Obavijesti

News

Komentari 153

Imoćani ulažu u natalitet: Više djece u obitelji, više i novca...

Imoćani ulažu u natalitet: Više djece u obitelji, više i novca...
5

Nova godina je i obiteljima u općini Runovići donijela dobre vijesti. Za prvo dijete će dobiti 2500 kn, za drugo 4000 kn, dok će za treće i svako sljedeće dijete općinska potpora biti 40.000 kuna

VIDEO

Znače nam ove mjere. I mi smo razmišljali o odlasku jer se teško živi s jednom plaćom. Moj suprug radi po cijeli dan, evo već je noć, a njega još kući nema.

Politika treba najprije razmišljati o mladima jer što će selo bez ljudi, na mladima svijet ostaje, rekla nam je Ana Madunić (27). U zaseoku Madunići u Imotskoj krajini ona u svojoj velikoj obitelji odgaja svoje tri djevojčice, Gabrijelu (5) te blizanke Paolu i Valentinu od nepune dvije godine, a svi s radošću iščekuju i četvrto dijete.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

obitelj madunić 01:49

U kući Madunića smijeh i graja, u jednoga sina troje je djece, tu su djed i baka, kći i još jedan sin Ante, koji sa suprugom Anom iščekuje četvrto dijete. Svi žive zajedno u slozi i jedni drugima pomažu.

Pa ipak, Imotska krajina svakim je danom sve pustija. Stoga su vlasti osam općina ovoga kraja odlučile donijeti poticajne mjere demografske obnove.

Prve su krenule općine Cista Provo, Lovreć i Runović, koje su na svojim općinskim vijećima donijele odluku da će obitelji u kojima će se roditi treće i svako sljedeće dijete dobiti pozamašnu novčanu potporu. Cista Provo i Lovreć dodijelit će za svako treće i sljedeće dijete u obitelji po 50.000 kuna koje će isplaćivati u deset godina. Pridružila se i županija koja će u tri godine isplatiti po 14.500 kuna za svako treće dijete.

- Uvijek se je u selima rađalo više djece. Bile su pune kuće djece, a danas ljudi odlaze put gradova jer je selo opustilo. Ovo je samo jedna od pomoći kako bi što više mladih obitelji zadržali u ovim krajevima - rekao nam je Božo Čubić, načelnik Ciste Provo.

Nova godina je i obiteljima u općini Runovići donijela dobre vijesti. Za prvo dijete će dobiti 2500 kn, za drugo 4000 kn, dok će za treće i svako sljedeće dijete općinska potpora biti 40.000 kuna kroz pet godina.

- Mi to, unatoč malom proračunu, možemo. Ne treba ulagati u ceste po kojima neće imati tko hodati - izjavio je Mario Repušić, načelnik općine Runovići.

A da ove mjere odobravaju mlade obitelji potvrdili su nam Petra (29) i Krešo (31) Bosnić. Njihove dvije kćeri, Veronika (6,5) i Luce (2, 5), s nestrpljenjem broje još dvadesetak dana kad će zagrliti još jednu glavicu u obitelji. Dvije godine su Krešo i Petra živjeli u Žrnovnici kod roditelja, a onda jedno ljeto proveli u rodnoj Cisti Provo i odlučili ostati. Oboje rade u Splitu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

obitelj bosnić 01:15

- Ovdje je život puno ljepši, bolji, ima više slobode nego u gradu. Mi smo ovdje puno sretniji - priča nam Petra.

- Ove mjere puno su bolje od jednokratnih pomoći jer nas prate više godina. Ipak, mislim da općina i županija neće moći bez pomoći države. Država treba donijeti i početi ostvarivati strategiju demografske obnove. Ne smije se više čekati, sve nas je manje - poručuje Krešo.

Na istoku Imotske krajine u općini Runovići još jedna mama Marina Jukić (37) broji “u sitno” svoje blagoslovljeno stanje. Peto dijete za ovu je mamu velika radost. Raduju se i najstarija Magdalena (13), Marija (12), Mate (10) i Roko (6,5).

- Neki kažu nije to ništa, a ja ističem da svaka kuna dobro dođe, poglavito mladim obiteljima koje se odluče na treće dijete, a da ne govorim četvrto ili peto. To je lijepa gesta i pozdravljam tu odluku - poručuje Marina.

Općinska pomoć stiže i za đake u obliku besplatnih udžbenika, subvencioniranja dječjeg vrtića te studentima za stipendije i autobusne karte.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 153
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.