Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Investitori ne vole političku nestabilnost, stanje je opasno'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nije Mariću lako, teško mu je, ali on na ovu situaciju ne može utjecati, ima ljude iznad sebe koji se moraju dogovoriti, rekao je na konferenciji za novinare bivši ministar financija

Jučer se dogodila vrlo loša poruka investitorima, rekao je u četvrtak na konferenciji za medije bivši ministar financija Boris Lalovac i tako kometirao činjenicu da je Vlada odgodila izdavanje euroobveznica.

Hrvatska u ovom trenutku neće izaći na tržište i izdati euroobveznice jer je odlučeno da će se pričekati da se „otklone domaće političke nejasnoće“, objavilo je u srijedu poslije podne Ministarstvo financija. 

- Nažalost ovo nije slučajno i nije normalno. Kada pripremate izdanje takvih obveznica, to su vrlo ozbiljni razgovori s investitorima, pristupate i pripremate politiku Vlade. Zabrinut sam kao građanin, zastupnik i bivši ministar. Ovo je samo korak do jedne spirale gdje ne možete tek tako vratiti povjerenje investitora. Investitori su jučer rekli da Hrvatska nema vladu, ovome se nitko ne bi smio veseliti ili likovati. Situacija je ozbiljna - rekao je Lalovac. 

- Nije Mariću lako, teško mu je, ali on na ovu situaciju ne može utjecati, ima ljude iznad sebe koji se moraju dogovoriti. Sve to utječe i može se preliti na veće kamate za kredite građana. Treba brzo donijeti odluke i čvrste i jasne stavove jer prvo što vas investitori pitaju je koliko ruku imatu u Saboru. Morate imati stabilnu većinu za provođenje reformi, a ova razina politikanstva teško će vratiti povjerenje investitora - rekao je Lalovac. Usporedio je stanje u Hrvatskoj s Grčkom. 

- Investitori ne vole političku nestabilnost - rekao je Lalovac i poručio da, ako se ovako stanje u Hrvatskoj  nastavi, se boji kako će deveti mjesec izgledati. 

- Ovakvo je stanje izuzetno opasno. To je neozbiljno ponašanje, oni se ni u Vladi ne mogu složiti ni u Saboru. Ovaj politički rizik treba što prije riješiti - rekao je Lalovac.

Komentari (121)
  • Investitore brine naš kriminal koji upravlja državom, općinama, županijama, politikom, pravosuđem, policijom, bankama, medijima, poreznom upravom, državnim firmama itd.. a jedini koji pošteno rade to je privatni sektor su žrtve državnih institucija koje kao pijavice "prištekaju" se na žilu kucavicu i ispijaju im krv i žive na grbači privatnog sektora... Nažalost neće ni to moći još dugo jer je sve manje i manje privatnika koji mogu izdržati to.

    2. 6. 2016,   15:17
  • investitori se boje političara, jer dobro znaju tko su oni....

    2. 6. 2016,   12:04
  • Žalosno je da danas u 21 stoljeću,umjesto da se borimo da nam djeca žive bolje,da nam država bude slobodna,demokratska i bogata, mi raspravljamo o svijetonazorima,ko je četnik,ustaša,partizan,komunjara i slično.Hrvatska nam tone u sve veću ekonomsku krizu,kredite nam više ne daju jer ni postojeće ne možemo vraćati,mladi nam odlaze jer ne vide perspektivu u našoj Hrvatskoj.Svima su usta puna reformi,samo niko ne provodi te reforme,sve više ljudi je gladno a današnji sabor raspravlja o zdravstvenom odgoju i da li vjeronauk treba u školi i dalje da postoji.A gdje su ti reformski zakoni koji će ekonomski pokrenuti našu državu?Gdje su reforme koje će osigurati ostanak naše djece i osigurati sigurnu budučnost u njoj?SVE PUSTE PRIČE SVIH POLITIČARA,SVI RADE ZA NAROD A PONAJVIŠE ZA SEBE

    2. 6. 2016,   13:33