Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imamo točne datume: Evo tko je i kada bio u vili Costabella...

None Foto: Pixsell/Novi list 4

U SDP-u tvrde da se radi o čistoj manipulaciji brojevima kako bi se napuhala njihova potrošnja. Kažu da prije nije bilo posebnog računa na kojem bi se vodili troškovi smještaja

Nakon što su u javnost izašle informacije o skupim troškovima reprezentacije u družavnoj vili Costabello Ministarstvo unutarnjih poslova je objavilo da je za premijera Oreškovića ukupno potrošeno 122.000 kuna za reprezentaciju, a za mandata vlade Zorana Milanovića 746.969 kuna. Od 2009. godine troškovi za reprezentaciju, što uglavnom uključuje jelo i pilo, ali i neke sitne darove, ukupno iznose 916.000 kuna.

U SDP-u tvrde da se radi o čistoj manipulaciji brojevima kako bi se napuhala njihova potrošnja. Kažu da prije nije bilo posebnog računa na kojem bi se vodili troškovi smještaja, pa kad je on uveden, naglo je skočio iznos. Također, tvrde da je sav njihov trošak neusporediv s Oreškovićevim.

Foto: SERGEJ DRECHSLER Ulaz u vilu je skroman


- On je uzeo vilu u svoje privatne svrhe sa svojom obitelji i trošio je za hranu za njih. Svi troškovi reprezentacije koji su napravljene tijekom našeg mandata su za službene sastanke i goste - kaže sugovornik iz SDP-a.

Navodi da su kroz godine u vili boravili brojni strani dužnosnici, ministri, a sve je to stajalo.

Ovo je točan popis datuma kad su premijeri provodili vrijeme u vili 24sata su dobila od pouzdanih izvora:

Foto: 24sata.hr


Foto: 24sata.hr

Foto: 24 sata Inače, skriveni velom tajne i plaćanja preko državne tvrke AKD i prije su ministri boravili u vili.

Jedna gozba za 28.219 kuna

Navodno i Tomislav Karamarko dok je bio ministar, a primjerice Ivan Jarnjak si je dao ugraditi teretanu u vili u svojem mandatu. Postoje i mnogi drugi gosti, ali službene podatke je nemoguće dobiti upravo zbog tajnosti. Svaki posjet i boravak mora odobriti upravo ministar unutarnjih poslova, pa je on alfa i omega što se tiče boravka u MUP-ovu objektu.

Foto: SERGEJ DRECHSLER Uvala iza vile je ujedno i plaža


Tijekom SDP-a je u AKD-u glavnu riječ oko smještaja imala Daniela Fuček. Njezin potpis se nalazi na mnogim nalozima za plaćanje računa za catering iz hotela. SDP ju je zaposlio, ali tvrde da u tome nema ništa sporno jer je imala sve kvalifikacije.
Među 220 tisuća kuna potrošenih samo lani na catering za goste vile, najveći je iznos od 28.219 kuna, a jelo je osam osoba. Ima još niz računa između 20 i 25 tisuća. Vidljivo je da su neki gosti bili i “skromniji”, pa je devet osoba jelo za “samo” deset tisuća kuna ili 1100 kuna po osobi.

Podsjetimo, 24sata su objavili menije iz hotela iz kojih se hrana naručuje pa je jasnije zašto se mogu “nabiti” takvi iznosi za hranu. U ponudi su beluga kavijar, obrazi od boškarina, odresci boškarina u umcima od tartufa i brojne druge delicije.

Tim čeka račune

Osim za čuvanje i hladni pogon, državni AKD je još trošio kako bi održavali vilu. Ukupno tijekom godine raspolažemo s računima za 70 noćenja u obližnjim hotelima. Na to je potrošeno gotovo 50.000 kuna prošle godine. Neki su vođeni kao gosti MUP-a ili vlade, a slično je pisalo i na fakturama za catering.

Premijer Orešković je inače obećao sam platiti i zatražio je račune. Tvrdi da njegova obitelj nije mogla pojesti više od 100.000 kuna. Kako nam je potvrđeno u vladi, račune ni jučer nije dobio.

Mlada SDP-ovka koja je vukla sve konce za vilu

Foto: Privatni album/Pixsell/Tomislav Miletić
Daniela Fuček, članica SDP-a, zaposlena je u mandatu stranke u AKD-u. Ona je ovjeravala troškove, ali ih je stvarala i sama. Primjerice, AKD joj je platio lani 12.410 kuna samo dnevnica za put u Opatiju pored koje se vila nalazi. Također joj je plaćano i noćenje u hotelu, a i troškovi što je na put išla vlastitim automobilom. Putovala je i u Dohu, Katar.

Komentari (204)
  • Opet nitko ne spominje da li je placena boravišna pristojba?

    20. 7. 2016,   16:05
  • Što bi rekao barba Luka "Šta sete se nadovezali čovjeka, pustite ga" ....Uostalom Zoki tamo sigurno nije puno trošio jer njegova žena je poznata po izjavi "Kruh treba rezati na tanje šnite pa će svi biti siti"

    20. 7. 2016,   16:36
  • ovo su sitnice , pravi kriminal SDPa se skriva , Jakovina , brat od zokija, Ostojić , pa hns Vrdoljak , Mrak Taritaš , Pusići itd itd

    20. 7. 2016,   16:04