Obavijesti

News

Komentari 73

Informatičar iz Belišća lažirao prepiske za Mamića i Todorića?

Informatičar iz Belišća lažirao prepiske za Mamića i Todorića?
1

Franjo Varga priznao je dio onoga za što ga se sumnjiči, a poimence je USKOK-u spominjao i Todorića i Mamića. Ispričao je da se s Mamićem sastao i više puta komunicirao

VIDEO

Franjo Varga (36), bivši policijski informatičar iz Belišća uhićen je zbog, kako se sumnja, kreiranja lažne dokumentacija kojom je Zdravko Mamić mahao u medijima i na sudu u Osijeku kako bi si priskrbio oslobađajuću presudu. No, nakon uhićenja Varge i pritvora zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, istražitelji se moraju pozabaviti brojnom računalnom opremom koju posjeduje. 

Varga je imao veću količinu vrhunske opreme s velikim bazama podataka, a obzirom da je u policiji radio poslove vezane uz kriptozaštitu, pretpostavlja se da istražitelji neće tako lako moći doći do podataka. 

Netko iz visoke politike ga upozorio? 

Kako je USKOK objavio u priopćenju, Varga je dobio dojavu da se nad njime provodi kriminalistička obrada. Iz kruga istražitelja može se čuti neslužbena informacija da ga je "dojavljivač" pritom uputio da što prije uništi kompromitirajuće podatke s hard diskova, piše Jutarnji list. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Bivši policijski informatičar je Mamiću izradio lažne poruke?
Bivši policijski informatičar je Mamiću izradio  lažne poruke?

Međutim, policija je tu poruku navodno presrela i uhitila Vargu prije nego što je uspio uništiti podatke, a policija traga i za osobom koja je Vargu upozorila na istragu. Neslužbeno se doznaje da tragovi vode prema ljudima u visokoj politici. 

Franjo Varga uspio je uništiti dio dokaza, no nije imao vremena zamesti sve tragove koji ga povezuju sa Zdravkom Mamićem, ali i još jednim bjeguncem - Ivicom Todorićem, piše Večernji list. USKOK sumnja da je lažirao i SMS prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić. 

Todorić i Mamić 'mahali' prepiskama 

Ivica Todorić je medijima u svibnju pokazao 15-ak stranica navodne konverzacije između premijera i potpredsjednice Vlade koju je dobio na svoju londonsku adresu. Poslao ju je DORH-u i Ivanu Zvonimiru Čičku u Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava. 

Sličnu stvar napravio je i Mamić nekoliko tjedana kasnije. 

Otkrili autora lažne prepiske Cvitana i neimenovanog suca?
Otkrili autora lažne prepiske Cvitana i neimenovanog suca?

Franjo Varga priznao je dio onoga za što ga se sumnjiči, a poimence je USKOK-u spominjao i Todorića i Mamića. Ispričao je da se s Mamićem sastao i više puta komunicirao. Viđao se, kaže Varga, i s brojnim ljudima povezanih s Mamićem. Priznao je da je za lažne dokumente koji su Mamiću poslužili na sudu dobio novac. Riječ je o stotinama tisuća kuna. 

U petak mu je određeno mjesec dana istražnog zatvora, a protiv njega je još prije nekoliko godina podignuta optužnica na sudu u Splitu zbog krivotvorenja isprava, no presuda još nije izrečena. Kako saznaje Jutarnji list, riječ je izradi lažne liječničke doznake za svoju tadašnju zaručnicu M.V., bivšu policajku s kojom je bio u vezi tri godine. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a