Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Insinuacije da je svemu kraj su dosta neodgovorne i ciljane...'

None Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Uljanik je u utorak izvijestio da Dredging and Maritime Management zahtijeva povrat svih avansnih uplata uvećanih za kamate za novogradnju 500 odnosno za jaružalo

Ministar gospodarstva Darko Horvat vrlo nervozno je u utorak odbacio tvrdnje da je završila priča oko belgijske tvrtke Jan De Nul i Uljanika. Najme, prema medijskim napisima, ova grupa odustala je od narudžbe broda iz pulskog brodogradilišta i povukla državna jamstva. No, Horvat tvrdi kako su pregovori s njima još uvijek u tijeku.

- Prejudicirati takve stvari je vrlo opasno i neodgovorno. Pismo koje smo mi u petak dobili vezano je za povratak svih avansnih uplata koje je vlasnik uplatio da bi se brod završio. Pregovori još traju, ja ću još ići i u Bruxelles. A sve insinuacije da je svemu kraj su vrlo neodgovorne, ciljane i ne znam od kud dolaze - poručio je novinarima dodavši kako će do naplate državnih jamstava možda doći ukoliko se Jan De Nulu te avansne uplate ne vrate.

Pula: Å trajk u Uljaniku traje do daljnjega NA NAPLATU MILIJARDA KUNA Kupac od Uljanika traži povrat avansa za jaružalo: Ima 7 dana

- S Jan De Nulom smo u protekla dva mjeseca ispregovarali način na koji će se predmetni brod završiti. Obzirom da je stanje u Uljaniku takvo da nitko ne garantira da je taj brod moguće završiti u Puli, mi smo pripremili gotovo 30 milijuna eura da bi se taj brod sigurno oteglio u neko drugo brodogradilište i tamo završio, a da bi nam ta tvrtka vratila jamstvo u iznosu 124 milijuna eura sa pripadnim kamata - rekao je istaknuvši kako taj sporazum još nije potpisan, ali da se nada da hoće u idućih 14 dana.

- Mi brod želimo predati vlasniku u međunarodnim vodama i spremni smo platiti njegovo tegljenje i oko 22 milijuna eura da se taj brod završi. Time bismo državni proračun zaštitili od naplate  jamstva od gotovo 130 milijuna eura - poručio je.

BrodogradiliÅ¡te Uljanik CEROVAC I HADŽIĆ: 'Najavu premijera o dolasku Kineza ne smatramo ozbiljnom'

Koliko iznose avansne uplate u ovom trenutku, kaže, ne zna.

- Odgovorno tvrdim da priča još nije gotova - naglasio je raspravljajući s novinarima.

Ukoliko do naplate državnih jamstava dođe, dodao je, to će se isplatiti iz državnog proračuna.

Na zahtjev sindikata za njegovom ostavkom, Horvat poručuje da bi i on "mogao tražiti ostavke onih ljudi s kojima sam razgovarao zadnjih mjesec dana."

- Sindikati u ovom trenutku imaju pravo i mogućnost tražiti nešto od Vlade. Vlada je svoju odluku donijela, a to je da na ovaj način više neće biti financiranja brodogradnje - rekao je.

Komentari (9)
  • Ministar poznat po tome da demantira sam sebe, svojim insinuacijama i neodgovornim izjavama ponukao je radnike brodogradilišta da napuste Hrvatsku, a ovi koji su ostali i njihova djeca sada su na prosjačkom štapu

    23. 4. 2019,   18:59
  • ovaj lik nije stručan ni suncukret na stadionu prodavati...

    24. 4. 2019,   07:33
  • Iz Uljanika i 3. maja otišlo 1800 radnika. Većinom izvan zemlje. Varioce s atestom, cjevare, strojobravare, električare ..... lako je izgubiti, a teško dobiti. Ciljano?

    24. 4. 2019,   07:28