Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imate li ovaj ormarić kod kuće? Poginulo je već devet mališana

Čak devetero djece do tri godine poginulo je kada se ormarić iz IKEA-e prevrnuo na njih. Tvrtka je krenula povlačiti proizvod iz dućana te nudi povrat novca ili alat za sigurnu ugradnju

Čak je devetero djece poginulo kada je ormarić iz popularnog dućana namještaja IKEA pao na njih. Prvi slučaj dogodio se prije 28 godina, a najnoviji u svibnju ove godine. IKEA povlači ormarić Malm iz prodaje od lipnja 2016. godine, a procjenjuje se da njih čak 29 milijuna postoji u kućanstvima u SAD-u i Velikoj Britaniji.

 

Lars Petersson rekao je za Daily Mail kako IKEA želi povećati pažnju ljudi na ovu kampanju jer ormarići mogu biti smrtonosni za malu djecu ukoliko nisu dobro pričvršćeni za zid. No, roditelji maloga Jozefa Dudeka (2) iz Kalifornije nisu znali da je ormarić neispravan. On se, nažalost, prevrnuo na dječaka dok je spavao i ubio ga. Osmero djece prije njega doživjelo je istu sudbinu, a IKEA je isplatila 50 milijuna dolara odštete obiteljima djece jer nisu dovoljno dobro oglašavali kampanju.

IKEA u svojoj kampanji nudi povrat novca ili sigurnu ugradnju ormarića. Kupci su milijun ormarića već vratili ili došli po set za njegovu sigurnu ugradnju na zid. Osim što ga mogu sami ugraditi, IKEA čak nudi i svoju ekipu koja će izaći na teren kako bi pomogli svojim kupcima. Patersson je izjavio kako su uz sam ormarić kupci dobili i upute za njegovo učvršćivanje na zid te ako su ih slijedili ormarići bi trebali biti sigurni za korištenje. 

 

Komentari (41)
  • ruku na srce ali SVAKI takav ormarić bez obzira na proizvođača će se prevrnuti...isto tako i oni u kupani na kojima je umivaonik ako se NE utipla u zid...i šta je sad čudno?

    22. 11. 2017,   10:04
  • Meni je logično da u kući u kojoj su klinci takav namještaj bude pričvršćen za zid...

    22. 11. 2017,   10:32
  • Opcenito je namjestaj njihov kao od papira. Ormari, ormarici ... sve to divno izgleda u katalogu, na oci, uzivo, gotovo jednako lijepo no materijal je jako los.

    22. 11. 2017,   10:02