Obavijesti

News

Komentari 7

Imate obrt i trebate poticaj? Dijeli se do 30 tisuća kuna

Nove tehnologije, masovna proizvodnja i otvaranje velikog broja trgovačkih centara učinili su neke poslove gotovo neisplativima. Najugroženija su zanimanja poput zidara, tokara, bravara, dimnjačara i mesara

VIDEO

Riječ je o takozvanim deficitarnim zanimanjima. Zavod za zapošljavanje izdao je Preporuku za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2017. godini. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji predlažu se povećanja upisnih mjesta u školama za zanimanje tesar, armirač, fasader, krovopokrivač i izolater limar. Kako bi mladi koji završe školovanje za navedena zanimanja imali gdje raditi, važno je raditi na mjerama koje će biti podrška rastu i razvoju obrtništva.

'Mesnica zahvaljujući potporama nije u kreditima'

Gospodin Mario Jakuš je vlasnik obrta za proizvodnju i prodaju mesa, a prošle godine je u sklopu potpore deficitarnim djelatnostima dobio 15.000,00 kuna. Njegov obrt posluje od 2001. godine, a navedena sredstva je iskoristio za preuređenje poslovnog prostora i kupnju novih strojeva. 

'Zahvaljujući ovakvim potporama nismo u kreditima te možemo normalno poslovati i poticaje iskoristiti za unapređenje tekućeg poslovanja' - tvrdi Mario.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz njega, u obrtu je zaposlen i njegov brat, a trenutno su u procesu zapošljavanja jednog naučnika. Mario tvrdi kako su on i brat uspjeli opstati iako su osjetili da je neimaština građana utjecala na smanjenje potražnje. Kako još uvijek veliki broj kupaca koji dolaze na Dolac cijeni male obrtnike i poljoprivrednike te kvalitetne mesne i suhomesnate proizvode, tako su se uspjeli prilagoditi i održati svoj posao.

Planiraju se prijaviti i na novi natječaj Grada Zagreba, a dobivena sredstva žele uložiti u uređenje prodajnog mjesta i nabavu novih alata koji bi olakšali posao. 

Grad Zagreb dodjeljuje sredstva svima koji ispune uvjete

U sklopu gradskog Programa poticanja razvoja, obrta, malog i srednjeg poduzetništva od rujna 2000. pa do kraja 2015. utrošeno je oko 350 milijuna kuna. Prošle godine je bilo najviše prijava obrtnika za dodjelu potpora. Riječ je o 900 prijava i dodjeljenim sredstvima koja su iznosila više od 15 milijuna kuna. Time su obrtnicima osigurana sredstva koja su doprinijela očuvanju oko 2.500 radnih mjesta.

Iako obrtnici imaju mogućnost prijaviti se za sve mjere u sklopu programa poticanja, najviše se sredstava dodjeljuje za očuvanje i razvoj tradicijskih, deficitarnih i proizvodnih obrtničkih djelatnosti. Za ovu je godinu osigurano 12,7 milijuna kuna, a prema informacijama iz Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo sredstva nisu strogo ograničena pa će se potpore isplatiti svima koji ispune uvjete natječaja. Najviši iznos potpore može iznositi 30.000,00 kuna godišnje, a najniži 10.000,00 kuna.

Potpore se dodjeljuju za:

  • nabavu opreme, alata i inventara za obavljanje osnovne djelatnosti (osim prometnih sredstava)
  • uređivanje poslovnog prostora
  • edukaciju
  • promotivne aktivnosti (troškovi izlaganja na sajmovima, troškovi izrade promidžbenog materijala, marketing i drugo) 
  • certifikate kvalitete i znakove kvalitete 
  • stjecanje statusa tradicijskog, odnosno umjetničkog obrta

Korisnik potpore mora sudjelovati u ulaganju u iznosu od 10 posto vrijednosti potpore, a vlastitio ulaganje se dokazuje kod dostavljanja dokaza o namjenskom korištenju potpore.

Vlasnik krojačkog obrta uložio u edukaciju i modernizaciju

Kada je riječ o tradicijskim obrtima, odličan primjer je Krojački obrt Jura koji na adresi Maksimirska 26 posluje od 1973. godine. Obrt je tada otvorio otac današnjeg vlasnika Tomislava Kune. Osim što obavljaju prepravke odjeće, jedni su od rijetkih krojačkih obrta koji su nastavili šivanje odjeće po mjeri.

'Odjeću po mjeri kod nas puno češće naručuju muškarci, a šivamo odijela, hlače, kapute pa čak i frakove' - kaže Tomislav.

Ujedno navodi kako bez obzira na tržište prepravljeno jeftinom odjećom, još uvijek imaju posla. Kaže kako bez obzira je li odjeća jeftinija ili skuplja, kvaliteta iste je puno niža nego prijašnjih godina. Iz tog razloga, veliki broj građana donosi odjeću za popravak. Često rade skraćivanje i prepravke odjeće. 

'Jedan od problema u našem poslovanju je nedostatak kvalitetne radne snage. U našem obrtu uz mene i oca koji pomaže, radi i jedan radnik koji je tu zaposlen od 1979. godine' - tvrdi Tomislav i dodaje kako je siva ekonomija drugi gorući problem njihove djelatnosti. 

Prošle godine su dobili sredstva u iznosu 30.000,00 kuna te ih uložili u modernizaciju strojeva, poboljšanje uvjeta rada i reklamu. Za Tomislava je ključno bilo ulaganje u edukaciju i polaganje majstorskog ispita. Nada se kako će kao tradicijski obrt i ove godine dobiti sredstva te tako moći kupiti moderniji stroj za šivanje, a na kojem se mogu raditi i precizniji radovi poput vezova. 

Kriteriji za dodjelu novčanih sredstava

Tradicijske djelatnosti:

  • poboljšanje uvjeta rada radionice
  • broj zaposlenih
  • ulaganja u edukaciju zaposlenih
  • edukacija naučnika/stručno osposobljavanje
  • obiteljska tradicija
  • sudjelovanje na sajmovima i sl.
  • ostvarena priznanja
  • certifikati odnosno znakovi kvalitete
  • broj godina poslovanja

Deficitarne djelatnosti:

  • poboljšanje uvjeta rada radionice
  • broj zaposlenih
  • ulaganja u edukaciju zaposlenika
  • edukacija naučnika/stručno osposobljavanje
  • vrsta djelatnosti
  • sudjelovanje na sajmovima i sl.
  • ostvarena priznanja
  • certifikati odnosno znakovi kvalitete
  • broj godina poslovanja

Proizvodne djelatnosti:

  • poboljšanje uvjeta rada radionice
  • broj zaposlenih
  • ulaganja u edukaciju zaposlenih
  • edukacija naučnika/stručno osposobljavanje
  • način izrade proizvoda
  • sudjelovanje na sajmovima i sl.
  • ostvarena priznanja
  • certifikati odnosno znakovi kvalitete
  • broj godina poslovanja 

Potrebna dokumentacija i rok za prijavu 

Na natječaj se mogu prijaviti obrti, djelatnosti slobodnih zanimanja, ali i mikro, mala te srednja trgovačka društva u vlasništvu fizičkih osoba. Ključno je da djelatnost obavljaju na obrtnički način. Svi navedeni sjedište moraju imati na području Zagreba. Uz to je i važno da obavljaju tradicijsku, deficitarnu i proizvodnu obrtničku djelatnost te da imaju zaposlenog vlasnika ili najmanje jednog zaposlenog radnika. 

Sama riječ tradicijski obrti govori kako je riječ o djelatnostima koje se obavljaju uporabom tradicijskih materijala i tehnologije. Deficitarni su oni obrti za čijim djelatnostima je na tržištu potražnja veća od ponude. Utvrđuju se godišnje, prigodom raspisivanja natječaja za dodjelu potpora te se njihov popis može pronaći u uvjetima natječajaProizvodnim obrtničkim djelatnostima smatraju se djelatnosti od gospodarskog značenja za grad, a kao što su mehanička prerada ljekovitih biljaka, izrada zavjesa, šivanje kožne odjeće, izrada ključeva i druge djelatnosti navedene u natječaju. 

Prijave su moguće do 15. ožujka, a dokumentacija koju je potrebno popuniti i predati prilikom predaje zahtjeva za dodjelu potpora može se preuzeti na web stranici Grada Zagreba ili na stranici Obrtničke komore Zagreb. Iste zahtjeve i formulare moguće je podići i u Gradskom uredu za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, točnije u Odjelu za poticanje razvoja obrta i poduzetništva i praćenje stanja u gospodarstvu na adresi Trg Stjepana Radića 1.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'
TRAŽE IZMJENU SPORNE TOČKE

Udruga Sjena upozorila: 'Novi Zakon o socijalnoj skrbi diskriminira njegovatelje'

Smatraju da su točkom 8. navedenog zakona Roditelji njegovatelji i Njegovatelji ponovno i namjerno izmanipulirani, te da nisu zaslužili ovakav diskriminatoran i ponižavajući tretman

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute
SAMOSTALNO NA IZBORE

Sanader: Možemo ponižava SDP, a oni na to kukavički šute

Ustvrdio je i da je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zbog potencijalne koalicije, čak odustao od kandidature za premijera te je "bio spreman predati to mjesto Sandri Benčić"
Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate
NESRAZMJER U IMOVINSKOJ KARTICI

Povjerenstvo za sukob interesa kaznilo Plenkovića s 3.000 kn, može platiti kaznu u 3 rate

U razdoblju od 2016. do 2018. godine prijavio je veća primanja za suprugu od stvarnih. Tako je navedeno da joj je godišnja plaća 121.385 kuna, a tijekom 2016., 2017. i 2018. je u zbilji primila dvostruko manje