Obavijesti

Promo sadržaj

Internacionalni Univerzitet Travnik u Travniku

Internacionalni Univerzitet Travnik u Travniku
9

Univerzitetu je cilj obrazovati svestranog i društveno odgovornog diplomiranog studenta, sposobnog da se suoči sa složenim problemima ekonomskog i društvenog razvoja

Početak Internacionalnog Univerziteta Travnik datira iz  2006. godine osnivanjem  Fakulteta za privrednu i tehničku logistiku, a proces integracije Univerziteta završen je u svibnju 2010. godine. Osnivač i rektor Univerziteta je uvaženi profesor, lider i vizionar, Akademik Prof. dr. Ibrahim Jusufranić. 

Danas IUT u svom sastavu objedinjuje sedam organizacijskih jedinica:

  • Ekonomski fakultet Travnik
  • Saobraćajni fakultet Travnik
  • Ekološki fakultet Travnik
  • Pravni fakultet Travnik
  • Fakultet za medije i komunikacije Travnik
  • Fakultet informacionih tehnologija Travnik
  • Fakultet politehničkih nauka Travnik sa sljedećim odsjecima:

                    o Mašinstvo

                    o Građevinarstvo i arhitektura

                    o Elektrotehnika

                    o Logistika

                    o Sigurnost i zaštita na radu

Pokretanje videa...

00:13

Univerzitet ima za cilj obrazovati svestranog, društveno odgovornog i stručnog diplomiranog studenta, sposobnog da se suoči sa složenim problemima ekonomskog i društvenog razvoja koji trenutno postoje unutar Bosne i Hercegovine, ali i regije. Internacionalni univerzitet Travnik u Travniku svoju misiju temelji na četiri trajne vrijednosti i to  na suvremenom, neprestano fluidno promjenjivom, konceptu organiziranosti studijskih procesa, visokoj kvaliteti i standardima u realizaciji studijskih procesa, intenzivnoj međunarodnoj suradnji kroz programe ERASMUS plus i druge europske projekte i programe te saradnju s lokalnom zajednicom.

Od osnivanja do danas, na fakultetima IUT-a je diplomiralo, magistriralo, doktoriralo 3291 studenata od kojih će mnogi postati poznati i uvaženi stručnjaci, a danas se na Univerzitetu obrazuje oko 3200 studenata. Naši predavači su uvaženi profesori na fakultetima Europske unije (Italija, Litvanija), gdje realiziraju module uobličene na osnovu Syllabusa naših profesora, a što je vrijedno spomena, i to na Master studijima, čime se potvrđuje značaj razvijanja vlastitih naučnih i obrazovnih kadrova koji su metodološka pretpostavka daljnjeg razvoja fakulteta sui generis. Istovremeno, Akademik, rektor, Prof. Dr. Ibrahim Jusufranić je održao i gostujuće predavanje na prestižnom Kaunas fakultetu (Vilnius univerzitet iz Vilniusa, Litvanija) nadograđujući inspirativnu izvrsnost naših visokoškolskih usmjerenja.

Suvremeni koncept organizovanosti studijskih procesa

Nastajanje, rast i razvoj IUT-a je obilježen potrebom da se u jednom, geografskom i ekonomskom smislu vrlo značajnom području, obrazuju stručnjaci koji bi postali osnovni nositelj ekonomskog razvoja ovog dijela Bosne i Hercegovine. S obzirom da je cilj Internacionalnog univerziteta Travnik postizanje visokog standarda kvalitete obrazovanja, neprekidno se radi na unapređenju i inoviranju nastavnih planova i programa, kao i uvođenju novih metoda u izvođenju nastave, u skladu s ubrzanim tehnološkim razvojem. Izgradnjom nove zgrade unutar 10.500 m2 osigurani su suvremeni uvjeti studiranja u moderno opremljenim multimedijskim dvoranama i laboratorijima.

Visoka kvaliteta i standardi u realizaciji studijskih programa

Uobličeni oblik pretpostavljenih oblika strategije razvoja univerziteta, uz zadovoljenje svih uvjeta kvalitetnog upravljanja, unutrašnjeg osiguranja kvalitete, kao i razvoja kulture neposredno zadovoljenih kriterija kvalitete, su samo neki od realiziranih ciljeva IUT-a koji se kontinuirano razvijaju i nadograđuju. Sve je to u skladu s neposrednom izgradnjom kapaciteta naše visokoškolske ustanove, što je potvrđeno dobijanjem Rješenja o institucionalnoj akreditaciji Internacionalnog univerziteta Travnik, uručenim 23. svibnja 2016. godine u prostorijama Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, čime se i našao na listi akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH od strane Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete Bosne i Hercegovine.

Međunarodne nagrade i priznanja

Rektor, Akademik, Prof. dr. Ibrahim Jusufranić i Internacionalni univerzitet Travnik primili su 15 prestižnih međunarodnih nagrada koje su doprinijele prepoznatljivosti i priznatosti diploma studenata ovog univerziteta na europskom i međunarodnom obrazovnom prostoru. Primljene su sljedeće nagrade:

  • Nagrada Kraljica Viktorija - dodijeljena u Kanu, Francuska, 6. i 7.10.2017.godine 
  • Naučnik godine 2016. - dodijeljena od strane IARC iz Čikaga, Ilionis, SAD, 3.4.2017.godine 
  • Počasni profesor Akademske Unije - dodijeljena u Oxfordu, Velika Britanija, održane 20.12.2016. godine
  • Izbor kvaliteta 2016. - dodijeljena u Berlinu, Njemačka, 12.12.2016. godine
  • Dijamantno oko za kvalitet i izvrsnost - dodijeljena u Rimu, Italija, 25. 07.2016.godine
  • Platinum tehnologija priznanje za kvalitet i brend 2015. - dodijeljena u Rimu, Italija, 27. 07.2015.godine
  • Nagrada za postignuće u kvalitetu 2015 - dodijeljena u Londonu, Velika Britanija, 14.06.2015. godine 
  • Nagrada za poslovnu izvrsnost „THE BIZZ 2014.“ - dodijeljena u Veneciji, Italiji, 26.04.2014. godine 
  • Nagrada dijamantsko oko za kvalitet i izvrsnost - dodijeljena u Berlinu u Njemačkoj, 31.03.2014. godine 
  • Europska nagrada za najbolju praksu 2013. - dodijeljena u Beču, Austriji, 08.12.2013. godine 
  • Zlatna nagrada za kvalitet i poslovni ugled - dodijeljena u Rimu u Italiji, 23 i 24. juna 2013. godine 
  • Ujedinjena Europa - dodijeljena u Oksfordu, u Velikoj Britaniji,  16 do 19. decembara 2013. godine 
  • Best University - dodijeljena u Beču, Austrija, 17.12.2012. godine 
  • Povelja F.E.S.T. 2012. - dodijeljena u Solinu Hrvatska, 12.10.2012. godine, 
  • Prestižna međunarodna nagrada „SOCRATES“ - dodijeljena u Dablinu, Irska, 12.07.2012. godine 

Dana 20. listopada 2017.  državni Univerzitet  Istoka iz Ciudad del Este, Paragvaj, izvršio je inauguraciju na čast u zvanje Dr. Honoris Causa za Akademika, rektora Prof. Dr. Ibrahima Jusufranića.

Intenzivna međunarodna suradnja s fakultetima u Europi i svijetu

Internacionalni univerzitet Travnik je od osnivanja do danas potpisao 81 sporazum o suradnji s drugim fakultetima na regionalnom i  međunarodnom nivou kao i 3 sporazuma u okviru Erasmus+ programa. Da ovi potpisani sporazumi nisu samo slovo na papiru dokaz su zajedničko organiziranje međunarodnih konferencija, programa dvostrukih diploma, održavanje pozivnih predavanja kao i realizirana mobilnost studenata, administrativnog i nastavnog osoblja. Unutar Erasmus+ programa mobilnosti razmjene studenata, akademskog i neakademskog osoblja do sada je prisustvovalo 6 studenata, 5 akademskih i 5 administrativnih predstavnika s našeg fakulteta na fakultetima u Litvaniji. 

Vizija

Iako relativno mlada visokoškolska ustanova u Bosni i Hercegovini, naš Univerzitet je predvodnik naučne misli i pozitivnih procesa, generator znanja i napretka unutar društava kompletne regije, koji privlači i zadržava talente svjetske akademske misli, omogućavajući im dostizanje svog punog potencijala u obrazovanju. Naš cilj je da Internacionalni univerzitet Travnik postane regionalni, europski i svjetski centar, odnosno lider visokog obrazovanja po kojem će se prepoznavati grad Travnik, Srednjobosanski kanton i naša Bosna i Hercegovina.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana
PROMO

Nadzorni odbor potvrdio Godišnje izvješće Grupe Petrol i društva Petrol d.d. Ljubljana

Grupa Petrol u 2024. planira čistu poslovnu dobit u iznosu od 156,5 milijuna eura