Obavijesti

News

Komentari 754

Incident u Vukovaru: Penava bacio na pod statut na ćirilici

Incident u Vukovaru: Penava bacio na pod statut na ćirilici
5

Penava je u jednom trenutku na sjednici Gradskog vijeća Vukovara pobijesnio. Uzeo je prijedlog statuta Vukovara tiskanog na ćirilici koji su donijeli srpski zastupnici i bacio ga na pod

VIDEO

Apsolutni politički cirkus odigrao se u gradskoj vijećnici grada Vukovara gdje je ujutro započela rasprava o dugo odlaganoj točki dnevnog reda o donošenju zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među pripadnicima hrvatskog naroda i srpske manjine u Vukovaru.

Tom se točkom dnevnog reda treba stvoriti preduvijete za proširenje prava Srba koji žive u Vukovaru, samim time i za postavljanje dvojezičnih ploča u Vukovaru. Ta je točka stavljena na dnevni red temeljem naloga Ustavnog suda koji je prihvatio zahtjev Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i pritužbe srpskih vijećnika u gradu Vukovaru da se provedu pojedine ranije ustanovljene statutarne odluke vezane za proširenje prava srpske manjine.

Ustavni sud je odredio da se ta odluka više ne smije odgađati. Već pri samom ulasku vijećnika u dvoranu bilo je očito da će rasprava o toj temi biti dugotrajna, burna i mučna. Vijećnici Hrvatske konzervativne stranke i dogradonačelnik Marijan Pavliček nosili su crne majice s natpisima - gdje su prava 2717 ubijenih i nestalih, 3200 logoraša, 22000 prognanih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

HKS je u Vukovaru u koaliciji sa HDZ-om.

Nakon aktualnog sata gradonačelnik Ivan Penava dao je uvodnu riječ.

"Donijeli smo zaključak sukladno našem statutu. Konstatirali smo da je u gradu postignut stupanj snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara na razini koja omogućava suživot i dijalog i konstruktivno djelovanje u određenoj razini. Konstatirali smo da svi živimo i radimo u uvijetima koji brutalno zapostavljaju temeljna ljudska prava velike većine građana; pravo na život, dostojanstvo i slobodu. U kontekstu tih činjenica nisu učinjeni potrebni predvijeti kako bi se uvela posebna prava srpskoj manjini. Uvođenje dodatnih prava dovela bi do neželjnih posljedica po suživot građana, a moja je dožnost voditi računa o ljudima. Dvojezične ploče dovele su do prosvjeda građana Vukovara , a što je rezultiralo sa 35 optužnica i presuda, gašenjem života jednog branitelja i ugrožavanjem sigurnosti svih drugih. Politički predstavnici srpske manjine koji sudjeluju u vijeću i funkcioniranju grada ne pokazuju poštovanje prema žrtvi i nisu učinjeni preduvijeti za uspostavljanje proširenih i navedenih prava srba" kazao je Penava i izazvao podizanje ruke na repliku svih članova SDSS-a u vijeću.

Vesna Vujić iz SDSS-a, profesorica hrvatskog jezika koja privatno koristi isključivo srpski jezik u govoru, istaknula je kako ona ne razumije povezanost uvodne riječi gradonačelnika sa priznavanjem prava srpskoj manjini.

"Ako Srbi ne koriste ćirilicu hoće li nam to reći tko je ratni zločinac. Ako bismo kaznili počinitelje svih žrtava, ja bih prva pristala odreći se nekih prava na određeno vrijeme ali svi znamo da se to neće dogoditi. Stalno se pozivate na lojalnost, kako mi ne dolazimo na polaganje vijenaca, na obljetnice, i to podsjeća na neka prošla vremena. Ako je netko odan ovoj državi onda smo to mi Srbi koji živimo u ovoj državi. Pokazujemo odanost time što postujemo Ustav. Ja ću se isto pozvati na njega. Ustav govori o temeljnim vrijenostima, jamči se ravnopavnost pripadnicima nasionalnih manjina, služenje jezikom i pismom i kulturnim manifestacijama. Reći da mi ne znamo latinicu je smiješno. Na koji način će manja količina ćirilice riješiti problem nestalih, ubijenih, zatočenih?" kazala je i dobila nekoliko replika vijećnika iz redova HDZ-a i njihovog koalicijskog partnera u Vukovaru Hrvatske konzervatnive stranke.

Uslijedio je čitav niz optužbi gdje je tko bio 1991. godine, u kojim podrumima, sa kime su ratovali i na kojoj strani. Kolegici Vujić odgovorio je i Penava.

"Pozivate se na Ustav, na slobodu, jednakost.. Da li su zatočenici srpskih logora imali pravo na slobodu? Što ste učinili kao stranka po tom pitanju? Kakav je pristup i stav vaše političke opcije, ljudi koji su sudjelovali u napadu na ovaj grad, gdje je vaša nazočnost na danu neovisnosti, na memorijalnom groblju, na ovom križu gdje su sve druge manjine, sve bi to imalo značaj i mijenjalo naše odnose. Sve to je nama ćirilica. Vi stojite na velikorpskim tezama i mi sa time imamo veliki problem. Nemamo problem sa Srbima koji su branili ovu državu, dijelili sudbinu žrtava u ovom gradu, slave naše blagdane, ali sa onima koji dan danas nisu došli u kolonu sjećanja a artikuliraju potrebu za ćirilicom imamo problem jer oni artikuliraju velikosrpsku idelogiju. Ovaj grad nije napao srpski narod nego velikosrpska ideologija. Imate li hrabrosti i petlje to vi izustiti? Vaš je član izjavio 1991. ispred bolnice da je pao veliki ustaški bastion" kazao je Penava dodajući kako Srbi imaju veća prava nego bilo koja druga manjina u Europi.

"Čini se da nikome nije iskreno stalo da se ovaj problem riješi. Sve se zakuhalo 2012. godine a gdje smo bili tada, tu smo i sada. Ako neki zakon ne valja, treba ga mijenjati. HDZ i SDSS su koalicija na državnoj razini i ne rješavaju to, bili bi i na lokalnoj da im treba, ali im vjerojatno ne treba pa ostavljaju nama da se svađamo oko toga. Mi smo svojevremeno dali prijedlog vezan za sve nacionalne manjine u Vukovaru; predložili smo se da uz natpis na hrvatskom abecednim redom stave i jezici svih manjina u gradu. Svojedobro smo imali potporu za to ali je ona nesetala" rekao je Davor Maduna ispred Živog zida.

"Gdje su bili ti stavovi 2009. godine kada su vijećnici HDZ sa vijećnicima SDSS-a kroz statut grada uveli primjenu ovog istog ustavnog zakona? Gdje su im onda bile emocije, brojke o žrtvama? Ustavnom sudu trebalo je 4 godine da reagira na odlluku saborskog odbora i sada smo na sjednici trebali korigirati samo neke sitnice no, dobili smo povećane tenzije, da grad Vukovar ponovo postane grad slučaj. Ne možemo podržati odluku gradonačelnika o tome da nije vrijeme za ćirilicu u Vukovaru jer je to stavio u kontekst ne rješavanja ratnih zločina, a mi smo samo trebali izglasati odluku Ustavnog suda" kazao je Goran Bošnjak ispred SDP-a koji je jedini bio suzdržan u glasanju.

Zapravo je tek onda uslijedio incident kojega je izazvao SDSS-ov član Srđan Kolar koji je u raspravi šutio do zadnjeg. Bilo je izvjesno da će prirediti medijski šou jer se već prije početka sjednice šuškalo o statutu grada Vukovara ispisanom na ćirilici.

Nakon uvodne riječi o potrebi širenja razumijevanja i dijaloga ustao je sa stolice i rekao kako želi nešto pokloniti gradonačelniku Penavi, bez namjere da provocira. Stavio mu je na stol priručnik na kojemu je ćirilicom pisalo 'Statut grada Vukovara, statutarna odlukap' i logo SDSS-ove akcije 'Da se bolje razumijemo' kojoj je cilj skinuti stigmu sa ćirilice.

Sa stolica su skočili i gradonačelnik Penava i njegov dogradonačelnik Marijan Pavliček koji je uzrujano vikao kako je to nedopustivo, i skinuo je svoju crnu majicu sa popisima žrtava te je pružio Kolaru kao svoj poklon.

"Evo vama ovaj poklon, kako vas nije sramota! Vi nama nosite statu na ćirilici! Time ste pokazali kakvu politiku zastupate i izrugujete se žrtvama" grmio je sav crven u licu.

Jednako uzrujan bio je i Penava.

"Ne želim od vas nikakav poklon. To je čista provikacija. Kako vas nije sramota od 2117 žrtava, vaših sugrađana. To govori sve o vama i da živite u svojoj paralelnoj stvarnosti. To je ta velikosrpka politika koja potiho vlada u Vukovaru. S ovim činom koji ste lijepo upakirali ste me duboko uvrijedili, i ne samo mene, porušili se sve što ste maločas tobože uljudno pričali o suživotu i dijalogu, pregazili ste sve sudbine žrtava Vukovara, sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, jednako kao vaša stranka. Znam da su vam bitni politički bodovi pa ću vas pitati nešto za što nemate odgovor. Znate li koliko je pripadnika srpske manjine u brojci 2117? Naravno da ne znate! Vaši su uzori Goran Hadžić, četničke šubare. Možete to umivati i pokušati razobličiti, ali vi ste jasno pokazali što vas zanima; uvesti čirilicu u ovaj grad, ono što niste uspjeli 1991.m ideoologija, memorandum, velikosrpski projekt. Gospodo, ovo vam neće proći. Vukovar kleknuti i pasti pod tu retoriku neće, bilo da ona stiže tenkovima ili uvijena u celofan u režiji Pupovca" grmio je Penava dovikujući Kolaru kako je nekorektan, zločest i nespreman na dijalog.

Odmah potom oglasio se i dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske manjine koji je sjednicu gradskog vijeća nazvao suđenjem vukovarskim Srbima zbog čega mu je predsjednik vijeća oduzeo pravo govora i ovaj je revoltirano izašao iz dvorane, prethodno zaprijetivši Penavi da mu se loše piše ako bude izgovorio sve što zna o pravima Srba u Vukovaru.

Burna rasprava prve točke sjednice gradskog vijeća, koja je trajala gotovo tri sata, okončana je glasanjem za ranije donešene zaključke gradonačelnika Penave da Vukovar nije spreman za povećanje prava srpskoj manjini jer za to nisu ostvareni uvijeti, a to se svime izrečenim na sjednici svakako pokazalo. Srbi u Hrvati u Vukovaru, mahom zbog politike, još dugo neće biti u suživotu nego tek u snošljivosti koja, umjesto da svakoga dana bude sve slabija, zapravo sve više jača.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 754
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag