Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Imenovano je povjerenstvo za provedbu reforme obrazovanja

None Foto: Anto Magzan/PIXSELL 8

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je prvim sastankom novog Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije

Premijer Andrej Plenković je rekao u ponejeljak da je on, budući da je to u nadležnosti predsjednika Vlade, imenovao Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, koje će nastaviti rad na obrazovnoj reformi.

Na novinarsko pitanje zašto u novome povjerenstvu nema nikoga iz bivšega povjerenstva i znači li to da nije bio zadovoljan njihovim radom, Plenković je odgovorio da se prije sjednice novoga povjerenstva susreo i zahvalio predsjedniku dosadašnjega povjerenstva prof. dr. sc. Nevenu Budaku. 

Profesor Budak je "bio savjetnik predprethodnoga premijera (Zorana Milanovića), dakle bio je politički odabir jednoga od mojih prethodnika, oni su izabrali tadašnji sastav povjerenstva, a mi smo donijeli odluku da u ukupnom  kontekstu i u novim okolnostima trebamo svježi pogled uz puno uvažavanje i zahvalu za dosadašnji rad bivšega povjerenstva, ali i brojnih drugih stručnjaka koji su sudjelovali u različitim tijelima, skupinama u prevedbi obrazovane reforme", rekao je.

"Vjerujem da će mnogi od njih nastaviti rad u drugim tijelima, a trebate voditi računa da o Posebnom stručnom povjerenstvu za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije  odlučuje predsjednik vlade, prema tome je normalno, što bi učinio i svaki drugi predsjednik vlade, a to je, da u dijalogu i dogovoru sastavi povjerenstvo koje će nastaviti rad na obrazovnoj reformi", istaknuo je Plenković.

Na traženje novinara da komentira stajalište Hrvatske narodne stranke (HNS) kako je u imenovanju povjerenstva "nametnuta politiku ispred struke", Plenković je odgovorio kako su ovdje pred očima javnosti i medija ugledni hrvatski znanstvenici i dodao kako bi "HNS možda mogao njih pitati jesu li oni politika ispred struke ili su želja i motivacija da pridonesu kvalitetnijem obrazovnom sustavu u Hrvatskoj.

Plenković: Prva zadaća Povjerenstva bit će revizija i ažuriranje Akcijskoga plana

Na pitanje koje se mjere mogu očekivati u idućoj školskoj godini, Plenković je rekao da će prva zadaća Povjerenstva biti revizija i ažuriranje Akcijskoga plana, nakon toga formiranje posebnih ekspertnih skupina. Sve to, rekao je, pridonijet će redovitom dijalogu i sastancima koje će sazivati predsjednica Povjerenstva profesorica Vican, te u suradnji s ministrom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja, da iduća akademska godina, ako se ispune kriteriji, bude programski kvalitetnija.

Plenković je ustvrdio, odgovarajući na pitanje hoće li se "novo povjerenstvo držati kriterija odabira članova ekspertne radne skupine koje je na svoj zadnjoj sjednici donijelo bivše povjerenstvo, kako Povjerenstvo ima "punu slobodu da pogleda sve dokumente koji postoje i sugerira sve promjene koje smatra potrebnima".

Novinare je zanimalo i kada bi se moglo očekivati raspisivanje javnoga poziva za ekspertnu radnu skupinu, a Plenković je odgovorio "prepustit ćemo Povjerenstvu da se temeljito konstituira i o tome obavijesti javnost".

Uzelac: Premijerov poziv se ne odbija

"Premijerov poziv se ne odbija", kratko je odgovorio na pitanje o imenovanju u Povjerenstvo sveučilišni profesor i nekadašnji potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak (2008-2011) Slobodan Uzelac. Rekao je kako je prosudba o njegovim sposobnosti na drugima, a on misli da može ispuniti očekivanja koja se pred njega stavljaju te dodao da je  spektar njegova dosadašnjeg rad je poprilično širok.

Jedno od novinarskih pitanje bilo je i u kojim bi "smjerovima", po njegovu mišljenju, trebalo nastaviti reformu, a Uzelac je odgovorio kako ih ima puno, a jedno od njih je i bolonjska reforma u koju, smatra, nisu krenuli prerano, već prekasno. Jedno od pitanja je usuglašavanje stručnih i akademskih naziva koji postoje u sustavu obrazovanja te rada i zapošljavanja, kazao je i dodao da će zauzimati za timski rad.

Imenovani novi članovi Povjerenstva          

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je prvim sastankom novog Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Posebno stručno povjerenstvo pri Uredu predsjednika Vlade koordinira i prati provedbu Strategije. 

Vlada je 26. siječnja 2017. donijela odluku o osnivanju novog Posebnog stručnog povjerenstva, a danas je rješenje o imenovanju njegovih članova potpisao predsjednik Vlade Plenković.

Novi sastav Povjerenstva čini: prof. dr. sc. Dijana Vican, kao predsjednica i akademik Ivica Kostović, akademik Miroslav Radman, akademkinja Milena Žic Fuchs, prof. dr. sc. emeritus Josip Milat, prof. dr. sc. Slobodan Uzelac, prof. dr. sc. Drago Šubarić, prof. dr. sc. Pero Lučin, prof. dr. sc. Vedran Mornar, prof. dr. sc. Davor Romić i dr. sc. Vilmica Kapac.

Predsjednik Vlade Plenković članovima Povjerenstva izrazio je svoju opredijeljenost za intenziviranjem rada na provedbi Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije te za uspostavom modernog sustava znanosti i obrazovanja, što se očituje i u značajno povećanim izdvajanjima za znanost i obrazovanje u ovogodišnjem državnom proračunu. Povjerenstvu je naložio da bez odgode krene u usklađivanje i postavljanje novih – ambicioznih, ali provedivih – rokova postojećeg Akcijskog planu, stoji u priopćenju.

Predsjednik Vlade posebno je naglasio važnost stavljanja učenika u središte obrazovnog procesa te poboljšanja položaja i ugleda učitelja i nastavnika, uz roditelje najodgovornijih za odgoj i obrazovanje 321.307 učenika 899 osnovnih škola i 159.695 učenika 402 srednje škole. Istaknuo je kako je, pored podizanja razine znanja, vještina i sposobnosti, potrebno još snažnije afirmirati društvenu vrijednost rada, njegovati kreativnost, timski rad te zauzetost za opće dobro i temeljne vrednote zajednice. Djeci i mladima s posebnim potrebama moraju se osigurati adekvatni uvjeti za rast i razvoj.

„Posebnu pozornost treba usmjeriti području strukovnoga i stručnog obrazovanja i njegovati praktičan rad, budući da čak 70 posto učenika pohađa strukovne srednje škole“, naglasio je Plenković.

Prije današnjeg sastanka, predsjednik Vlade Plenković zahvalio je dosadašnjem predsjedniku prof. dr. sc. Nevenu Budaku te ostalim članovima Povjerenstva na njihovom doprinosu u razvoju znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj.

Osigurana sredstva za nastavak cjelovite reforme

Državnim proračunom za 2017. proračunska sredstva za provedbu aktivnosti kurikularne reforme su udvostručena (s 4,41 na 9,49 milijuna kuna). Po prvi su puta osigurana sredstva za škole uključene u eksperimentalnu provedbu, u iznosu od 2 milijuna kuna.

Agencija za odgoj i obrazovanje za stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih djelatnika u sustavu osnovnog i srednjeg školstva povećala je sredstva za 25% (2,4 na 3,2 milijuna kuna) zbog provedbe stručnog usavršavanja za pripremu i provedbu cjelovite reforme obrazovanja.

 

Komentari (69)
  • Kakvi su to ljudi s tim kilometarskiom titulama!? Pa jel nije bilo bolje ono prethodno povjerenstvo, samo imena i ništa više? Lijepo: Jovan, Miloš, Ljubiša, Milorad, Milutin, Radoš, Sloba...., a ne ovi s tim tituletinama!

    30. 1. 2017,   17:33
  • Svaka čast! Sad treba sljediti stre dobre hvatske običaje i navade i osnovati povjerenstvo za pračenje rada povjerenstva za provedbu reforme obrazovanja, pa potom povjerenstvo za pračenje rada povjerenstva za pračenje rada povjerenstva, pa pvjerensto za pračenje rada povjerenstva,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,i školovanje kadrova i radnika za Irsku, Njemačku, skandinavske države, Kanadu,,,,,,,,,,,,,,,,,,, more početi.

    30. 1. 2017,   16:56
  • kostović koji je devedesetih hebo mater profesorima jer su štrajkali, kapac koja je popalila 315.930 kuna gradskog novca, uzelac sekretar gradskog komiteta saveza komunista hrvatske u zagrebu srpske nacionalnosti

    30. 1. 2017,   18:37