Obavijesti

News

Komentari 12

'Inzistirat ćemo na dostavi dokumentacije od Srbije...'

'Inzistirat ćemo na dostavi dokumentacije od Srbije...'
1

Premijer Andrej Plenković i ministar branitelja Tomo Medved sastali su se u četvrtak u Banskim dvorima s predstavnicima Saveza udruga zatočenih i nestalih u Domovinskom ratu. 1892 osobe još se vode kao nestale

VIDEO

Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. kolovoza, ministar branitelja Tomo Medved i premijer Andrej Plenković u četvrtak su se u Banskim dvorima sastali s predstavnicima Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. 

- Analizirali smo postojeću suradnju, aktivnosti koje provodi Ministarstvo branitelja, čuli mišljenje i ocjenu suradnje od strane članova Saveza i dogovorili daljnju suradnju - istaknuo je ministar Medved nakon sastanka. 

Zagreb: Plenković primio članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Predsjednica Saveza, Ljiljana Alvir, istaknula je zadovoljstvo onim što Vlada čini po pitanju traženja nestalih osoba u Domovinskom ratu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Od strane strane premijera dobili smo informaciju kakav je stav Vlade, koliko podupire obitelji nestalih i sam proces i koliko želi raditi po pitanju nestalih i pojačati rad koliko je to moguće. Mi nismo zadovoljni rezultatima, ali smo zadovoljni onim što Vlada i instutcije ulažu posljednje tri godine u ovaj proces. Uvijek može bolje, a to je ono što smo dobili danas kao obećanje - istaknula je Alvir.

Ministar Medved u cijelom procesu traženja posmrtnih ostataka ističe problem suradnje s Republikom Srbijom.

- Nakon donošenja Zakona o osbama nestalim u Domovinskom ratu, po prvi puta u povijesti Hrvatske, u kojem su jasno definirane nadležnosti svih tijela, primarno je riješiti problem suradnje Srbije, odnosno izostanak suradnje u pogledu dostave dokumenata, zapisnika gdje se nalaze grobnice, odnosno gdje su premještane grobnice. Čitav je niz postupaka koje Vlada provodi na tom tragu, to se zasigurno nalazi u službenim arhivima Repubilke Srbije i mi na tome inzistiramo i inzistirat ćemo u svakoj prigodi na dostavi dokumenata i iskaza svjedoka da dođemo do posmrtnih ostataka jer pronalazak nestalih osoba je prvorazredno humanitarno pitanje - naglasio je. 

Na pitanje hoće li Hrvatska Srbiji blokirati pregovore s EU ukoliko se ovo pitanje ne riješi, Medved je istaknuo kako je Hrvatska kod otvaranja dva poglavlja Srbiji vrlo jasno i preczno definirala koje su zapreke i uvjeti od strane Hrvatske. 

Na ponovljeno pitanje znači li to, ukoliko Srbija ipak i dalje nastavi ne surađivati, blokadu pregovora, Medved je rekao "zaključite sami."

Alvir poboljšanje suradnje između dvije zemlje vidi u diplomatskim pregovorima.

- Mi kao obitelji ne očekujemo ništa sutra ni ovaj tren, ali se nadamo da će se dogoditi nešto - rekla je. 

ekonomski

Koliko je koristi bilo od SDSS-ovog Milorada Pupovca, kao posrednika između dvije zemlje, Medved je istaknuo kako u ovom konkretnu slučaju od njega nikakve koristi nije bilo. 

- Očekujem od svih koji posjeduju informaciju da ju podjele s nadležnim službama. U konačnici, mi smo i u samom Zakonu definirali kaznene odredbe za osobe koje posjeduju informaciju, a ne dostave je, kao što smo definirali i nagradu za one koji ju dostave, a ona se pokaže točna. Bez obzira radilo se o fizičkoj osobi, dužnosniku, osobi koja je u vrijeme Domovinskog rata mogla imati saznanje ,obveza svih je dati informaciju u cilju pronalska osoba jer ovi ljudi, obitelji, 28 godina traže svoje najmilije - poručio je Medved na pitanje očekuje li od Pupovca da se više uključi u to pitanje i njegovu veću korist u posredovanju kod srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

Obzirom da se još uvijek traže 1892 osobe nestale u Domovinskom ratu, kako navode iz Ministarstva branitelja, ministar Medved je na Vladi istaknuo kako je Ministarstvo potpisalo i Memorandum o suglasnosti s Međunarodnim odborom Crvenog križa o prijenosu i uporabi informacija i dokumenata o osobama nestalim u Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj (1991-1995) pribavljenih iz međunarodnih arhiva, kao i pravila postupanja između Ministarstva i Instituta za nestale osobe BiH za provedbu Protokola o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u traženju nestalih osoba.        

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a