Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Inflacija skočila na 5 posto: Do kraja godine cijene će još rasti

None Foto: AFP/PXL

Na godišnjoj su razini najviše, 13,5%, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, dok s rastom od 5,5% slijede cijene hrane i bezalkoholnih pića

Cijene dobara i usluga u rujnu su u prosjeku bile više u odnosu na kolovoz za 1,4 posto, dok su u odnosu na rujan prošle godine skočile za 5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Ovo je najviša razina inflacije u četiri godine, dok je prošle godine iznosila 4 posto na godišnjoj razini, prenosi HRT.

Najviše su porasle cijene odjeće i obuće, za 11,2%, što je posljedica sezonskog utjecaja. Cijene prometa porasle su za 3,1%, pod utjecajem viših cijena goriva. Cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle su za 1,1, a alkoholnih pića i duhana za 0,8%. Cijene obrazovanja, te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle su za 0,5%, dok su cijene zdravstva porasle za 0,4, a cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 0,2%. 

Na godišnjoj su razini najviše, 13,5%, porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, dok s rastom od 5,5% slijede cijene prehrane i bezalkoholnih pića. 

Do kraja godine očekuje se rast cijena grijanja, pa bi godišnje stope rasta cijena mogle i dodatno ubrzati, zaključuju analitičari.

Komentari (37)
  • Ako bi ovo trebala biti tržišna ekonomija,kako je moguće da prodaja pada,a cijene rastu....Ako je smanjena potražnja i cijena mora padati.... Kako je moguće da imamo skuplju hranu nego u Njemačkoj,Austriji,Italiji.......Sve je ovo umjetna igra da se popljačka ovaj narod....Jer nitko od nas ne mora voziti Mercedes,ali svaki dan mora jesti....

    16. 10. 2012,   17:26
  • ma samo neka cjene rastu,, prije ce sve puknut..i otici kvragu vlada sigurno a mozda i drzava..

    16. 10. 2012,   14:37
  • To je greška. Mi sad u vladi imamo vrhunske gospodarstvenike, ministre financija najvećeg kalibra. To neko podmeće...

    16. 10. 2012,   17:36