Obavijesti

News

Komentari 148

Invazija komaraca: 'Veliki crni rojevi napadali su nas i grizli'

Invazija komaraca: 'Veliki crni rojevi napadali su nas i grizli'
4

UGRIZ ZA UGRIZOM Roditelji i djeca su bili cijeli izbodeni Jasmina Kaucki (30) i njezina kći kad su došle kući, namazale su se cijele rakijom i ledenom vodom

VIDEO

Djeca su vrištala, udarala su se pokušavajući spriječiti ubode, trčali su, ali uzalud - komarci su se u gustim crnim rojevima salijetali prema njima i nemilice im ispijali krv, opisala je Jasmina Kaucki (30) iz Dalja.

Ona je bila na nedjeljnom izletu s vrtićem Mali princ te roditeljima. Išli su do kule u Erdutu, obližnje vinarije Erdutski vinogradi i šetnice uz Dunav.

- Što je najgore, sve se odigralo na više od 33 stupnja Celzijusevih, u pola dana. Sve je bilo super dok smo bili na uzvišenju pored kule u Erdutu. No kad smo se stazom počeli spuštati prema obali Dunava, nastao je užas. Mi imamo već godinama problem s komarcima, ali nismo mogli ni pretpostaviti da nas nešto tako može dočekati. Strašno - priča. Dodala je da su roditelji vukli djecu prema uzvišenju i brzo se vraćali po drugu koja su malo zaostala u povlačenju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

24sata 00:58

- Očekivali smo komarce, svi smo se prije odlaska na izlet dobro isprejali, ali – ništa. Ne mogu vam ni opisati koliko ih je bilo i kako očajno su zvučala djeca tražeći pomoć od tih krvopija. Mislim da sam ja prošla najgore i ne želim ni pomisliti kako bi neko dijete prošlo s toliko uboda koliko sam ih ja imala. Jedna djevojčica se doslovno bacala po ulici želeći se spasiti od svraba - kaže.

Kad su došle kući, Jasmina je sebe i kćer Karlu (5) namazala rakijom, noge je stavila u ledenu vodu i uspjela je da sve te silne otekline od uboda splasnu.

- Tih 10-15 minuta su mi izgledali kao čitava vječnost! Ne znam što činiti, jer se ovo naše područje uopće ne tretira i situacija postaje katastrofalna u cijelom kraju, a ne samo uz stazu prema Dunavu na kojoj smo stradali u nedjelju. Brinem i zbog toga jer je takav užas s komarcima već sada, u lipnju, a pred nama je cijelo ljeto. Kome se obratiti za pomoć - priča Jasmina. S njezinim riječima se slaže i vjerojatno najveći stručnjak za komarce, Enrih Merdić iz osječkog Zavoda za biologiju.

- Kad čujem da neki govore kako je u Osijeku cirkus najradije bih ih uputio u mjesta poput Erduta u kojima se komarci uopće ne tretiraju pa neka vide kakav je to život. Mogu zamisliti kako su djeca i njihove tete i roditelji prošli na tom izletu, jer u tom dijelu je aktivna naplavna vrsta komaraca koja djeluje cijeli dan, a ne samo navečer. Mogu samo reći da ti komarci, barem zasad, nisu preopasni za ljudsko zdravlje, a, nažalost, moramo se naučiti živjeti s neugodnostima njihovih uboda - kaže Merdić.

Lista najopasnijih hrvatskih insekata

Ubod pčele prošle je godine za Marka Bulića (44) iz Zadra bio smrtonosan. Iako su mu odmah pružili pomoć i reanimirali, na kraju je preminuo.

U bolnicu su ga primili bez znakova života i tamo ga pokušali reanimirati. Pomoći nije bilo. Umro je zbog anafilaktičke reakcija na ubod pčele čiji su žalac liječnici našli na prijelazu obraza u vrat.

- Mogu biti itekako opasne, njihovi ubodi mogu biti za život opasni. Djeca su manje rizična jer, za razliku od odraslih, nemaju neke pridružene bolesti. Koliko ja znam, dosad nije bilo djece koja su umrla ubog uboda pčele - kaže nam dr. sc. Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak.

Ni komarci ne djeluju opasno, no tigrastog komarca ne bi smjeli podcijeniti oni koji boluju od kroničnih bolesti. Može doći do teškog stanja poput upale mozga ili moždanih ovojnica. Oni su prijenosnici virusa groznice zapadni Nil, od kojeg je 2012. u SAD-u oboljelo 1590, a umrlo 66 ljudi. U Srbiji je te godine zaraženo njih petero, a jedna je osoba i umrla. Za razliku od komarca, ubod obada je bolan i nastaje tvrda oteklina. Uzrokuje žarenje, svrbež, crvenilo i otečenost, a ako se inficira, na mjestu uboda može se stvoriti i gnoj, pa su nekad potrebni i antibiotici. Ubod crne udovice izaziva nesnosne bolove i grčenje mišića, a može biti i smrtonosan. Prošlog ljeta u Hrvatskoj je nedostajalo protuotrova za ubod crne udovice.

- Oporavak traje od dva do pet dana. Oko pet posto ugriženih ljudi umire, uglavnom oni koji se ne liječe, i to zbog gušenja kojem prethode konvulzije - ističe dr. Turkalj.

Frane Dević iz Sukošana imao je bliski susret s tim paukom dok je u polju sakupljao hranu. Nije osjetio ugriz, a kad je stigao kući, nije mogao zaspati od jakih bolova.

- Nikad me u životu ništa nije jače boljelo. U prsima, pa u leđima... - kazao je Frane. Liječnici su mu dali serum i krenulo je na bolje.

Prije dvije godine od uboda stršljena je preminula Snježana Vejnović (41) iz Bosanskog Novog. Hitna je brzo došla, ali ona je već bila mrtva. Iako ubodi stršljena inače nisu smrtonosni, moguće su iznimke kad se pojave alergijske reakcije koje mogu biti kobne. A čim se temperatura digne iznad deset Celzijevih stupnjeva, pojavljuju se i krpelji. Ima ih u prirodi, ali i u gradskim parkovima. Dok pije krv, krpelj cijelo vrijeme unosi infekciju, a na tijelu može ostati šest dana i narasti do veličine graška.

- Postoji učinkovito cjepivo protiv ove bolesti, no potrebno mu je do mjesec dana da počne djelovati - kažu u Zavodu za epidemiologiju i preporučuju ga onima koji često odlaze u prirodu. Poskoka se ipak najviše bojimo. Najgori slučaj bio je u Solinu 2007. godine kad je jednoipolmjesečnu bebu, dok je ležala u kolicima, ugrizao poskok za bradu i ubio je. Marka Anića Kaligera iz Vrpolja kraj Knina poskok je ugrizao za palac pa za kažiprst. Sve mu je nateklo. U bolnicu je dovezen u kritičnom stanju i samo su ga sekunde dijelile od smrti.

Ubodi stršljena obično nisu smrtonosni

Oko tri posto ih ima alergijske reakcije općenito na ubode stršljena, osa i pčela, a jedno do dvoje ih na godinu umre zbog anafilaksije. Uzrok smrti je obično gušenje zbog oteklina u grlu.

Na tisuću krpelja nekoliko zaraznih

Meningoencefalitis je virusna bolest koju prenose krpelji. Skinete li ga isti dan, nema rizika da će prenijeti bolest. Da bi ga skinuli, na njega ne treba ništa staviti jer se tako može samo potaknuti da luči štetne tvari.

Anafilaktički šok od uboda pčele

Najgori je oblik alergijske reakcije na otrov pčele. Ako se ne dobije liječnička pomoć brzo, za neke ubod pčela može biti smrtonosan.

Sat nakon ugriza mišići se počinju grčiti

Grčenje se polako širi na grupe većih mišića (trbušni, leđni, prsni i bedreni. Mogu se grčiti i bronhiji. Obično preminu samo oni koji ne dobiju protuserum i koji se ne liječe.

Prijenosnici bolesti Zapadnog Nila

Komarci koji prenose tu bolest izazivaju meningitis ili encefalitis. Bolest prenose komarci koji su prije toga uboli pticu koja ima tu bolest.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 148
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a