavi u funkciju. Sređujemo te stvari i vjerujem da ćemo dokazati da država može biti dobar gospodar - rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Osim što su iz DUUDI-ja objavili popis nekretnina, u registru je i popis dionica te poslovnih udjela države u trgovačkim društvima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca