Obavijesti

News

Komentari 77

'Imamo iskustva, budite mirni': Vučić će biti siguran u Zagrebu

'Imamo iskustva, budite mirni': Vučić će biti siguran u Zagrebu
1

Upitan o mogućim najavljenim prosvjedima glede posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj, ministar Božinović je rekao da, ako ih i ima, prosvjedi se najavljuju policijskim upravama

VIDEO

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u petak vezano za sigurnosni aspekt posjeta srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj, kako hrvatske institucije imaju veliko iskustvo u organizaciji međunarodnih skupova i dočeka stranih državnika te javnost može biti mirna. 

'Vučića će u Zagrebu dočekati ustaše, bit će kao u Srebrenici'

Upitan o mogućim najavljenim prosvjedima glede posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj, ministar Božinović je rekao da, ako ih i ima, prosvjedi se najavljuju policijskim upravama. Dodao je kako sve nadležne hrvatske institucije, od trenutku kada je predsjednica Republike pozvala u posjet predsjednika Srbije, rade svoj posao.

Jandroković: Vučić treba reći svojima da pripaze što govore
Jandroković: Vučić treba reći svojima da pripaze što govore

Na upit jesu li usklađena stajališta Vlade i predsjednice oko posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, ministar Božinović je rekao da će se, koliko je njemu poznato, predsjednik Vučić sastati sa svojim domaćinom, hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a imati će sastanke i s predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora. 

Blebne i ostane živ! Vulin pljuje po Hrvatima kad god stigne...
Blebne i ostane živ! Vulin pljuje po Hrvatima kad god stigne...

Ministar unutarnjih poslova Božinović je to izjavio odgovarajući na novinarska pitanja nakon skupa o projektima razminiranja u Hrvatskoj uz potporu fondova  Europske unije.

Udruga izbjeglica traži od Vučića u Zagrebu pokretanje pitanja povrata 30.000 stanova

Udruga izbjeglica i raseljenih osoba "Pravda" zatražila je u petak otvorenim pismom od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tijekom posjeta Zagrebu  s hrvatskim državnim dužnosnicima razgovara i o vraćanju 30.000 stanova oduzetih hrvatskim Srbima.

Sugerirajući kako pomirenje nije moguće "ako računi nisu potpuno čisti", udruga traži povrat pokretne i nepokretne imovine.

- A hoćemo li se voljeti ili poštovati kao susjedi, neka svatko odluči ponaosob. Ali, neka nam vrate pokretnu i nepokretnu imovinu, ili neka isplate nadoknadu za sve i - sretno! - naveo je u otvorenom pismu srbijanskom predsjedniku predsjednik udruge "Pravda" Dragan Sekulović, navodeći kako izbjeglice i prognanici "očekuju i inzistiraju" da se aktivira sporazum o normalizaciji odnosa Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije iz 1996., koji jamči "slobodan i siguran povratak izbjeglica" i povrat njihove pokretne i nepokretne imovine. 

Sekulović spornim drži i način na koji Hrvatska tretira stanarsko pravo, navodeći kako je "u svim drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije, osim u Hrvatskoj" stanarsko pravo bilo tretirano kao imovinsko. 

Predsjednik ove izbjegličke udruge od srbijanskog šefa države traži i aktiviranje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ, koji predviđa zaštitu prava i vraćenje pokretne i nepokretne imovina u državama sljednicama na koju su građani ili pravne osobe nekadašnje SFRJ polagale pravo zaključno s 31. prosincem 1990. Taj su sporazum, podsjeća Pravda, ratificirale Srbija, Hrvatska i BiH.

Podsjetimo, Vučić će boraviti u službenom posjetu Hrvatskoj  12. i 13. veljače na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a od razgovora državnih izaslanstava očekuje se da na najvišoj razini potaknu rješavanje brojnih otovorenih pitanja među dvjema državama, među kojima su pitanja nestalih, ostvarivanja prava nacionalnih zajdnica Srba i Hrvata u obje zemlje, pitanja granice, imovine, mirovina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.