Obavijesti

News

Komentari 75

Imao je najljepšu suprugu koja ga je poticala da 'ljubi' mlađu

Imao je najljepšu suprugu koja ga je poticala da 'ljubi' mlađu
1

Na današnji dan prije 100 godina umro je austrougarski car Franjo Josip. Do zadnjeg dana je radio, iako mu je bilo 86 godina. I danas se kaže da su u njegovo vrijeme vladali red i zakoni...

VIDEO

Hrvatski kralj i austrijski car Franjo Josip, vladar čitave Austrougarske Monarhije. umro je u visokoj dobi od 86 godina. Budući da je mlad stupio na prijestolje, sa svega 18 godina starosti on je vladao najdulje u tisućugodišnjoj povijesti Habsburgovaca.

Na današnji dan izrazito vitalni car je iznenada umro. Bilo je to prilično neočekivano s obzirom da je još prethodnog dana bio uobičajeno aktivan, a inače je i bio poznat po svojoj radnoj energiji . Taj dan je primio u audijenciju vrhovnog dvorskog meštra, nekoliko generala, te feldmaršala nadvojvodu Friedricha - koji je držao položaj vrhovnog zapovjednika Austrougarskih oružanih snaga. Bilo je to vrijeme usred Prvog svjetskog rata i ratni poslovi su, dakako, bili ključni. 

Franjo Josip

-  Zašto to mora biti baš sad? - kazao je neposredno prije smrti. Naime, imao je dogovorene sastanke sa sutra.

Carevo tijelo je balzamirano i sahranjeno u Carskoj kripti ispod kapucinske crkve i samostana u Beču. U njoj se nalaze posmrtni ostaci 145 pripadnika dinastije Habsburg, uključujući 12 careva i 18 carica.

Vitak i dostojanstvena držanja, u uniformi, s markantnim brkovima i bradom uređenima prema modi 19. st., Franjo Josip simbol je zlatnog doba Monarhije za koju se još i danas s nostalgijom govori da je bila uređena država u kojoj su vladali red i poštovanje zakona

- Tijekom vladavine Franje Josipa I. Zagreb se razvio u pravo hrvatsko središte s modernim građanskim društvom. Izmijenilo se 18 gradonačelnika i 14 banova, a svaki je pridonio razvoju grada - kazala je za Express povjesničarka Katarina Horvat, autorica izložbe “Zagreb u doba Franje Josipa I."

Zagreb je procvjetao u njegovo vrijeme

Franjo Josip se svakoga dana ustajao u cik zore, a već je od pet sati marljivo rješavao nepregledno mnoštvo spisa koji su pristizali iz svih dijelova Monarhije. Uz to, održavao je audijencije, izvršavao protokolarne obveze i strpljivo podnosio zamorne ceremonije.  Ipak, kad bi mu na stol stigli politički zahtjevi Hrvata koji mu nisu bili po volji, trebala bi mu katkad i cijela godina da na njih odgovori. A odgovori su uglavnom bili negativni

Bio je strogih i krutih pogleda na svijet, sklon centralističkoj i apsolutističkoj vlasti, car nije bio spreman na temeljite reforme i modernizaciju svojega golemog carstva.  A najlošije su prolazile najslabije razvijene zemlje, poput Hrvatske.

Car je tijekom svog života bio u više posjeta Hrvatskoj, a Zagreb u tri navrata - 1852., 1869. i 1895. kad je došao na otvaranje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, škole (Školski muzej, današnji Muzej Mimara) i Glazbenog zavoda. Od svih hrvatskih gradova najviše ga se veže uz Opatiju, koju je posjećivao odsjedajući u hotelu Imperijal.

Franjo Josip

- Naši povjesničari još se nisu posve jasno odredili u pitanju vladavine cara Franje Josipa I., jer uza sav odmak vremena, to je i danas škakljivo pitanje. Činjenica je da smo bili najmanje razvijena zemlja Habsburške Monarhije, a - s druge strane - ona je bila četvrta sila svijeta. Hrvatska nije bila samostalna, ali je parlament, uz iznimku perioda Bachova apsolutizma, sustavno zasjedao, političke su stranke cvjetale, ulagalo se puno u razvoj zemlje. Možda zvuči grozno, ali Monarhija je bila administrativno možda i najuređenija zemlja u kojoj smo živjeli. Franjo Josip I. bio je snaga koja je okupljala sve različite sastavnice Monarhije. Ipak, Monarhija je bila presložen organizam koji nije uspio izbalansirati nacionalno pitanje, a to je u konačnici i dovelo do njezina pada - rekla je za Express dr. sc. Vijoleta Herman Kaurić s Hrvatskog instituta za povijest.

Velike privatne tragedije

Njegov privatni život također je bio buran, a pogodile su ga i strašne tragedije.

Njegovu suprugu, obožavanu caricu Elizabetu zvanu Sissy ubio je suludi anarhist, jedini sin Rudolf ubio je u dvorcu Mayerling ljubavnicu i sebe a brata Maksimilijana, nakon što je postao carem Meksika, ubili su pobunjenici. Posljednji teški udarac došao je 28. lipnja 1914. kada je u Sarajevu ubijen njegov nećak i prijestolonasljednik Franjo Ferdinand. 

Iako je svoju suprugu popularnu i prelijepu Sissy jako volio to da nije smetalo da se upušta u ljubavne i seksualne veze s brojnim drugim ženama.

Sissy je bila njegova osam godina mlađa sestrična i on je zapravo trebao oženiti njezinu sestru. No 15- godišnjakinja ga je totalno opčinila i on je tada rekao svoj autoritativnoj majci da će oženiti nju ili ostaje samac. Sissy mu je bila predivna. Njezina duga bujna kosa i savršena figura sa strukom od samo 51 centimetar...Unatoč različitim karakterima i interesima oni su se zavoljeli i vjenčali. Franjo je naime, bio strogi i pedantni birokrat,  a Sissy umjetnička duša, koja je obožavala knjige, glazbu, putovanja, pjesništvo..

"Voljela bih da nije car” — često se znala požaliti svojoj nekadašnjoj guvernanti. Problema je imala i sa svekrvom, nadvojvotkinjom Sofijom koja je smatrala da mlada carica ima samo jednu obvezu - rađati djecu. U kratkom razdoblju ona je rodila troje djece: 1855. godine Sofiju koja je iznenada umrla u dobi od dvije godine, sljedeće godine Gisele i očekivanog nasljednika krune Rudolfa 1858. godine.

Nije znao riješiti sukob između žene i majke

Nije imala gotovo nikakva utjecaja ni na odgoj svoje djece, a svekrva joj je čak zabranila da ih doji te je ona bila ta koja im je dala imena.  Franjo Josip nije bio u stanju suprotstaviti se majci i nakon pet godina braka bio je umoran od pokušaja da smiri razmirice između majke i supruge.

Ubrzo nakon rođenja prijestolonasljednika Rudolfa brak im je počeo je upadati u sve veće probleme. Njezino ponašanje postajalo sve čudnije, jednostavno je htjela pobjeći iz zlatnog kaveza u kojem je živjela. Željela je pobjeći iz Beča, biti što dalje od dvora, zbog zdravstvenih razloga krenula je na putovanja. Zbližavanje otuđenog para rezultiralo je rođenjem četvrtog djeteta, treće kćeri, Marie-Valerie 1868. godine.

Sissi

Žudio je za ljubavi i pažnjom

Očajan sam što te ne mogu vidjeti danas i nadam se da su razlog tome oni dani u mjesecu. Molim te čuvaj se i ako već sutra budeš dobro, molim te dođi mi..., pisao je car Franjo Josip 1889. godine svojoj 23 godine mlađoj ljubavnici, bečkoj glumici Katharine Schratt s kojom je ostao u vezi sve do svoje smrti. Ona je bila njegova "službena" ljubavnica. Upoznao ju je u svojim 50-im godinama, a njegova supruga nije ništa imala protiv njihove veze nego ju je čak i poticala.

Carica je, doduše, poslije pokazivala ljubomoru shvativši da Katarina uspješno "tješi" njezina muža. No, Franjo svoju Sissy nikad nije zaboravio. Od 1890. pa sve do njezine smrti 1898. godine svojoj je ženi napisao 492 opširna pisma, a njezina smrt za njega je bila nenadoknadiv udarac od kojeg se nikad nije oporavio.

Ljubavnice Franje Josipa

Katharine Schratt (lijevo) i Anna Nahowski (desno)

Jedna od njegovih ljubavnica bila je i 30 godina mlađa Anna Nahowski. Upoznao ju je u šetnji parkom kad joj je bilo tek 16 godina. S njom je u vezi proveo punih 13 godina iako je ona tada bila u braku sa željezničkim službenikom. Njezin suprug nije često bio kod kuće, a car ju je posjećivao redovito i bio vrlo diskretan. Vjeruje se da je njezina kći Helena carevo dijete.Anna je na taj način osigurala svoju obitelj, mužu donijela promaknuće u službu, te kuću u blizini carskog dvora.
Kad su prekinuli Anna je potpisala ugovor o šutnji za koji je bila dobro plaćena te je financijski osigurala nju i djecu. Njezin dnevnik je objavljen 1976. godine.

Sissi - najljepša žena svog doba

Sissi se smatrala modernom ženom,obožavala je jahanje i jedrenje, plivala je, gimnasticirala i bavila se mačevanjem. Jedan od njezinih suvremenika je rekao da Sissi izgleda kao anđeo, a jaše kao vrag. Bila je bez konkurencije najljepša žena svoga doba i toga je bila svjesna. 

carica Sissi

Elizabeta je najveći udarac doživjela 1889. godine kad je njezin 31-godišnji sin Rudolf u lovačkom dvorcu u Mayerlingu najprije ubio svoju mladu ljubavnicu Mariju Večeru, a potom i sebe. Od tada je Sissi do kraja života nosila samo crninu.
U dobi od 61 godine, šetala je promenadom uz jezero u Ženevi. Luigi Luccheni  koji je uhvaćen nedugo nakon atentata a deklarirao se kao anarhist oštrom je turpijom ubo caricu Sissy ravno u srce. Iskrvarila je u hotelskoj sobi nekoliko sati nakon atentata.
Franjo Josip nikad se do kraja nije oporavio od smrti voljene žene i neprežaljenog sina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti