Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imenovali su povjerenstvo za teško bolesnu djecu iz Klaićeve

None Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Od visokorizičnog neuroblastoma trenutno je oboljelo devetero djece u Hrvatskoj. Europska agencija za lijekove odobrila je primjenu novog lijeka, no on nije na listi HZZO-a

Ministarstvo zdravstva priopćilo je u petak kako su 13. lipnja na kolegiju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva imenovali povjerenstvo u kojem se nalaze onkolozi koji se bave solidnim tumorima u djece i odraslih, u vezi sedmero bolesne djece iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

- Povjerenstvo će se sastati u ponedjeljak, 19. lipnja, i izreći svoje mišljenje o lijeku Dinutuximab Beta, kako bismo onda po uvidu u mišljenje povjerenstva mogli poštovati dobivene smjernice, stoji u priopćenju.

Od visokorizičnog neuroblastoma, rijetkog zloćudnog tumora s izrazito lošim prognozama koji pogađa djecu mlađu od pet godina, trenutno je oboljelo devetero djece u Hrvatskoj. Europska agencija za lijekove odobrila je primjenu novog lijeka, Dinutuximab Beta, koji povećava šanse za preživljavanje 10 do 20 posto, no lijek nije na listi HZZO-a.  

V.d. ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Zoran Bahtijarević rekao je da Klinika ima sedmero djece koji su kandidati za lijek, a osiguravanje lijekova za njih stajalo bi oko 10,5 milijuna kuna, što je gotovo cijeli godišnji bolnički proračun za skupe lijekove.

Bahtijarević je istaknuo kako je donošenje odluke kojem djetetu treba omogućiti lijek, a kojem ne, ljudski nepodnošljiva. Ipak napominje da lijek ne garantira izlječenje svima, samo povećava šansu preživljenja za 10 do 20 posto.

Komentari (36)
  • J.......lo vas povjerenstvo.Dajte dici pare sto cekate nisu vam cacine.

    16. 6. 2017,   15:04
  • Za moje pare koje uplačujem kroz osobni dohodak, za zdrastvo, nitko se neče zajebavati i premišljati se, dali je potrebno ili nije. Ne treba vam nikakvo usrano povjerenbstvo, jos uhljeb govana koji besplatno ne žele ni guzicu pomaknuti, direktno novac izvolite dati za neophodan lijek. A ovome, koji se drznuo napisati procjenu postotka izlječenja, smeče bezdušno, sram te može biti. Za ovo me nije briga, neka propadne država, al na djeci nemojte štedjeti. Ako fali državnoj blagajni, namirite se od Kulmerovih dvora i kompletne imovine Todoriča, ogulite ga do gole kože.

    16. 6. 2017,   15:27
  • šatoraši, ovo vam nije razlog za prosvjed? Ah, da, ne radi se o vašoj guzici, zaboravih. Sorry. Dva mjeseca čekanja na red za terapiju u toplicama je razlog za podizanje šatora, a i ta djeca vam nisu nitko i ništa. Ni debela sr ne javlja, ta je zaboravila i na svoju djecu.

    16. 6. 2017,   14:53