Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ipak ništa od 1000 € za bebe: Zakon će pričekati iduću vladu

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Izbori su 11. rujna i nije dobro uredbama uređivati nešto što će vrijediti mjesec dana, rekao je Oleg Butković, a kasnije je potvrdila i ministrica socijalne politike Bernardica Juretić

Čini se da je ova Vlada odustala od donošenja zakonske uredbe kojom bi novorođena djeca dobila 1.000 eura. Naime, ta uredba nije bila na dnevnom redu današnje sjednice prije dvotjedne ljetne stanke, a sudeći prema riječima ministra prometa u ostavci Olega Butkovića neće je ni biti. 

- Izbori su 11. rujna i nije dobro uredbama uređivati nešto što će vrijediti mjesec dana - rekao je Butković novinarima uoči današnje sjednice Vlade u Banskim dvorima. 

Njegove riječi kasnije je potvrdila i ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić koja je kazala da će izglasavanje zakona morati pričekati iduću vladu

- Zakonom je bilo previđeno da se taj novac daje za svako novorođeno dijete od 1. rujna i bio je u proceduri, upućen u Vladu, no zbog nastale situacije nije ugledao svjetlo dana. To smo mislili regulirati uredbom, no kako bi ona vrijedila samo mjesec dana, nažalost, onda smo odlučili ipak pričekati izbore i da nova vlada, za koju vjerujemo da će biti naša, onda uputi zakon u proceduru - rekla je.

Ministrica kaže kako se o donošenju uredbe razmišljao zbog toga što je riječ o mjeri o kojoj se puno govorilo, odnosno da Vlada ne ispadne neozbiljna u smislu 'obećali ste, a niste ispunili'.

Stoga su, kaže, razmišljali o njezinom donošenju 'pa makar trajalo mjesec dana'.

No, kako se zakon u ovom slučaju može primjenjivati retroaktivno, jer se radi o pravima, odlučili smo se na reguliranje zakonom, objašnjava.

- Da to nije bilo moguće  inzistirali bismo na uredbi, pa makar bila na snazi samo mjesec dana. Onda bismo pokušali neki drugi način da ispravimo, uvjetno rečeno, nepravdu za djecu koja bi se rodila u tom vakuumu dok se ne donese novi zakon - dodala je ministrica.

Samu mjeru ne smatra populističkom, već motivirajućom i znakom dobre volje.

- Jer, za nekoga koji će tih tisuću eura potrošiti za društvo s prijateljima kad mu se rodi dijete, naravno da to ništa ne znači. Ali, za nekoga kome će to itekako dobro doći za kupnju opreme za dijete, da ne mora dići kredit ili ići u minus, mislim da je to dobrodošlo - rekla je ministrica.

Istaknula je da bi bilo žalosno kad bi ostala samo ta mjera te dodala da je pri ministarstvu trebala biti osnovana i uprava za demografiju.

- Naravno da je ova vlada htjela raditi na tome, pri ministarstvu je trebala biti osnovana uprava za demografiju koja bi se bavila demografskom i populacijskom politikom. To bi bila sinergijska politika, koja bi uključivala više ministarstva, i na tome će sigurno sljedeća HDZ-ova vlada raditi - kazala je Juretić.

Osigurali su sredstva

Podsjetimo, još samo prije nekoliko dana, podsjetimo, ministar financija u ostavci Zdravko Marić rekao je gostujući na N1 televiziji da su sredstva za to sigurana: 'Riječ je o 100 milijuna kuna, ali je na Vladi da odluči hoće li, kada i kako to uputiti. Sad se može ostvariti samo kao uredba sa zakonskom snagom. Mislim da će sljedeći tjedan na sjednici vlade o tome biti govora. Koja će biti odluka u konačnici, to ćemo vidjeti'. 

Prije nekoliko dana ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić također je rekla da će Vlada na idućoj sjednici donijeti uredbu kojom će roditelji svakog novorođenčeta dobiti po 1.000 eura.

- Uredba bi trebala stupiti na snagu 1. rujna i sva djeca koja se rode imat će pravo na naknadu - rekla je Juretić. Ipak takva uredba može vrijediti najduže do 30. rujna jer Vlada nije donijela novi zakon koji bi omogućio donošenje takvih uredbi.

 

Komentari (135)
  • dajte narodu siguran posa i dobru plaću,paš vidit kolko će dice bit...

    27. 7. 2016,   12:05
  • Žalosno je to šta ima ljudi koji su vjerovali u takve laži...pa onda i takvim budalama daju svoj glas!!

    27. 7. 2016,   11:26
  • Nisam ni računao na tih 1000 eura jer meni državna pomoć ne treba. Meni je najbitnije da mi se dijete rodit živo i zdravo i svi novci ovog svijeta to ne mogu promjenit

    27. 7. 2016,   11:29