Obavijesti

News

Komentari 131

'Institucije su znale da Kristian ima teškoća, a nisu reagirale...'

'Institucije su znale da Kristian ima teškoća, a nisu reagirale...'
1

Riječ je o mladiću koji je imao intelektualna i tjelesna oštećenja zbog kojih mu je HZZO 2018. utvrdio teži invaliditet trećeg stupnja. Slučaj će istražiti i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

VIDEO

Još nam nije stigao nalaz obdukcije. Nemamo nikakvih novih informacija, kratko je kazala Tonka, shrvana baka Kristiana Vukasovića (18).

Kristian je preminuo 24. kolovoza u KBC Split gdje je 1. kolovoza dovezen u komatoznom stanju iz zatvora na splitskim Bilicama. Tamo je završio 1. travnja zbog sumnje u podmetanje požara. Kako su izvijestili iz Općinskog državnog odvjetništva u Splitu koje je vodilo slučaj, teretili su ga da je u četiri navrata u kratkom razdoblju od svega tri dana, tijekom loših vremenskih uvjeta (puhala je bura), izazvao više velikih požara u naseljenim mjestima, u blizini obiteljskih kuća i stupova električne energije i time prouzročio konkretnu opasnost za živote i tijela ljudi te imovinu većeg opsega.

Vapaj obitelji: 'Hoćemo pravdu za našeg voljenog Kristiana...'
Vapaj obitelji: 'Hoćemo pravdu za našeg voljenog Kristiana...'

- Daljnje širenje i razmjeri tih požara su zaustavljeni brzom intervencijom četiri vatrogasne postrojbe s većim brojem vatrogasaca, 20 vatrogasnih vozila i kanaderom zbog čega su izostale teže posljedice - priopćili su iz odvjetništva.

Na ispitivanju pred istražnim sucem priznao je da je počinio djela, naveo da je i ranije podmetao požare, da mu jednostavno dođu crne misli, čuje nečije glasove, uznemiri se i ne može se smiriti dok nešto ne zapali. Istražni sudac zbog toga prihvaća zahtjev odvjetništva te mu određuje istražni zatvor kako ne bi ponovio djelo. Zbog produljenog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine krajem srpnja osuđen je na osam mjeseci zatvora. S kaznom su se usuglasili on i njegov tadašnji branitelj. Tijekom četiri mjeseca koliko je Kristian boravio na Bilicama, čak je triput završio u Bolnici za osobe lišene slobode (BOLS) u Zagrebu.

Slučaj Kristian: Prstom nitko nije mrdnuo puna tri tjedna
Slučaj Kristian: Prstom nitko nije mrdnuo puna tri tjedna

Nitko nije reagirao

Bio je suicidalan te je u BOLS-u proveo čak 47 dana, no svaki put bi ga vraćali natrag u Split.

Iz ćelije je, u konačnici, iznesen na nosilima, a njegov otac u splitskoj bolnici primijetio je modrice na njegovu trbuhu.

Riječ je o mladiću koji je imao intelektualna i tjelesna oštećenja zbog kojih mu je HZZO 2018. utvrdio teži invaliditet trećeg stupnja. Slučaj će istražiti i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

- Odmah nakon saznanja provjerili smo evidencije i utvrdili kako nam se nitko nije obraćao vezano uz ovaj slučaj niti smo imali saznanja do objave u medijima. Nevjerojatno je da je svim institucijama bilo poznato da mladić ima teškoća i da na to nitko nije reagirao - rekla nam je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Pita se zašto se nije tražilo drugo rješenje s obzirom na to da je očito da je mladić vrlo teško podnosio zatvorske uvjete.

- Mi još uvijek imamo mnogo nepoznanica. Na koji je način on tretiran prije dolaska u zatvor, je li bio uključen u druge tretmane, boravio u drugim institucijama? Postavlja se pitanje tko je trebao pravodobno reagirati jer njegovi problemi nisu nastali preko noći. Ishod je strašan. Čovjek se zapita je li se to moglo spriječiti - kaže Pekeč Knežević.

Smatra da kao društvo nemamo razvijen sustav podrške u zajednici za osobe s takvim teškoćama jer je, primjerice, psihijatrijska ustanova, samo privremeno rješenje, a upućivanjem iz jedne institucije u drugu ništa se ne rješava.

- Briga za takve osobe u našem društvu općenito nije zadovoljavajuća, nije adekvatna i nije dovoljna. Institucije, pravosuđe, socijalna skrb, zdravstvo, ne smiju biti odijeljene, one moraju komunicirati i pokušati naći pravo rješenje. Treba istražiti ima li kaznene odgovornosti nekoga u tom lancu i, ono što nažalost jedino možemo u ovom trenutku, izvući pouku kako se tako nešto ne bi više dogodilo nikome drugome - odlučna je naša sugovornica.

I ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je jučer kako će se ispitati nove okolnosti Kristianove smrti.

‘Kristian je bio dobričina, takvi uvijek loše završe u zatvoru...'
‘Kristian je bio dobričina, takvi uvijek loše završe u zatvoru...'

Davali mu terapiju u 22 sata

- Po informacijama koje su meni referirali, nadležni su bili u kontaktu s roditeljima koji su četiri, pet puta dolazili u zatvor posjetiti sina. Nikakvih primjedbi ili prijedloga nije bilo - komentirao je Bošnjaković tvrdnje roditelja da su tražili pomoć institucija, no reakcije nije bilo. Najavio je kako će posebno tražiti očitovanje je li nešto posebno traženo, a eventualno nije ispunjeno.

Slučaj su komentirali i iz Sindikata pravosudne policije Hrvatske (SPPH). Bole ih izjave da su za mladića u ćeliji brinuli drugi zatvorenici jer “pravosudni policajci nisu mogli sami paziti na njega”.

- Kontrola svih soba se vrši stalno što je i vidljivo iz dnevnog izvješća na odjelu. Logično je da zatvorenici u kasnim noćnim satima ako je potrebno zatraže pomoć za nekog kome nije dobro u sobi. U konkretnom slučaju pravosudni policajci su K. V. svaki dan prije spavanja u 22 sata davali terapiju - priopćili su i dodali da u Splitu trenutno nedostaje 26 pravosudnih policajaca.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je