Obavijesti

News

Komentari 13

Instrukcije su nam skupe pa zato za maturu učimo sami

Instrukcije su nam skupe pa zato za maturu učimo sami
1

Još tjedan dana traje prijava ispita za državnu maturu. Učenici završnih razreda ispite mogu prijaviti do 15. veljače.  Većina maturanata već je počela s pripremama za polaganje ispita...

VIDEO

Još tjedan dana traje prijava ispita za državnu maturu. Učenici završnih razreda ispite mogu prijaviti do 15. veljače do 12 sati. 
Većina maturanata već je počela s pripremama za polaganje ispita. Neki se pripremaju sami, a neki idu na instrukcije. S maturantima iz šest hrvatskih gardova razgovarali smo na koji se način pripremaju za ispit zrelosti, što  će polagati, je li im matura stresna....

Pripreme u školi

- Ne bojim se polaganja ispita državne mature. U školi su nam upravo počele pripreme za državnu maturu te dodatno pohađamo nastavu iz engleskog i hrvatskog jezika. Nije me strah, vjerujem da ću bez problema savladati ispit. Do tada ću dodatno učiti, a zbog toga sam se i odlučila ići na dodatnu nastavu da se kvalitetnije pripremim – rekla je Lucija Juran (18), maturantica ekonomskog smjera Ekonomsko turističke škole Karlovac.  

Brođanin Igor Kladarić (18), maturant Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Slavonskom Brodu, kaže da će za maturu prijaviti hrvatski jezik, matematiku i engleski te fiziku, jer mu je to potrebno za upis na željeni studij. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naime, moja konačna odluka je da ću najvjerojatnije upisati studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Osim što me to najviše zanima, ujedno su i najveće mogućnosti da nakon završetka studija pronađem zaposlenje - kaže mladi Brođanin. 

Njegov kolega iz Osijeka Dominik Almaši (18), učenik 4. razreda Elektrotehničke i prometne škole, smjer tehničar za mehatroniku, već se neko vrijeme priprema za maturu.

Boje se matematike

- U našoj školi moramo izraditi maturni rad, pa i njega izrađujem usporedo s teorijskim pripremama. Prijavio sam hrvatski B razinu, engleski A razinu jer njega znam i govorim odlično, matematiku B razinu te informatiku koju također odlično znam. Najviše se bojim matematike pa vjerujem kako ću potražiti pomoć instruktora matematike kako bih lakše savladao zadatke na maturi. Inače namjeravam upisati stručni studij informatike - objašnjava Dominik. 
Maturantica Kalar Pešut iz Rijeke učenica je Salezijanske gimnazije i planira upisati farmaceutski fakultet u Trstu. 

- Za maturu se neće posebno pripremati, osim što ću uzeti nekoliko sati instrukcija iz matematike. Talijani ne traže prosjek ocjena iz Hrvatske, kao ni državnu maturu, nego se kod njih mora polagati prijamni ispit. Na prijamnom ću polagati matematiku, fiziku, kemiju i biologiju - kaže Karla. 

Borba za ocjene

Iako je sedam godina učila talijanski jezik u školi, već četiri mjeseca ide na instrukcije iz talijanskog, subotom po dva sata.

- Te me instrukcije koštaju oko 50 kuna za dva sata dok je cijena instrukcija iz matematike za jedan školski sat oko 80 kuna. Instrukcije za maturu su inače dosta skupe - kaže. Dodaje da je malo nervozna oko mature jer, iako u najboljoj namjeri, dosta profesora učenicima stvara i nameće presing oko prolaska.

- Što se tiče prijemnog za fakultet u Trstu nemam nikakvih strahova jer se osjećam spremnom, a i od instruktorice sam dobila skripte s najčeščim pitanjima tako da tu nema posebnih iznenađenja kao što ih može biti na maturi - kaže buduća studentica iz Rijeke.

Pino Šale (18) maturant je Zadarske privatne gimnazije s pravom javnosti. Planira upisati medicinski fakultet i prijavio na sve medicinske fakultete u Hrvatskoj.

- Ako ne upadnem na medicinu, u obzir dolazi ekonomija ili novinarstvo. Na maturi su mi potrebna tri izborna predmeta: fizika, kemija i biologija. U školi imamo subotom pripreme za maturu iz obaveznih predmeta, a ostale po dogovoru. Pripreme iz biologije i nisu toliko značajne zbog toga što je to većinom učenje napamet. Za fiziku i kemiju je itekako potrebno ići na pripreme. Ja ne idem na pripreme za maturu u neku agenciju, već idem privatno kod profesora. Najviše me strah mature iz kemije jer svi kažu da je užasno teška, a i osobno sam proučio prošlogodišnju maturu i uvjerio se u to. Pišem više razine svih predmeta, a na pripreme ne idem iz engleskog jezika jer smatram da ga dovoljno dobro znam pa mi je dovoljno samo odraditi gradivo iz škole. Što se tiče hrvatskog jezika, za to se privatno pripremam za pisanje eseja, a gramatiku i književnost radimo u školi - objašnjava Pino.

Pomažu im profesori

Domagoj Plantak, maturant je varaždinske Gospodarske škole, smjer turizam i u školi od početka školske godine ima organizirane priprem.

- Polazim pripreme iz hrvatskog jezika i matematike. Za matematiku ću morati još uzeti instrukcije jer mi je to dosta teško. Oni koji žele mogu se dogovoriti s profesorima i za pripreme iz drugih predmeta ovisno na koji fakultet planiraju ići - kaže Domagoj. Iako još nije odlučio gdje će nakon srednje, najvjerojatnije će to biti nastavak u struci, odnosno fakultet povezan sa turizmom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag