Obavijesti

News

Komentari 51

Čačić: Projekti bivše vlade bili su o šljivama ili space shuttleu

Čačić: Projekti bivše vlade bili su o šljivama ili space shuttleu
4

Poruka da ćemo nastaviti neke velike projekte je jedna velika magla. Projekata nema, ništa nismo naslijedili, osim što postoje strategije što je dobro, smatra Čačić

VIDEO

Predstavljajući prezentaciju o pokretanju novog investicijskog ciklusa u Hrvatskoj u mandatu od 2012. do 2015. prvi potpredsjednik Radimir Čačić izjavio je da u roku od maksimalno devet mjeseci planiraju ostvariti rast u fiksnom kapitalu od 7,4 posto i nadoknadu predviđenog pada od 2 posto.

Okrenut će se, kaže, modelu javno privatnog partnerstva, kapitalu javnog sektora, nepovratnim sredstvima iz EU, te sredstvima razvojnih banaka od kojih očekuju gotovo milijardu eura potencijala.

Naglasio je da je bivša vlada vodila politiku zadržavanja visine plaća i mirovina te razine zaposlenosti uz istovremen rast zapošljavanja u javnom sektoru.

Posebno je istaknuo da se istovremeno javni dug se od 2008. s 42 posto popeo na 63 posto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatska osmi svjetski uvoznik energenata

- Problem je u tome da na žalost nema ni pet posto projekta od svih velikih priča, knjiga i objava. Poruka da ćemo nastaviti neke velike projekte je jedna velika magla. Projekata nema, ništa nismo naslijedili, osim što postoje strategije što je dobro. Ono što je mene šokiralo, a i svi kojima sam to pokazao je da smo osma zemlja neto uvoznik energenata na svijetu. Prema podacima svjetske energetske agencije, mi ovog trenutka uvozimo 400 milijuna eura električne energije - ustvrdio je Čačić.

Dodao je da bivša vlada nije primjećivala da pada osobna potrošnja i BDP.

Do 1. lipnja stotine natječaja za investicije

- Država je gledala kako privreda pada, a nastavljala je dalje posuđivati i sisati bankarski sektor. Kad imate zahrđalu, apatičnu i defenzivnu državu i tvrtke koje intenzivno propadaju, jako je teško pokrenuti sve što je u našim rukama. Moramo pokrenuti nove projekte, stvoriti prostor za otvaranje javnog privatnog partnerstva i dati prostor privatnom sektoru. S 1. lipnjem stotine javnih natječaja za projekte i investicije moraju biti objavljene i stotine hrvatskih tvrtki mora dobiti mogućnost da mogu raditi. A mi ne da ćemo samo platiti obveze, već ćemo sve nove ugovore i avansirati uz garancije jer to stvara osjećaj optimizma - rekao je Čačić.

Ustvrdio je da ih očekuje i identificiranje projekata, jer uopće ne znaju što su to investicije.  

- Vi ne možete ni zamisliti kakvi su nam podaci dolazili na stol. Neki su govorili o šljivama, drugi o space shuttleu, a treći ni o čemu. Rokove da ni ne spominjemo, jedan totalan nered - objasnio je Čačić.

Veliki investicijski potencijal vidi u javnim poduzećima koji imaju sigurne fakturirane investicije poput HEP -a , Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Hrvatskih autocesta, HŽ-a. No, i tu je istaknuo kaos s kojim se susreo.

- Napravili smo procjenu javnih poduzeća s najvećim investicijskim kapitalom. HEP već sada ima 250 milijuna eura sigurno fakturiranih investicija, a realizacijom stotina malih projekata u distribuciji predvidjeli smo mu skok na 430 milijuna eura - rekao je Čačić. 

Hrvatske vode su najveći potencijal

Najveći potencijal su, smatra Čačić,  Hrvatske vode, koje zbog toga što nisu država, a ni samostalne na tržištu, same mogu ići prema kreditorima. 

- Zato im predviđamo investicijski skok sa 120 milijuna kuna na 300 milijuna kuna. One se jednostavno moraju pokrenuti. No, bilo je i nevjerojatnih stvari. Sastali smo se sa šefovima HC-a i dali im 15 dana da nam kažu što mogu napraviti da pokrenu investicije. Ta tvrtka koja ima 300 milijuna eura sigurno fakturiranih investicija kaže da ne može dati još 10 posto. Zato ćemo investicije pokrenuti kroz kapilarni sustav županijskih cesta - najavio je Čačić.

Ključ je u javno-privatnom partnerstvu

Istaknuo je da moraju prepoznati nove prostore u kojima se neće koristiti državni budžet, već uključiti privatni kapital, poput projekata javnog privatnog partnerstva. Umjesto da opterećuju državu, škole, zatvori, objekti u vojnom sektoru, zdravstvu i socijalne skrbi ići će u javno privatno partnerstvo.

- Krenut ćemo s javnim objektima, a kasnije i čak i privatnim, pa čak i stanovima. Mi sada grijemo polja i ulice. Privatni sektor, iako pretpostavlja pad, ima snage za pomak u investicijama još 400 milijuna eura. Problem je samo što je u ovom trenutku pasivan i defenzivan - rekao je Čačić.

Milanović: Budimo realni, ovo nije bajka

Njegovu opsežnu prezentaciju pohvalio je i premijer Milanović.

- Budimo realni, tražimo moguće i ovo nije bajka - zaključio je Milanović.

Odbijeni svi amandmani na proračun

Vlada je na sjednici odbila svih 76 amandmana na proračun, ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna.

Kosor: Čačićeve kritike moje vlade su prodavanje magle

Kosor se osvrnula na kritike prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da su priče o velikim projektima njene vlade jedno veliko prodavanje magle.

- Za Čačića je prodavanje magle veliki projekt Zračne luke Zagreb, Brijuni Rivijera koji smo doveli do natječaja, i početak izgradnje energetskih objekata u Dubrovačko neretvanskoj županiji. Osobno sam otvarala radove na nekoliko tih projekata kojima je investitor HEP, a što je tadašnja opozicija ismijavala. Vlada koju sam vodila je prošle godine potaknula i dovela do visoke razine ostvarenja otprilike 20 milijardi kuna. To su činjenice koje gospodin Čačić, prvi potpredsjednik Vlade ne može uništiti - rekla je Kosor i ustvrdila kako su činjenice lako dokazive.

Milošević Čačića pozvao na sučeljavanje

Domagoj Ivan Milošević komentirao je izjavu Radimira Čačića da je sve što im je bivša vlada ostavila magla.

- Ministar Čačić je dobio izvješće iz mog ureda, koje sadrži popis 20 milijardi vrijednih javnih projekata te 45 milijardi privatnih projekata. Bili smo vrlo detaljni. Napisali smo lokacije, u kojoj su fazi projekti, njihovu vrijednost - nabrajao je Milošević. 

Drago mu je da se Vlada odlučila na projekt nove zračne luke. Nabrojao je i nekoliko projekata, za koje tvrdi da je bivša vlada dovela pred realizaciju.

- To su zračna luka, investicije HEP-a, HC-a, HŽ-a - rekao je. 

Na kraju je Čačića izazvao i na sučeljavanje.

- Možemo krenuti s tim izvješćem, koje smo mu poslali - predlaže Milošević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 51
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS