Obavijesti

News

Komentari 90

Intrigantan bogataš i vlasnik Zare koji uopće ne voli modu

Intrigantan bogataš i vlasnik Zare koji uopće ne voli modu
1

Amancio Ortega (79) je drugi najbogatiji čovjek svijeta. Ispred njega je samo Bill Gates. Počeo je raditi s 13, a poznat je po tome što ne voli nositi odjeću iz Zare

VIDEO

Rijetke su žene koje u svom ormaru nemaju bar jednu stvar iz Zare, Stradivariussa ili Oysha. No gotovo niti jedna ne zna da iza svih tih brendova i iza svake majice stoji jedan čovjek. I to ne bilo kakav već čovjek koji se zove Amancio Ortega i koji je od prije nekoliko dana i službeno najbogatiji Europljanin te drugi najbogatiji čovjek na svijetu.

Imovina Amancija Ortege (79) u posljednjih godinu dana, usprkos krizi, uvećala se impresivnih 10,4 milijardi dolara.

Zbog skoka vrijednosti imovine za 17 posto u posljednjih godinu dana, vlasnik najvećeg svjetskog lanca trgovina odjećom smijenio je Warrena Buffetta na mjestu drugog najbogatijeg čovjeka svijeta prema Bloombergovoj listi.

Ortegina imovina procjenjuje se na 71,5 milijardi dolara, a američki investitor “težak” je 70,2 milijarde dolara. Na čelu je i dalje osnivač Microsofta Bill Gates s rekordnih 85,5 milijardi dolara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najveća bogatstva su mu nekretnine

Španjolski milijarder posjeduje 59 posto Inditexa, kompanije koja stoji iza lanaca trgovina odjećom poput Zare, Massimo Duttija, Bershke te Pull and Beara. Iako Inditex sa 6600 trgovina širom svijeta donosi prihod veći od 18 milijardi eura godišnje, temelj Ortegina bogatstva zapravo su nekretnine. Naime, otkad je Inditex 2001. izlistan na burzi, Ortega je zaradio tri milijarde eura na dividendama koje je uložio u nekretnine u velikim europskim i američkim gradovima kroz dvije investicijske tvrtke, Pontegadea Inversiones te Partler. Među ostalim, vlasnik je najvišeg nebodera u Španjolskoj, Torre Picassa u Madridu, te jednog od najluksuznijih američkih hotela - Epic Residences & Hotel u Miamiju. U samo posljednjih godinu dana imovina španjolskog magnata uvećala se za impresivne 10,4 milijarde dolara.

Kravatu je nosio samo na vjenčanju

Riječ je o čovjeku koji je krenuo od nule i, unatoč tome što je stvorio jedan od najvećih poslovnih imperija na svijetu, nikad nije imao svoj ured, tako da mu bilo koji od zaposlenika može pristupiti kad god želi, bez najave. Kravatu je nosio samo jednom, na vlastitom vjenčanju, živi u stambenom bloku La Coruńe, bez posebnog osiguranja. Do 1999. svijet nije znao ni kako izgleda jer je jedina njegova dostupna fotografija bila ona s osobne iskaznice.

Inače, Ortega slovi za vrlo tajnovitog poslovnog čovjeka koji se iznimno rijetko pojavljuje u medijima.

Navodno je do sada dao samo tri intervjua. Rijetko odlazi i na odmor, a poznat je po tome što svaki dan ruča sa svojim zaposlenicima u kompanijskom restoranu. Rođen je 28. ožujka 1936. u španjolskoj pokrajini Galiciji, u Busdongo de Arbasu, mjestašcu sa 60 ljudi. Španjolski građanski rat upravo je izbijao i obitelj s četvero male djece teško je preživljavala od očeve željezničarske plaće i majčinih nadnica kućne pomoćnice. U potrazi za poslom obitelj se seli u La Coruńu, u naselje skromnih kućica u nizu podignutih za radnike željeznice. Jedan događaj iz djetinjstva usjekao se tada 13-godišnjem Ortegi toliko u pamćenje da je čvrsto odlučio da se mora izdići iznad skromnog života oca i majke. S majkom je otišao u trgovinu, gdje su pokušali uzeti namirnice na dug.

- Seńora, ne mogu vam ovo dati bez novca. Morate platiti - rekao je vlasnik dućana gospođi Ortega i posalo je kući praznih ruku. Prema svjedočenju Ortegina prijatelja Covadonge O’Shee, koji je napisao jedinu njegovu autoriziranu biografiju, Amancio je bio tako ponižen da je odlučio napustiti školu i početi raditi. 

Prvo je prodavao kućne ogrtače

Prvi posao našao je u lokalnoj krojačnici Gala, koja dandanas postoji u La Coruńi. Većinu vremena je slagao robu, ali do 16. godine oštroumni je klinac uočio da pravi novac ne leži u gomilanju odjeće u nadi da će se prodati nego u tome da se mušterijama da točno ono što traže i što je brže moguće. Taj zaključak bit će temelj za kompaniju koja je iz korijena potresla industriju odjeće. Amancio je shvatio da mora kontrolirati sve faze biznisa - izradu, transport i prodaju. Imao je sreće što se nalazio u idealnom okruženju; siromašni muškarci Galicije jedini su novac mogli zaraditi na moru, a žene su ostajale kod kuće da spajaju kraj s krajem.

Bile su spremne teško raditi za malo novca, a ono što su znale raditi dobro bilo je ono što je Ortegi trebalo - šivanje.

Poduzetni tinejdžer počeo je organizirati tisuće žena u svojevrsne zadruge, a prvo što im je dao da izrađuju bili su kućni ogrtači, koje je prodavao preko svoje prve tvrtke, GOA. Upregnuo je cijelu obitelj; on je dizajnirao, brat Antonio se brinuo za poslovnu stranu, a sestra Josefa za knjigovodstvo.

Čim je prikupio dovoljno gotovine, 1975. je otvorio prvi dućan. Nazvao ga je Zara, ali samo zato što je bilo zauzeto ime koje je stvarno želio - Zorba, prema Grku Zorbi. Ima li ime Zara veze sa Zadrom, kako su taj grad prozvali Mleci, nikad nije otkriveno.

Bivša supruga i nakon razvoda ostala dioničarka

Ovaj 79-godišnji Španjolac prvu Zaru otvorio je 1975. godine s tadašnjom suprugom Rosalijom, koja je i nakon njihove rastave ostala jedan od bitnih dioničara tvrtke koju je gradila.

Ortegi je trebalo deset godina da osnuje holding kompaniju Inditex (u kojoj danas ima 59,8 posto dionica) te da otvori prvu trgovinu izvan Španjolske, u Portugalu. Godine 1991. osniva brend Pull & Bear i kupuje Massimo Dutti, 1998. pokreće Bershku (danas ima 785 dućana u svijetu), a 1999. kupuje lanac Stradivarius za 2,9 milijuna dolara.

Business Insider otkriva i kako Ortega usprkos tome što je bogatstvo izgradio na modi, modu uopće ne voli. Navodno svaki dan nosi istu odjeću na posao: bijelu košulju, plavi sako i sive hlače, ali ne Zarine. Također, svaki dan ide u isti kafić. U slobodno vrijeme Ortega voli jahati u konjičkom centru u Finisterreu u Galiciji, koji je također u njegovu vlasništvu.

Iz njegova privatnog je života poznato i to da se 2001. godine oženio drugi put, no detalji razvoda s prvom suprugom nisu došli u javnost. Zna se da je ona i nakon razvoda ostala jedan od vodećih dioničara tvrtke te da je aktivno sudjelovala u njenom razvoju.

Navodno je njegovu braku kumovala izvanbračna veza s Florom Perez, koja mu je kasnije postala druga supruga. Prvi brak počeo mu se ozbiljno raspadati početkom osamdesetih, a upravo u to vrijeme kompanija mu je doživjela ekspanziju. Otvorio je prvi distributivni centar u Arteixu, zgradi koja se prostire na više od 10.000 četvornih metara. Prvu trgovinu izvan Španjolske otvorio je 1988. u Portugalu, a godinu dana kasnije otvorio je prvu Zaru u New Yorku.

Inditex je 2001. kreirao brend za rublje Oysho, koji je također među najpopularnijim brendovima na svijetu.

Bivša supruga pomogla je u gradnji poslovnog carstva

Rosalia Mera, španjolska multimilijarderka, koja je s tadašnjim suprugom u njihovu stanu osnovala modnu kuću Zaru i pomogla je pretvoriti u jednu od najvećih na svijetu, umrla je od posljedica moždanoga krvarenja u 70. godini, javljaju španjolski mediji. Mera je pretrpjela moždani udar 14. kolovoza dok je bila na odmoru s kćeri Sandrom na otoku Menorci, objavio je list El Pais.

Mera je osnovala Zaru zajedno s tadašnjim suprugom Amancijom Ortegom 1975. godine. Isprva proizvodeći ženske kućne ogrtače, kompanija se razvila do modne kuće sa 6000 prodavaonica u 86 zemalja svijeta. Njezino se bogatstvo procjenjuje na 5,5 milijardi dolara, što ju je činilo najbogatijom Španjolskom, a prema Forbesu i najbogatijom ženom na svijetu koja je do bogatstva došla “svojim rukama”.

Od supruga se razvela 1986. godine, a u upravom odboru Inditexa, krovne modne kompanije, koja osim Zare danas obuhvaća još nekoliko poznatih brendova, zadržala se do 2004. godine. I nakon napuštanja kompanije zadržala je sedam posto vlasničkog udjela u njoj. S drugom suprugom Florom Amancio živi u zgradi u La Coruñi. Iz prvog braka ima 46-godišnju kćer Sandru i sina Marcosa. Marcos ima cerebralnu paralizu, pa su zbog njega roditelji osnovali posebno zakladu koja financijski pomaže bolesnoj djeci. Sandra je nakon majčine smrti naslijedila sedam posto dionica Inditexa i tako postala najbogatija Španjolka. Završila je psihologiju, aktivna je u različitim nevladinim organizacijama koje se bave ekologijom i socijalnim temama. Druga kći, Marta, nedavno se udala za španjolskog džokeja Sergija Álvareza Moyu. Navodno je tad njen otac platio paparazzima pola milijuna dolara da ne slikaju i ne uznemiravaju njegovu najmlađu kćer tijekom medenog mjeseca, koji je provela u Kambodži.

Upravo je ona zadužena posljednjih godina za dizajnerski dio Zarina koncepta. I očito joj jako dobro ide. 

Caritasu donirao 20 milijuna eura

Iako je planetarno bogat, Ortega ne pati od statusnih simbola. U svojoj garaži ima samo jedan automobil - Audi A8 sedan, koji je poznatiji po udobnosti nego po luksuzu. Osim toga, posjeduje The Global Express BD-700, privatni zrakoplov proizvođača Bombardiera.

Zrakoplov ga je koštao 45 milijuna dolara, no navodno ga rijetko koristi za luksuzna i daleka putovanja jer, kako sam kaže, previše voli raditi da bi imao vremena ići na odmor. Više ga koristi za posao, a njime putuju i neki vodeći ljudi njegove tvrtke. Jedini put kad je došao na naslovnice, a da to nije bilo povezano s njegovim poslom, jest prije dvije godine kad je u jeku velike ekonomske krize Caritasu donirao 20 milijuna eura uz objašnjenje da mu je teško gledati sve više socijalnih slučajeva u svojoj zemlji. Caritas mu je javno zahvalio na donaciji, no mediji napominju da je ovaj bogataš po tome poprilična iznimka kad je riječ o španjolskim milijarderima, koji inače nemaju tradiciju doniranja značajnijih novčanih iznosa u dobrotvorne svrhe. 

Godine 2001. Ortega radi IPO Inditexa i prikuplja 2,4 milijarde dolara keša, što je upotrijebio za kupnju nekretnina (osim posjeda u Londonu, Chicagu, San Franciscu i New Yorku kupio je najviši neboder u Španjolskoj, Torre Picasso u Madridu, za 536 milijuna USD, te The Epic Residences & Hotel u Miamiju). Kroz cijelo to vrijeme u Zari je inzistirao na brzini. Taj lanac osvježava police dvaput tjedno, a u roku od maksimalno 48 sati ono što dućan zatraži od centrale kao nešto što mušterije traže mora biti isporučeno (i to u Australiju i Latinsku Ameriku, a za Europu, Bliski istok i SAD rok je 24 sata). Dizajneri u La Coruńi stoga kreiraju po tri predmeta svaki dan. Zahvaljujući tome Inditex je danas najveći proizvođač odjeće na svijetu, posluje u 80 zemalja, ima više od 6000 trgovina (teško je znati točno jer se nova Zara otvara u prosjeku svaki dan) te nešto više od 100.000 zaposlenika. Godišnje proizvede oko 835.000 komada odjevnih predmeta. Iako je u srpnju 2011. godine predao čelno mjesto u kompaniji svom zamjeniku Pablu Isli, Ortega je i dalje uvijek u blizini.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 90
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.