Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ipak popustili: Komemoracija na Bleiburgu može se održati

None Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Odluku su donijeli nakon pravnog savjetovanja i evaluacije događaja zakazanog za 18. svibnja koje im je 25. ožujka prijavio Bleiburški počasni vod

Komemoracija u Bleiburgu može se održati, odlučili su okrug Voelkermarkt i austrijska policija, kazao je za Večernji list Rainer Dionisio iz koruške policije.

Odluku su donijeli nakon pravnog savjetovanja i evaluacije događaja zakazanog za 18. svibnja koje im je 25. ožujka prijavio Bleiburški počasni vod, piše u utorak Večernji list.

SAD VRIJEDE STROŽA PRAVILA Komemoracija u Bleiburgu nije vjersko nego javno okupljanje

- Okrug Voelkermarkt, u čijem je sklopu i koruška policija, nadležno su tijelo za odluku o skupu u Bleiburgu. Prijašnjih godina takva odluka nije bila potrebna jer je skup bio pod patronatom Katoličke crkve u Austriji što više nije slučaj. Evaluacija je bila potrebna jer planirana komemoracija Bleiburškog voda na Loibacher Feldu ove godine više ne spada u vjerska događanje te se na nju sada primjenjuje Zakon o javnom okupljanju, kažu u zaključku procjene sigurnosti skupa okrug Voelkermarkt i koruška policija.

PROSVJEDI NA BLEIBURGU Koruški župan tražio od Kurza da zaustavi ustaško okupljanje

U analizi i procjeni posebno su se držali Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i njezina članka 11 o slobodi okupljanja, čiji drugi paragraf kaže kako se 'ne mogu postavljati nikakva ograničenja ostvarivanju prava okupljanja, osim onih koja su propisana zakonom i koja su u demokratskom društvu nužna radi interesa državne sigurnosti ili javnog reda i mira, radi sprečavanja nereda ili zločina, radi zaštite zdravlja ili morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih. Ovaj članak ne zabranjuje da se nameću zakonska ograničenja u ostvarivanju tih prava pripadnicima oružanih snaga, policije ili državne uprave', navodi dnevnik.

U svjetlu evaluacije Konvencije i drugih zakona, okupljanje se ne zabranjuje, dodaju u zaključku te ističu kako će, kao i prijašnjih godina, poduzeti sve mjere da osiguraju sigurnost lokalnih građana i sudionika manifestacije, ističe Večernji list, podsjećajući da su već prijavljena četiri prosvjeda protiv komemoracije u Bleiburgu.

Komentari (135)
  • Neznam zašto toliki minusi na komentare o pozitivnom stavu spram komemoracije na Bleiburgu kad je poznato da je to početak strašnih zločina mahom nevinih ljudi, naravno za zločine 41/45 najodgovorniji su izbjegli bilo kakve kazne i zato bi bez uvreda žrtava i isticanja bilo kakvih simbola trebalo odati počast svim nevino stradalim kako na Bleiburgu tako i Jasenovcu jer zločin je zločin bez obzira na pobjednika ili gubitnika u ratu.

    30. 4. 2019,   10:32
  • Kao i uvijek biti ce provokacija jugokomunjara s ustaskim znakovljem identicno poljudskoj "ljepotici".

    3. 5. 2019,   10:50
  • Mene zanima Josipovićevo mišljenje. Da li je i ovih pola milijuna pogubljenih na Bleiburgu, razoružanih ustaša i domobrana civila, žena, staraca, djevojaka i djece, jednako kao i slučaj Širokobrijeških "naoružanih" franjevaca?

    30. 4. 2019,   11:54