Obavijesti

News

Komentari 0

Imotski u biblijskom vremenu: Uprizorili muku Isusa Krista

Imotski u biblijskom vremenu: Uprizorili muku Isusa Krista
33

Cijeli grad osvijetljen bakljama vratio se u biblijsko vrijeme od samostanskog vrta gdje su se odvijale scene posljednje večere Isusa s apostolima, pranja nogu apostolima do vrta Getsemanije i izdajničkog Judina poljupca.

VIDEO

Prohladna imotska noć i tisuće Imoćana i posjetitelja u noći Cvjetnice u tišini je pratilo devetnaestu godinu zaredom uprizorenje živih slika Muke Gospodinove. Cijeli grad osvijetljen bakljama vratio se u biblijsko vrijeme od samostanskog vrta gdje su se odvijale scene posljednje večere Isusa s apostolima, pranja nogu apostolima do vrta Getsemanije i izdajničkog Judina poljupca. Uz samo jednog glumca profesionalca Tomislava Martića koji je po devetnaesti put odglumio zadnje dane Isusova života svi ostali glumci od apostola, do rimskih vojnika, svećenika, Pilata, židovskih žena i djece te Isusove majke Marije bili su imotski glumci amateri.

Scene suđenja i Pilatova zapovijed da se Isusa razapne na križ u tišini je pratilo mnoštvo Imoćana od kojih je većina želeći što stvarnije uprizoriti posljednje Isusove sate života na zemlji bilo kostimirano u židovski narod. Ulice i skaline "grada na gori" tek lučima su osvjetljavale put rimskih vojnika i Isusa pod teškim bremenom križa. Posebno dirljiv je bio susret Isusa na glavnom imotskom trgu sa majkom Marijom, potom scena dok Veronika briše Isusovo lice rupcem te trenutak dok Isus pada pod križem, a Šimun Cirenac mu pomaže nositi križ. Na povijesnoj srednjovjekovnoj tvrđavi Topani,  imotskoj Golgoti uprizorene su posljednje scene  razapinjanja  Isusa  zajedno sa dva razbojnika na križ. I unatoč činjenici kako je to tek uprizorenje Muke Gospodinove potresne scene Isusova umiranja , Isusove riječi "oče oprosti im jer ne znaju što čine" okupljeno mnoštvo ostavilo je u tišini bez riječi. "Eli, eli lama , sabahtami"( Bože moj, Bože moj zašto si me ostavio), prolomilo se imotskom Golgotom uz Marijin plač.

Na samom kraju kada su apostoli spustili Isusovo tijelo s križa, zagrljaj majke sa sinom prije nego što su ga apostoli ponijeli bio je ujedno i posljednja u nizu potresni scena Isusove imotske muke. Veličanstveno uprizorenje u organizaciji imotskih franjevaca u noći Cvjetnice učinilo je Imotski hrvatskim Jeruzalemom, a biblijske slike ulaska Isusa u Jeruzalem te posljednje dane njegova života na zemlji kršćanskom puku Imoćani su podijelili na jedinstven i uistinu potresan način.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa