Obavijesti

News

Komentari 29

Indija gradi 14.000 bunkera: Spremaju se za nuklearni rat?

Indija gradi 14.000 bunkera: Spremaju se za nuklearni rat?
6

U pakistanskom gradu Karachiju proglašeno je izvanredno stanje, a zrakoplovne vlasti zatvorile su zračni prostor zemlje za komercijalne letove

VIDEO

Indija je na granici s Pakistanom započela gradnju 14.000 bunkera kako bi zaštitila svoje stanovništvo od eventualnih sukoba većih razmjera. Tenzije između dvije zemlje traju već tjednima, a dosegnule su vrhunac jučer kada je Pakistan srušio dva indijska vojna zrakoplova i zarobio pilota. 

- Gradimo bunkere za obitelji koje žive na području Jammua i Kašmira. Moramo to učiniti zbog toga što na nas pucaju s druge strane granice, kažu indijske vlasti koje zahtijevaju hitno puštanje zarobljenog pilota na slobodu.

Workers get inside a concrete bunker after its construction in a residential area near the border with Pakistan in Samba sector

Zabranili civilne letove

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U pakistanskom gradu Karachiju proglašeno je izvanredno stanje, a zrakoplovne vlasti zatvorile su zračni prostor zemlje za komercijalne letove. 

- Možemo li si dopustiti bilo kakvu pogrešku ili krivu procjenu s nuklearnim oružjem koje imamo i mi i vi, rekao je pakistanski premijer Imran Khan.

Dok je to izgovarao, svijet su obilazile snimke zarobljenog indijskog pilota iz srušenog zrakoplova koji se pakistanskoj vojsci zahvaljuje što su ga spasili. 

- Brinu se za mene, zarobi li Indija nekog našeg vojnika, očekujem da se prema njemu isto ovako odnose, rekao je pilot Abhinandan Varthaman ispijajući šalicu čaja. 

Te je snimka potpuno drukčija od onih koje su nastale nešto ranije, a pokazuju kako pilota nose kao trofej i tuku ga na mjestu pada aviona. 

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da se nada da će se sukob između Indije i Pakistana završiti nakon što su se dvije nuklearne sile sukobile duž granice u spornoj regiji Kašmiru.

Govoreći na konferenciji u Vijetnamu nakon drugog susreta sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, Trump je rekao da ima neke "relativno pristojne" vijesti iz Indije i Pakistana što međutim nije dalje objašnjavao.

Pakistanska vojska u srijedu ujutro priopćila je da je srušila dva indijska zrakoplova unutar zračnog prostora svoje zemlje kao odgovor na zračni napad indijskog ratnog zrakoplovstva unutar Pakistana u utorak, prvi puta od rata 1971. godine.

"Obje su zemlje naredile zračne napade tijekom posljednja dva dana, a kopnene snage razmjenjivale su vatru na više od deset lokacija.

Members of Central Industrial Security Force with a sniffer dog patrol inside a metro station in New Delhi,

Svi strahuju od nuklearnog oružja

Indija je u utorak izvela zračni udar u Pakistanu uperen, kako tvrdi, protiv islamističke skupine Džaiš-e-Mohamed (JeM), što je dodatno zategnulo odnose dviju nuklearnih sila zbog Kašmira oko kojeg se spore.

Napetost je počela rasti nakon bombaškog napada u indijskom dijelu Kašmira u kojemu je 14. veljače poginulo najmanje 40 pripadnika indijskih paravojnih snaga za koji je odgovornost preuzelo JeM, baziran u Pakistanu, no rizik od sukoba je dramatično porastao nakon indijskog osvetničkog napada u utorak, na, kako tvrdi New Delhi, "islamističku bazu za obuku".

Strahuje se od eskalacije sukoba između dvaju suparničkih susjednih zemalja koje posjeduju atomsko oružje i koje su već više puta ratovale, napose zbog Kašmira, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo tu svoju koloniju. Veći dio Kašmira ostao je pod kontrolom Indije iako u njemu većinom žive muslimani. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu