Obavijesti

News

Komentari 18

Internet je pravi spas: Račune je dobro čuvati i nakon zastare

Internet je pravi spas: Račune je dobro čuvati i nakon zastare
1

Dokaz da je plaćeno internetskim bankarstvom pronađe se s nekoliko klikova. Više ni kutije nisu dovoljne za arhiviranje plaćenih računa onima koji žele imati dokaz da nisu dužni

VIDEO

Lako je Zagrepčanima. Oni većinu komunalija plaćaju jednom uplatnicom pa ih na godinu skupe samo 12. A nama treba pet ili šest puta više mjesta za čuvanje dokaza da smo platili račune.

Pokretanje videa...

01:32

U šali, ali s puno zbilje, tako je u većem društvu iz Zagreba i okolice komentirao Samoborac tijekom rasprave koliko dugo treba čuvati plaćene račune. Ni stručnjaci za zaštitu prava potrošača nemaju tu jednoznačan odgovor jer se svako malo čuje kako je netko dobio opomenu za račun otprije tri, pet, sedam, a ponekad i više od deset godina. Zato oni najoprezniji tvrde da najmanje deset godina i treba čuvati račune iako su takva dugovanja u apsolutnoj zastari. A to ne znači da se ne može dogoditi da čak i njih treba platiti.

Zastara se ne primjenjuje automatski. Ne može ni sudac zbog nje poništiti dugovanje. Na zastaru se mora pozvati sam dužnik. Bilo bi dobro da pismeno obavijesti vjerovnika o zastari čim dobije opomenu za zastarjeli račun, no to ne znači da na dugovanje može zaboraviti. Pozivanje na zastaru mora prihvatiti sud na kojemu se rješava spor.

Rokove zastare definira Zakon o obveznim odnosima, no protok određenog vremena ne znači i da je zastara nastupila. Tužba prekida zastaru. Nije dovoljno da vjerovnik pismeno ili usmeno pozove dužnika da plati dugovanje. On mora podnijeti tužbu sudu ili drugom nadležnom tijelu. Ako odustane od tužbe ili je sud odbije, smatra se da zastara nije prekinuta.

U poreznim dugovanjima građana prekid zastare nastupa “svakom službenom radnjom poreznog tijela usmjerenom na utvrđivanje ili naplatu poreza, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, koja je dostavljena na znanje poreznom obvezniku”. I građanin može, ako je preplatio porez, prekinuti zastaru. To omogućuje “svaka radnja poreznog obveznika dostavljena na znanje poreznom tijelu radi ostvarenja prava na povrat poreza naplaćenog bez pravne osnove ili više plaćenog poreza, kamata, troškova ovrhe i kazni”.

Problem može nastati kad ljudi ni ne znaju da je vjerovnik pokrenuo postupak naplate, tj. prekinuo zastaru. Zato je u svakom konkretnom slučaju pokušaja naplate dugovanja kojem je zastarni rok, čini se, prošao dobro obratiti se najbližem savjetovalištu za potrošače koja postoje u Osijeku, Splitu, Puli i Zagrebu, a njihovi su kontakti objavljeni na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva - http://potrosac.mingo.hr/hr/potrosac/clanak.php?id=12348.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom
ZA VALENTINOVO

Kako reciklirati božićno drvce i pretvoriti ga u ukras za dom

Na drvcima koja se kite za Valentinovo očekivano prevladavaju crvena i roza boja, a od ukrasa se koristi sve: od vate, božićnih kuglica, preko srca i ruža do šarenih ukrasa od slatkiša

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC
SUPER!

14 genijalnijih trikova: Votka čisti madrac, a grejp kadu i WC

Jastučnica će očistiti stropni ventilator, a uz nju prašina neće padati po cijeloj sobi, a kožni namještaj ne morate baciti već ga revitalizirajte pastom za cipele...
Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući
VJEČNI PROBLEM

Trik kako lakše pronaći i spariti čarape koje ste izgubili u kući

Napravite ploču pa na nju vješajte čarape kojima se zagubio par. S vremenom će se na ploči naći oba para ili ćete negdje u kući naći jedan dok će vas drugi par čekati na zidu